Политика

Посланикът на САЩ: Изтребителите Ф-16 ще са най-добрата инвестиция за България

Посланикът на САЩ: Изтребителите Ф-16 ще са най-добрата инвестиция за България

Рубин67dd9743d186788e77c8bb0be7419da4

 

 

 

Ако България реши да закупи изтребители Ф-16, това ще е най-добрата инвестиция, не само за въоръжените сили, но и за страната като цяло. Това заяви американският посланик Ерик Рубин на бизнес-среща на тема „САЩ и България: укрепване на стратегическото партньорство“, организирана от Американската търговска камара в България, съобщи „Труд“.

 

 

 

 

 

 

Посланик Рубин направи ретроспекция на развитието на бизнес отношенията и индустриалното сътрудничество между България и САЩ. Той подчерта, че сътрудничеството във военната област датира от 1990 г.

 

 

 

 

 

 

Дипломатът изрази задоволство от решението на страната ни да предостави домакинство на 4 военни бази за нуждите на НАТО на своя територия и посочи, че те засилват позициите на блока в Балканския регион. Припомни също, че България е била домакин на големи учения на Алианса.

 

 

 

 

 

Според Рубин, сътрудничеството се развива не само във военната област, но и в реализиране на хуманитарни проекти в Пловдив и Бургас, като ремонт на училища, детски градини и изграждане на центрове за деца с увреждания.

 

 

 

 

На форума, на който присъства и директорът на „Програмата за международно бизнес развитие-F-16“ към компанията производител Lockheed Martin Джеймс Робинсън, бе изтъкнато, че F-16 е най-използваният боен самолет в Света.

 

 

 

 

В момента той е на въоръжение в 15 държави в Европа. Други пък са в процес на придобиване на такива изтребители.

 

 

 

 

Стартирайки проектите за закупуване на нови изтребители за ВВС България получи четири оферти за нов тип боен самолет. Две от тях бяха от САЩ. Първата бе за нови F-18, втората за F-16.

 

 

 

 

Впоследствие първата отпадна, а същевременно от Lockheed Martin дадоха да се разбере, че са готови да предоставят на страната ни машини от последното поколение на претърпелия множество модернизации F-16, носещо името Viper. Останалите оферти са за нови „Gripen“ от Швеция и за втора ръка „Eurofighter“ от Италия.

 

 

 

 

Проектът за модернизиране на ВВС включва първоначална покупка с разсрочено плащане на една ескадрила изтребители за около 1,8 милиарда лева, а впоследствие на още толкова машини.

 

Епицентър

Политика

More in Политика

171034298861188

Обратното броене започва в петък, Габриел трябва да предложи правителство до 22 март

март 13, 2024
коце

Костадинов след срещата с Радев: Борисов се е договорил с ПП-ДБ да получи главния прокурор

март 12, 2024
php7kg5rj_559x345

Offnews: Русия се стресна, че България ще прати „страховито оръжие на възмездието“ на Украйна

март 11, 2024
радевphpspxysx_559x345

Радев започва консултации за съставяне на правителство

март 11, 2024
лучано

Лучано май изперка: Ако Пеевски го няма, няма да я има България

март 11, 2024
радев-1

Радев: Недопустимо е правителството да не може да гарантира сигурността на българските граждани в центъра на София

март 10, 2024