ОБЩЕСТВО

Няма такава държава: БАБХ иска да се криминализира отглеждането на домашни кокошки в двора

Няма такава държава: БАБХ иска да се криминализира отглеждането на домашни кокошки в двора

 

кокошки991-ratio-kokoshki

 

 

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) предлага да се криминализира отглеждането на животни в нерегистриран обект, обяви директорът й Дамян Илиев на брифинг, цитиран от агенция „Фокус“.

 

 

 

Той припомни, че през 2017 г. е имало 11.7 млн. лв. компенсации за птичи грип, а до 30 октомври 2018 г. са 426 хил. лв.

 

 

„В исторически план в Германия през 2017 г. имаше над 300 случая на регистриран птичи грип на диви птици, като имаше 5 огнища. А в България – 30 случая при диви птици и около 87 ферми с птичи грип. Фактите показват, че мерките, които се взимат в България за ограничаване на заболяването, са лоши.

 

 

 

 

По тази причина и заради това, че влизаме в сезон, в който птичият грип влиза в своя пик – от сега до края на май, и във връзка с това, че около регистрираните ферми с птичи грип започнаха да се появяват огнища, и във връзка с това, че имаме повтаряемост на фермите, ние трябва да вземем мерки, които не са лесно приемливи от бизнеса“, каза той.

 

 

 

За протеста на птицевъди, който се проведе вчера пред сградата на БАБХ с искане на оставката на ръководството й, и твърденията им, че пробите за птичи грип се фалшифицират и манипулират, Илиев отговори: „Променяме процедурите, за да можем да дадем гаранции и на двете страни, че пробите не се манипулират. Ще направим процедурите за вземане на проби така, че нито едната, нито другата страна да може да се съмняват.“

 

 

 

 

„Първото ни предложение, което направихме на първата среща, беше в районите, в които има повтаряемост на заболяването, да бъде спряно зареждането до 1 юни. Това са Добрич, Пловдив, Стара Загора, Хасково и Ямбол. Там да се забрани организирането на панаири, пазари, заселване на птици в птицевъдни обекти и за дивеч.

 

 

 

И като изтече този срок, да вземем мерки какво да правим. Това предложение не беше прието добре. С тези, които се занимават с кокошки, стигнахме до извод, че ограничението е по-добре да бъде на общински принцип или на определена зона“, обясни Илиев.

 

 

 

Той информира, че днес отново ще се проведе среща с фермерите и очаква да дойдат с готови предложения в писмен вид. По думите му „заповедите трябва да бъдат написани така, че да отговарят и на европейските изисквания, защото иначе ще имаме санкции“.

 

 

 

Близо 10 хил. умъртвени птици за 2018 г.

 

 

 

 

Общо 9900 домашни и диви птици са умъртвени от началото на 2018 г. заради птичи грип, каза директорът на БАБХ. По думите му в момента в България има 22 огнища на птичи грип, които са в 5 ферми за кокошки, в 4 ферми тип „заден двор“, една птица в дивечово стопанство и 12 ферми за патици.

 

 

 

Илиев обясни, че мерките, които БАБХ взема, са такива, че да дават доверие в страните, с които България търгува, защото иначе изобщо няма да има търговия.

 

Фокус, канал 3

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
37d999ae-4bb9-48f5-80ed-ffb72df19948

Цветни обувки на ток – модерен акцент към вашия тоалет

април 16, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024