ОБЩЕСТВО

Българи, Родината се събуди! АМ „Хемус“ е блокирана, следва „Тракия“, хората навсякъде скандират „Оставка!“

Българи, Родината се събуди! АМ „Хемус“ е блокирана, следва „Тракия“, хората навсякъде скандират „Оставка!“

 

 

116087_660_370

 

 

В цялата страна днес се организират протести. Исканията на хората са за достоен живот, което по думите им, се осъществява чрез смяната на властимащите и промяна на политическия модел на управление.

Всеки момент в София ще започне протест с искане за оставката на правителството.

 

 

 

 

 

 

 

Шествието трябва да тръгне от Народното събрание, да продължи по бул. „Цар Освободител” до Министерския съвет, за да завие по бул. „Дондуков” и през бул. „Васил Левски” и бул. „Цар Освободител” да стигне до Орлов мост. Обявеният краен час е 20:00.

 

 

 

 

 

 

Възможно е да пристигнат в центъра и автошествия от други градове.

 

Протестите в страната започнаха като реакция на високите цени на горивата и „Гражданска отговорност”, но вече хората имат социални и политически искания.

 

 

protesti_btv

 

 

Освен оставката на кабинета, те настояват за промени в Конституцията и избори за Велико народно събрание; мажоритарна система; прочистване на списъците от „мъртви души”; намаляване на депутатските заплати. Освен това протестиращите искат необлагаем минимум за лицата с доходи под 800 лв. и диференцирана ДДС ставка (12% за храни, 10% за лекарства, 8% за учебници).

 

 

 

 

 

 

 

По темата с горивата искането е държавата да регистрира и управлява акцизни складове във всички административни области с цел либерализиране на пазара, който в момента е доминиран от „Лукойл”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Колони от автомобили планират да затворят пътища към част от граничните пунктове. По първоначални информации, шествия ще се насочат към границите ни с Румъния, Гърция и Турция.

 

В предварителните информации се посочват пунктовете „Кардам”, „Кулата”, „Лесово” и „Капитан Петко Войвода”.

 

Около 400 автомобила от Шумен напълно блокираха АМ „Хемус“ при пътен възел „Белокопитово“.

 

 

 

 

 

 

 

 

Протестите в Добричко се разрастват. Към недоволните се присъединяват и жителите на Генерал Тошево. Автоколона потегли към границата с Румъния при Кардам. Исканията включват и повече работни места в малките общини.

 

Десетки автомобили се събират пред спортната зала в Габрово. Протестиращите се разделят на два лъча – пешеходен и автопоход. Шествията ще преминат по различни маршрути и ще се слеят пред сградата на общината, където планират да останат половин час. Засега провокатори няма.
В Монтана шествието мина през основни улици, като бяха блокирани няколко бензиностанции, за да продължи по главния път Е79.

 

 

 

 

 

 

 

В София и Перник се очакват големи протести.

 

Стотици протестиращи от Хасково, Димитровград и Кърджали бяха принудени да пътуват с часове до Свиленград, където след шествие продължиха към ГКПП „Капитан Петко Войвода”.

 

Решението на полицията да не ги пусне на магистралата доведе до напрежение.

В Свиленград междувременно се провеждаше протестен митинг преди да дойде подкреплението от около 100 коли.

 

 

 

 

 

 

Пътят за Банско беше затворен при Разлог. Тук също имаше сблъсък между полиция и граждани. Местните хора протестират и срещу поскъпването на водата.

 

Ще започне и протест в Гоце Делчев, а жители на Петрич и Сандански ще опитат да блокират ГКПП „Кулата“.

 

Ямболии затвориха пътя за „Лесово” с 200 коли и камиони. Тировете бяха пропуснати по едното платно, след като се изви километрична опашка. Друг протест в региона пък ще опита да блокира АМ „Тракия”.

 

Протестът в Бургас остана без организатори, след като досегашните се оплакаха от полицейски натиск и се отдръпнаха. Въпреки това десетки протестиращи с коли се събират и планират да карат бавно към магистрала „Тракия”, като запушат изхода на града.

 

„Много българи може би не знаят какво искат, но със сигурност всички ние искаме едно – не искаме сегашните управляващи, които са в момента. Искаме нови, адекватни лица, не като последните 30 години – едни и същи работи, различни партии, едни и същи хора“, заяви един от демонстрантите пред bTV.

 

 

 

 

 

 

 

Протестиращи блокираха автомагистрала „Хемус“ при пътен възел „Белокопитово“.

Затворени са платната и в двете посоки.

 

 

 

 

Осигурен е коридор при спешни случаи, но вече започнаха да се трупат големи колони от чакащи тирове.

Протестиращите шуменци се обявиха с искане за по-добър живот, намаляване на броя на депутатите и минимална заплата от 750 евро.

 

 

 

 

Затворен е и международният път към ГКПП „Лесово“ в района на село Тенево, където е сборният пункт на протестиращите от Сливен и Ямбол. Блокадата е на пътя до пистата на Тенево, при това още преди да пристигнат очакваните автомобили от Сливен. Те са над 100 и пътуват към Тенево под полицейски ескорт. Част от ямболските автомобили вече се отправят и към магистрала „Тракия“.

 

 

 

 

Много скоро предстои и тя да бъде блокирана край Бургас. Автомобили с протестиращи са се се отправили към магистралата. Полицията е блокирала движението до кръстовището с кръгово движение на изхода на Бургас и допуска само автомобили с протестиращи. Те са образували километрова колона. Шествието продължава, а колоната се придвижва бавно.

 

 

 

 

Блокиран е и пътят за Банско и Разлог. Жители на двата града се обединиха и точно по обяд затвориха пътя. Те дори се спречкаха с полицаите, но в крайна сметка успяха да блокират пътя и в двете посоки – както към Банско, така и към Симитли (съответно за София и Благоевград).

 

 

 

 

През определен интервал от време протестиращи застават встрани от платното и пропускат около 20 автомобила, след което отново излизат на пътя. Намеренията им са да продължат по този начин до 15:00 часа. Организаторите категорично заявиха, че протестът им не е политически, а е насочен срещу всички партии, управлявали страната след 10 ноември 1989 г.

 

 

 

 

За момента няма блокирани гранични пунктове на страната, обявиха от МВР.

 

Канал 3, Фрог нюз, БНР

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

e961bfe94512459ab7a699114384cfec

Кораб достави във Варна първото американско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, експериментите с централата започват скоро

април 19, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024