Икономика

Путин избра България пред Гърция за втората тръба на „Турски поток“! КАРТА

Путин избра България пред Гърция за втората тръба на „Турски поток“! КАРТА

put_gazprom_io

 

 

Водещата новина на деня бе посрещната с пълен консенсус и одобрение в българския парламент, въпреки че все още няма официално потвърждение от Москва. 

 

 

 

По-рано днес руският вестник „Комерсант” излезе с информацията, че „Газпром” вече е определила трасето, като се позова на докладите на газопреносните оператори. А маршрутът, според информацията, ще е през България, Унгария и Словакия.

 

 

 

 

Извън съмнение е, че както при всеки геостратегически и геополитически проект – а този е точно такъв – крайното решение е било лично на руския президент Путин.  

 

 

 

 

 

 

“Турски поток“ се състои от две тръби, с капацитет по 15 милиарда кубически метра газ. Едната тръба е за Република Турция.

 

 

 

Дилемата беше другата тръба – дали ще мине през България, или ще мине през Гърция.

 

 

 

gaz

 

 

 

Колегите от „Газпром“ са съобщили в руските медии, че са взели своето решение – тръбата ще минава през България.

 

 

 

Очакваме в най-скоро време официално да получим в Министерство на енергетиката и писмото от „Газпром“ за тяхното решение.

 

 

 

 

Към момента България не е уведомена официално от руска страна, че втората тръба на газопровода “Турски поток“ да минава през наша територия”, обяви зам.-министърът на енергетиката  Красимир Първанов.

 

 

 

„Разговори по темата се водят периодично, като въпросът бе разглеждан и по време на посещението на премиера Бойко Борисов в Москва през пролетта”, припомнят от българското Министерство на енергетиката.

 

 

 

 

 

Пред вестник „Ромъния либера“ генералният директор на руския национален институт по енергетика Сергей Правосудов обяснява, че първата тръба ще достигне директно до Турция и ще бъде свързана с газопроводите, които съществуват в страната  и ще започне полагането на втората линия. „Единственият проблем е липсата на връзка между България и Сърбия, но такава ще бъде построена. След като бъде направено това, газът ще бъде транспортиран от Сърбия в Унгария и после в Австрия“, обяснява Правосудов.

 

 

Пълен консенсус по отношение на газопровода „Турски поток“, за който стана ясно, че ще преминава през България, изразиха партиите в парламента. Това стана ясно от изявленията на депутати от различните парламентарни групи – и от управляващата коалиция, и от опозицията.

 

ПГ на „БСП за България“ ще подкрепи усилията в интерес на сигурността на българската енергетика, каза народният представите от ПГ на „БСП за България“ Таско Ерменков във връзка с информация в медиите, че „Турски поток“ ще преминава през България, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

 

 

 
„Решението, което се взема, е добро за България, защото няма да бъдем заобиколени, но не е най-доброто. Най-доброто щеше да е директен мост през Варна“, заяви той. По думите сигурността на доставките зависи и е в обратна пропорционалност на броя на страните по един газопровод.
 

 

 

„Колкото до енергийната стратегия, когато за първи път я обсъждахме в енергийна комисия, разбрах, че нещо пречи. С нищо не пречи стратегията“, коментира Таско Ерменков и уточни, че единственият проблем е този с обръщането на доставките.
 

 

 

„Досега изнасяхме по 11 млрд. куб. метра газ за Турция, в момента този транзит ще бъде прекратен. Не успях да получа разумен отговор на въпроса какво ще стане с онези договори, които имаме с Русия до 2030 г. за транзит на газ и плащането му. Независимо от това какви количества се транзитират“, каза още депутатът от БСП.

 

 

 
Не трябва да изпускаме „Турски поток“, който трябва да преминава през България, за да може да преодолеем част от загубите, които ще ни сполетят, каза народният представител от ПГ на ДПС Рамадан Аталай. Той поясни, че не може да вярва на вестника, който съобщава новината, защото още няма документи.

 

 
Според него, ако се изпусне „Турски поток“, ще трябва да чакаме нашите съседи да благоволят да доставят газ само за нас. „Това е абсолютно неприемливо за нас“, обясни той. По думите му стои въпросът как, по какъв начин и защо не участваме в строителството на газовото хранилище в Александруполис, където правителството търпи голяма критика.

