Политика

Росен Желязков: Ситуацията е копи-пейст на 2013 г., има „усещане за недоволство“, но няма кой да ни свали

Росен Желязков: Ситуацията е копи-пейст на 2013 г., има „усещане за недоволство“, но няма кой да ни свали

big_23b5

 

 

 

 

Вчера като се движех из града, забелязах една видима протестна активност. Дали това е усещане за недоволство, за напрежение, за кризисност – е въпрос на анализ. Обективни предпоставки за това няма дотолкова, доколкото има разнородни причини за недоволство или за протести.

 

 

 

 

Едните са на майките, а другите казват, че нещата са несправедливи, че цените на горивата се казват. Тук ясно, че правителството няма контрол над процеси, които не се случват в страната – като например цената на суровия петрол, санкциите срещу Иран и т.н.

 

 

 

 

 

Но ако ме питате за моето усещане – това е създаване на усещане за кризисна ситуация, която може би има за цел натрупването на подобни социални явления, свързани най-вече с дейности на улицата, които търсят ескалация в наближаването на зимата, когато сметките така или иначе се увеличават заради по-голямото потребление на електричество и в този смисъл може би има едно повтаряне на ситуацията, копи пейст на 2013 г. Това коментира в ефира на Нова тв транспортния министър Росен Желязков.

„От друга страна, ако се приеме, че има някаква организираност,която не е субективирана, може би има търсене някакви аналогии с разбирането на Владимир Илич от миналото за това какво е революционна ситуация. Там има три обективни и една субективна предпоставка – управляващето да не могат, а управляваните да не искат. В момента ние нямаме налице смела работническа партия, която да поеме управлението“, посочи Желязков.

 

 

 

 

 

Той обаче е категоричен, че в момента правителството изпълнява своята програма. В момента недоволството е по принцип, уточни той. „Ако обаче целта е да се създаде напрежение, може да се разместят пластовете. Но в момента нямаме нито правителствена, нито управленска криза“, категоричен е министърът

 

 

 

 

 

Вие във Вашата дамска чанта носите ли военна димка? Така пък отговори евродепутатът Ангел Джамбазки на Аделина Радева по повод напрежението от вчерашния ден на протестите срещу цените на горивата.

 

 

 

„Аз ли – не“, отговори водещата на сутрешното предаване на Нова тв. „Аз също не нося – тя е голяма и неудобно за носене. Така че като видите как на протестите се появяват хора, които носят военни димки, Ви става ясно, че зад това стои някаква организация“, подчерта Джамбазки.

„Всеки български гражданин има право да заявява своето недоволство от управлението, но нека да сме наясно, че ако се следва сценария от 2013 г., това означава връщането на ДПС и БСП във властта. Така че ако нашите съграждани вярват, че ако допуснат ДПС във властта, ще намалят цените на бензина, мисля, че грешат“, коментира той.

 

 

 

Нова тв, Петел

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024