Важно

Застрахователи: „Гражданска отговорност“ може да стане над 1000 лв. и това не са спекулации

Застрахователи: „Гражданска отговорност“ може да стане над 1000 лв. и това не са спекулации

 

застра115229_660_370

 

 

 

С решение на Върховния касационен съд (ВКС) от юли тази година беше увеличен броят на лицата, които имат право да получат обезщетение за неимуществени вреди за болки и страдания при възникнал пътно-транспортен инцидент.

 

 

 

Това решение заплашва да има тежки социални последици. Най-малкото е драстичното увеличение на „Гражданска отговорност“ до нива, които българските семейства не могат да си го позволят.

 

 

 

Разчетената нова цена се предвижда да надхвърли 1000 лева. В момента средна цена е 330 лв., което е трикратно. На практика ще бъдат засегнати 3 милиона 53 хиляди 317 души.

 

 

 

„Това не са спекулации“, обяви председателят на Асоциация на българските застрахователи (АБЗ) Светла Несторова на специална пресконференция на организацията. 

 

 

 

 

Според данни на Софийски градски съд са заведени 529 дела по „Гражданска отговорност“, което е 230 повече спрямо миналата година от лица по стари случаи. И първите съдебни решения са факт.

 

 

 

 

Съдът е решил да се изплатят на момиче 50 000 лева за смъртта на непълнолетно ѝ братче. По друг случай е решено да се платят 60 000 лева. От днес според решение на ВКС трябва да бъдат изплатени на роднини 70 000 лева.

 

 

 

Проблем според Асоциацията е, че в България шофьорите плащат най-евтината застраховка „Гражданска отговорност“ в Европа.

 

 

 

„Същевременно застрахователите плащат високи обезщетения и регистрираме най-високата смъртност при пътнотранспортни инциденти. Застрахователите няма как да издържат при това положение“, категорична е Несторова.

 

 

 

 

 

 

„Заведени дела за над милиард лева няма откъде да дойдат, освен от цената на „Гражданска отговорност“. Асоциацията на българските застрахователи нямат интерес от социална криза.

 

 

 

 

От години настояваме за спешни мерки от страна на държавата и ясна методика за изплащане на имуществените и неимуществените суми.

 

 

 

 

Надявам се да не се стига до фалити на застрахователи. Всичко зависи от това какво ще направят политиците”, каза още Несторова.

 

 

 

Според АБЗ, от новите поправки в законодателството имат облага 9 адвокатски кантори, които лобират за промените. Въпреки че журналистите поискаха техните имена, сдружението отказа да ги назове.

 

 

 

Във връзка с решението на ВКС председателят на на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова внесе законови промени, според които застрахователят няма да е длъжен да покрие цялата сума от обезщетението при причинена смърт.

 

 

 

Предвижда се ограничение от 20 хиляди лева за обезщетение на съпруг, съпруга, на човек, живеещ на семейни начала, на дете и на родител. Брат или сестра на починалия да получават по 15 хиляди лева и по 5 хиляди лева за човек, който е създал емоционални отношения със загиналия.

 

 

 

 

Застрахователят няма да е длъжен да покрие цялото задължение по задължителната застраховка гражданска отговорност, заради което може да има вълна от дела срещу държавата, която е длъжна да гарантира тази застраховка. 

 

 

 

В тази връзка премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов нареди на парламентарната група на партията си да отложи гласуването, докато не бъдат подложени на широк обществен дебат.

 

 

Канал 3

Важно

More in Важно

111111111

Какво е социално казино – Новата завладяваща тенденция в онлайн пространството

юни 17, 2023
vlizat-sila-novite-nakazaniia-214

Влизат в сила новите по-строги наказания за нарушителите на пътя, вижте ги

март 27, 2023
big_46ae490b9d254124ac2213dedacb6e3c_1_

Данните на БНБ бият тревога: Внимавайте с кредитите! Може да се наложи да платите двойни лихви

декември 30, 2022
кауфphpygfbhc_800x

„Кауфланд“ с важно съобщение, алармира за голяма измама

декември 11, 2022
ezgif-5-b96576f89f

Извънредно: Появи се ВИДЕО с 12-г. Александър от неделя сутрин, ето какво прави

ноември 13, 2022
poiavi-se-versiia-kade-mozhe-da-bade-187

Разпространяват грешна информация за Алексaндър от Перник!

ноември 12, 2022