Европа

ЕК хареса „напредъка на България“, сваля частично наблюдението и препоръчва на властта все така добре да ни управлява

ЕК хареса „напредъка на България“, сваля частично наблюдението и препоръчва на властта все така добре да ни управлява

 

брюксел1542116636-clipboard02

 

 

 

 

Европейската комисия ще прекрати частично наблюдението си над България, а окончателно – има вероятност още до края на мандата на сегашния й състав при условие, че страната ни продължи да полага същите усилия.

 

 

 

 

 

Това гласи част от доклада, разпространен от Брюксел за напредъка на страната ни и Румъния. Новината обяви зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс.

 

 

 

 

 

Три от шестте мерки се считат за изпълнени и временно те се затварят, обясни той и изрази убеденост, че наблюдението над страната ни ще бъде свалено изцяло преди края на мандата на сегашния състав на ЕК – през 2019 г.

 

 

 

 

 

Трите показателя са за независимостта на съдебната власт, законодателната рамка и организираната престъпност. Те могат да се считат за временно прекратени, става ясно от доклада.

 

 

 

 

„Виждаме напредък при България и той трябва да продължи“, повтори той. Това обаче е възможност само ако България продължи да работи по същия начин, уточни Тимерманс.

 

 

 

 

Преди да съобщи окуражителната новина за страната ни, Тимерманс припомни защо ни беше наложен мониторингът на Брюксел – за да се изчистят някои слабости в борбата с корупцията и организираната престъпност.

 

 

 

 

„Днес правим разбор на постигнатото. Докладът отбелязва стабилния напредък на България, някои от препоръките се считат за изпълнени, други са близо до целта. 3 от 6-те показателя се считат за временно затворени.

 

 

 

 

Ако тази положителна тенденция продължи и България продължи темпото на реформи по един устойчив и необратим начин, Комисията е убедена, че процедурата за контрол ще приключи преди края на мандата й“, заяви зам.-шефът на ЕК.

 

 

 

 

Това може да се постигне, важно е България да продължи да прави това, за да се гарантира, че няма връщане назад, поясни Тимерманс.

 

 

 

 

Докато за Румъния ЕК е констатирала рецесия и връщане назад. Тимерманс посочи като тревожни за Брюксел особено последните 12 месеца.

 

 

 

„Трябва да сте твърди, защото румънското население иска тази битка с корупцията“, обърна се той към румънците.

 

Канал 3

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024