Политика

Битката продължава: Президентът атакува с ново вето вдигнатия от ГЕРБ данък за старите коли

Битката продължава: Президентът атакува с ново вето вдигнатия от ГЕРБ данък за старите коли

 

 

 

вето115717_660_370

 

 

Президентът Румен Радев опитва да спъне по-високия данък за хората със стари коли, който ГЕРБ вдигна и който стана един от мотивите на хората да излязат на граждански протести.

 

 

 

 

 

 

Държавният глава рано тази сутрин е наложил поредното си вето – този път върху Закона за корпоративното подоходно облагане, обяви самият той пред журналисти след клетвата на новите съдии в Конституционния съд.

 

 

 

 

 

Именно в текстовете на Закона за корпоративното подоходно облагане се вдига данъкът на старите автомобили, заради което Радев преди няколко дни упрекна управляващите в обръщението си по повод 10 ноември и Прехода.

 

 

 

 

Тогава президентът укори властта, че хората не си купуват нови возила не защото не искат да пазят околната среда, а защото са бедни.

 

 

 

 

 

Държавният глава съобщи още, че не е получил предварителния доклад на ЕК за съдебната власт. Като гражданин знам за нашата правосъдна система повече, отколкото един доклад от Брюксел, коментира обаче Радев.

 

 

 

 

 

Президентът съзря и политически мотив в подновяването на прокурорската проверка срещу излъчения от него нов конституционен съдия Атанас Семов.

 

 

 

Той попита защо се повдига проверката точно след като той е оповестил своята номинация.

 

 

 

 

 

Среща с президента Румен Радев поиска шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

 

 

 

Това заяви самата тя по Нова телевизия. Срещата е заради критиките на държавния глава към предложенията на управляващите за данъците върху старите коли и спора за „Гражданската отговорност“. На нея ще е и финансовият министър Владислав Горанов.

 

 

 

 

Изпълнителната комисия на ГЕРБ снощи обсъди причините за протестите, които президентът добре систематизира в изказването си, макар че те са различни в различните градове, каза Стоянова.

 

 

 

 

 

Ще поискам среща с президента, защото искам той да разбере нашите аргументи и неговата позиция да бъде наистина информирана и се надявам, че тогава той подкрепи това, което предлагаме, коментира тя.

 

 

 

 

 

И обясни, че президентът е много сериозна институция с висок рейтинг и трябва да е в детайли за изказванията, които прави.

 

 

 

 

 

 

Като му обясним, се надявам да застане на наша страна, въпрос на комуникация, данни и подробности е, коментира Стоянова. Трябва да има и ясни разчети и за другите сфери, за които се изказват и протестиращите, допълни тя.

 

 

 

Канал 3

 

 

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024