 
Той пожела на министъра на енергетиката да постигне всички онези договорки и разбирателства, полезни за държавата. „Но силно се съмнявам, защото съм убеден, че доставчиците на газ винаги ще се сещат за всички онези наши взаимоотношения, въз основа на които те получиха сериозни загуби“, допълни Аталай.
 

 

Преминаването на „Турски поток“ през България запазва водещата роля на страната ни като транзитна, каза на свой ред народният представител от ПГ на ГЕРБ Александър Ненков, който определи проекта като топ приоритет. Ненков уточни, че е имало среща с колегите му от „Булгартрансгаз“ и те са представили своята идея. „Приходите, които се очакват, са в пъти над това, което държавата и „Булгартрансгаз“ ще може да инвестира“, каза Ненков. Той посочи, че това е едно от добре работещите предприятия и „Булгартрансгаз“ са уточнили, че няма да имат проблем с посрещането на финансовата тежест.
 

 

 

Ненков коментира, че въпросът дали ще спазим сроковете за трасето е притеснителен. „Изключително кратки са сроковете. Знаете, че една процедура е съпътствана с различни обжалвания. Така че тук трябва да се положат всички усилия от страна на правителството, от страна на парламента и в най-кратки срокове това, което зависи от нас да го изпълним“, допълни още Ненков.

 

 

 
„Не трябва да го разглеждаме като успех, защото безспорно е важно държавата да запази своята транзитна роля на целия Балкански полуостров. Говори се за доставки към Западна Европа. Така че не е само успех, ами до някаква степен сме притиснати до стената. След прекратяването на проекта „Южен поток“ България се оказа в ситуация, в която ако не бяхме предприели достатъчно мерки, имаше вероятност и този бъдещ проект „Турски поток“ да заобиколи нашата страна и да мине през Гърция. Днес видях в руските медии, че излязоха с тази информация. Не знам доколко тя е официална или не, но тя за България е топ приоритет“, заяви още Ненков.

 

 

 
По думите му България е направила огромни усилия да се подкрепи създаването на проекта газов хъб „Балкан“. „Няма как да се говори за проект като газов хъб „Балкан“, без да имаш реални доставки и количества газ от два-три източника. Безспорно вие знаете, че България има договор до 2030 г. – с руската страна за доставки и транзит, следователно това по-скоро запазва нашата транзитьорна роля“, заяви още Ненков. По думите му България има най-добрата инфраструктура. „Предстоят не малко инвестиции за довършването на този хъб и правителството върви в тази посока. Да запазим и надградим своята транзитна роля“, допълни още Ненков.

 

 

 
След двугодишни и повече усилия на енергийния екип в правителството голямата заплаха, че ще бъдем заобиколени от тръбата на „Турски поток“ не се случи, коментира заместник-председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов.

 

 

 
„Ставаме една от сериозните транзитиращи страни“, каза още Искрен Веселинов. Той уточни, че в това отношение новината е много добра. „Чисто процедурно освен подписването на самите споразумения следва изграждането на трасето, договорите за доставка и търговете за свободния резерв. Тези търгове за капацитета на тръбите, всъщност предхождат изграждането, за да бъде гарантирано неговото използване. Може би следващите месеци ще имаме такива търгове“, каза той.

 

 

 
На въпрос кога реално ще има въздействие върху икономиката, Веселинов заяви, че това ще се случи от първия момент. „Всеки инвестиционнен процес означава пари, които се реализират в строителство, ако щете в изработване на строителни разрешения. Няма фиксирани срокове, ние трябва до 2022 г. да сме готови“.

 

 

Епицентър, Канал 3 

Икономика

More in Икономика

170938697964055

Фалира още един легендарен български завод от времето на НРБ, а НАП се видя в чудо с работниците

март 2, 2024
булсат

КЗК разреши на „Виваком“ да купи „Булсатком“, служители излязоха на протест срещу сделката

февруари 1, 2024
FILE PHOTO: The logo of Bosch is pictured on its headquarters in Stuttgart April 18, 2013.  REUTERS/Lisi Niesner

Голяма немска компания с бизнес у нас закрива работни места, стотици ще изгорят

януари 21, 2024
1705663360_5

Евростат: 11% спад на БГ производството за година

януари 20, 2024
немски

Немски гигант си тръгна от България – продаде чисто нов завод в Русе, вместо да стартира производство

януари 15, 2024
Image_16800167_40_0

Докъде се докарахме: Съседите, вкл. Северна Македония, ни спасяват с тока, вносът вече е над 25%

януари 12, 2024