ОБЩЕСТВО

МВР с важен апел към протестиращите, обяви готовността на полицията да…

МВР с важен апел към протестиращите, обяви готовността на полицията да…

маринов1538455820-img-3427jpg

Протестите в страната да бъдат мирни и да протичат без инциденти, призова вътрешният министър Младен Маринов от Сливен. 

 

 

 

 

От своя страна полицията ще следи за реда и стриктното спазване на закона по време на протестите, там където има предварително заявени мероприятия. Дори и там, където не са постъпвали уведомления, полицията също ще се стреми да осигури обществения ред и да не допуска затруднения в движението, посочи министърът.

 

 

 

 

 

„На този етап мога само да призова протестиращите да спазват закона, с предварителни заявления в общините. Всеки има право на мнение и на протест, но и всеки български гражданин има право на придвижване, без да му се пречи, така че трябва да се намери баланс“, заяви министър Маринов. 

 

 

 

 

По повод несанкционираното затваряне на пътища и магистрали министър Маринов, заяви, че там където има установени нарушители, има и съставени актове.

 

 

 

 

„Затварянето на пътища е нарушение на закона. Законът и конституцията позволяват да се протестира мирно, по съответния ред, така че всеки трябва да бъде чут. Законът обаче трябва да се спазва, защото има и граждани, които трябва да се придвижат, трябва да се осигури движението на линейки и друг специализиран транспорт, затова пак призовавам всички – протестите да стават по съответния ред, мирно, да не се влиза в провокации с полицията, да се спазват полицейските разпореждания. А ние сме там, за да гарантираме на всеки това право“, допълни министър Маринов. 

 

 

 

 

Заради зачестилите случаи на съпротива на полицейски разпореждания и нападения над полицаи, министър Маринов съобщи, че е изпратил разпоредителни писма, които касаят обучението на служителите, тактически действия в такива ситуации, в ход са и обществени поръчки за осигуряване на материално – техническото обезпечаване и средства за лична защита на полицейските служители.

 

 

 

Министър Младен Маринов е в Сливен за среща с кметовете на четирите общини в областта и началниците на местните полицейски управления. На нея се обсъждат мерките за безопасността и охраната на обществения ред в населените места, сътрудничеството между местната власт и полицията.

Междувременно от Министерството на вътрешните работи официално публикуваха информация кога и къде протестиращите са блокирали магистрали и главни пътища. Два дена общественото недоволство изкарва хиляди граждани в цялата страна на протести срещу политиката на управляващите, високите цени на горивата и ниските доходи. МВР предупреждава, че законите важат за всички и не може да се блокират магистрали и главни пътища при протести.

Ето официалната информация от МВР:

 

 

 

 
Предварително заявените в много градове в страната протести преминават при добър обществен ред. Въпреки отделни провокации, които създават напрежение, служителите на реда действат съобразно правомощията си. От полицията припомнят, че няма протест, който да разрешава блокирането на магистрали и главни пътища, законите трябва да важат за всички и в този смисъл е задължително спазването на дадените от служителите указания.

 

 

 

 

 Снощи, в рамките на протестните действия в Добрич се включиха близо 70 моторни превозни средства, като 13 от водачите блокираха част от пътните артерии. След многократни приканвания да освободят движението и получен категоричен отказ и с цел  недопускане на образуване на колони от изчакващи автомобили, полицейските служители осигуриха обходен маршрут за преминаване. Към нарушителите ще бъдат предприети мерки по ЗДвП и Закона за административните нарушения и наказания.

 

 

 

 

 

По време на шествието вчера в столицата няма сериозни нарушения на обществения ред. В районно управление са отведени двама 14-годишни младежи, които след снемане на обяснения, са предадени на родителите.

 

 

 

 

 Две нерегламентирано затворени кръстовища и осем установени нарушения на Закона за движение по пътищата е резултатът по време на протестните действия, проведени  на 11 ноември т.г. в Силистра. Благодарение на създадената от полицията организация не са допуснати груби нарушения на обществения ред.

 

 

 

 

 

 

В разрез със законоустановените норми протестиращите са затворили за движение възлово кръстовище, образувано от бул. „Македония“ и „Добруджа“ и „Добрич“, както и  кръстовището между път I-7, II-21 и III-213 извън града, което е довело до създаване на напрежение сред водачите. За констатирани нарушения са съставени 8 фиша по Закона за движение по пътищата.

 

 

 

 

 Отново на 11 ноември по време на протестните действия от 14 до 21 часа нерегламентирано бе затворена автомагистрала „Струма“ преди ГКПП-Кулата, което причини затруднение в движението и преминаването през граничния пункт. За часове бяха блокирани и пътища, водещи към Благоевград откъм районите на селата  Железница и Церово.

 

 

 

 

 Полицейски служители от Варна предотвратиха своевременно задълбочаването на конфликт, възникнал между симпатизанти на политическо движение и други участници в протеста, провел се на 12 ноември. Няма пострадали при инцидента, участниците в него са установени.

 

 

 

 

 

Във връзка с провелите се протестни действия през почивните дни на територията на Варна са санкционирани петима водачи на автомобили по ЗДвП заради възпрепятсване на  нормалното придвижване на граждани по пътните артерии на Варна.

 

 

 

 

При проведените в неделя протестни действия на територията на Ловешка област на едно лице е издадено полицейско разпореждане за опит за организиране на незаконосъобразни действия. Заради затваряне на основни пътища в района на Троян са задържани двама мъже. Образувани са едно досъдебно производство  и едно бързо производство за управление на МПС в срока на изтърпяване на принудителна административна мярка за временно отнемане на СУМПС, съставени са и актове по УБДХ, ЗДвП и ЗБДЛ.  Изготвени са и три полицейски разпореждания по чл.64 ал.1 от ЗМВР.

 

 

 

 Във Видин, при проведеното спонтанно автошествие в областния град на 11 ноември, полицейските служители незабавно са създали организация за регулиране на уличното движение и осигуряване на обществения ред. Участниците стриктно са изпълнявали указанията на контролните органи, няма санкционирани.

 

 

В понеделник бе проведено и шествие, определено като автопоход, разрешено от  Община – Перник за пътен възел „Даскалово“. В хода на протеста е блокирана автомагистрала „Люлин“, свързваща с автомагистрала „Струма“. Полицейските служители са реагирали на изплъзнал се от кордона младеж. След водени преговори движението е възстановено.

 

 

 

 В района на Ботевград, на входа на с. Врачеш, протестиращите, излезли на нерегламентирано шествие,  са блокирали движението по пътя. След извършен задълбочен анализ на разпространените кадри са установени към момента 12 от активните участници. Съставени 3 акта по ЗДвП, 3 акта по ЗМВР, 2 акта по ЗСММ и 5 предупредителни протокола. Предстои установяване на другите участници и вземане на отношение спрямо тях.

 

 

 

 

По време на автомотошествието във Велико Търново протестиращите затвориха главен път І-4 на кръгово кръстовище ул. „Магистрална“ и ул. „Краков“ в града и в двете посоки. Проведени са беседи с организатори и участници в протеста, с цел предотвратяване на действия, нарушаващи обществения ред и маршрута на движение. Съставени са 12 предупредителни протокола.

 

 

Канал 3, Фрог нюз

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024