ОБЩЕСТВО

Изненада! Пари за Закона за лична помощ няма, майките подновяват протестите

Изненада! Пари за Закона за лична помощ няма, майките подновяват протестите

manolova_maiki_bgnes
Със скандал приключи разглеждането на Закона за личната помощ, за който настояваха майките на деца с увреждания и им бе обещан от правителството, при днешното му разглеждане от социалната комисия в Народното събрание.

Текстовете минаха на второ четене, което означава, че така ще бъдат предложени за гласуване и на депутатите в пленарната зала, информира Клуб Z.

 

 

 

С тях на практика още със старта на програмата за лична помощ от 1 септември 2019 година, вече няма да има средства за нея.

 

 

 

Те ще са изхарчени през първите девет месеца на годината.

 

 

 

 

 

След края на заседанието на комисията майките се заканиха, че подновяват протестите си и ще търсят лична отговорност от премиера Бойко Борисов.

 

 

 

 

А омбудсманът Мая Манолова – че ако законът бъде приет в този му вид – ще сезира Конституционния съд.

 

 

 

За децата с най-тежките увреждания, които имат право на месечна помощ от 930 лева, и използват асистент по новия закон за личната помощ, ще се приспадат по 380 лева месечно в полза на общината доставчик, независимо от броя на определените часове за лична помощ.

 

 

 

 
Това гласуваха депутатите от социалната комисия, като приеха на второ четене текстове от закона за личната помощ. Конкретният текст предизвика възмущението на омбудсмана Мая Манолова.

 

 

 

Депутатите приеха текста, който урежда ползването на асистент, когато става въпрос за дете с 90% и повече на увреждането, което получава семейна помощ в размер на 930 лева. В този случай от помощта му ще се приспадат по 380 лева в ползва на общината, която предоставя личната помощ, независимо дали на детето са отпуснати по 8 или по-малко часа на ден.

 

 

Въпреки че този текст е предложен от работна група към социалната комисия, която в продължение на няколко седмици работи по тези текстове и в която участваха представители на майките от „Системата ни убива” и лично омбудсманът Мая Манолова, днес Манолова се противопостави на това и предложи текстът да стане „до 380 лева”.

 

 

 
„След първите две години личната помощ е лимитирана и е много възможно семейства на деца с тежки увреждания да получат не 8 часа, не 6 часа, а по-малък брой часове лична помощ. Тогава според мен е нормално да се приспадне такава сума от тези 930 лева, каквато отговаря на определената услуга от личната помощ. А не да се отнемат целите 380 лева”, заяви тя.

„Не знам колко ресурс ще спести финансовото министерство от децата с тежки увреждания, но това упорство ми изглежда необяснимо. След всичко, което направихме накрая ще има няколкостотин случая на деца, които в резултат на този закон, ще получат по-малко отколкото получават в момента”, коментира още Манолова.

Относно приетите текстове за лицата, които са пълнолетни и ползват добавка за чужда помощ се предвижда приспадането в полза на Агенцията за социално подпомагане, ако човекът получава лична помощ по този закон.

От 1 юли догодина тази добавка ще бъде 100 лева.
Депутатите гласуваха също отпадане на обучението на ползвателите на лична помощ как да управляват часовете и асистентската услуга, отпуснати по този закон.
Другия спорен момент от закона, за който омбудсманът Мая Манолова заплаши, че ще напише жалба до Конституционния съд е одобреният текст, според който размерът за финансирането за личната помощ ще се определя със Закона за държавния бюджет.

 

Фрог нюз , Дарик

 

https://frognews.bg/novini/iznenada-pari-zakona-lichna-pomosht-niama-maikite-podnoviavat-protestite.html

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024