Политика

САЩ не обелват и дума за визите и среща Борисов-Тръмп, въпреки сговорливата Захариева

САЩ не обелват и дума за визите и среща Борисов-Тръмп, въпреки сговорливата Захариева

 

 

помпео991-ratio-ekaterina-zaharieva-i-majk-pompeo

 

Уговарят среща между премиера Бойко Борисов и президента Доналд Тръмп догодина, гордо рапортува вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева след срещата си с американския си колега Майкъл Помпео. Това евентуално би се случило в началото на следващата година, заяви тя.

 
Захариева уточни, че от няколко месеца се работи върху посещението на Борисов в Белия дом.  „Може би, ако кабинетът е на власт през 2019, Борисов ще бъде при Тръмп догодина”.

 

Подобни условности могат да бъдат разчетени и като примамливо предложение за американския президент, който по един или друг начин да „даде рамо” на Борисов 3. Изкушен е и българският народ, който има шанса да съзерцава историческата среща, ако запази стабилността у нас.

 

 

Освен това Захариева се похвали, че сред основните теми на разговора й с Помпео бил и въпросът за включване на България в Програмата на САЩ за безвизови пътувания.

 

 

„САЩ ще продължат да подпомагат страната ни в процеса на намаляване на броя на отказаните американски визи за български граждани, който е един от критериите за включване в Програмата“, заяви министър тя.

 

 

 

В официалното прессъобщение на  Държавният департамент  САЩ обаче няма и помен нито за евентуална визита на Борисов, нито за възможна отмяна на визите.

 

 

 

 

От ведомството в изключително кратка форма съобщиха само, че Захариева и Помепео: „обсъдиха значението на българо-американските двустранни отношения”, както и  за „плановете на България да модернизира своите въоръжени сили и енергийната и диверсификация като приоритет на европейската енергийна сигурност”.  

 

 

 

В съобщението се споменава още, че са обсъдени глобални теми като програмата на Иран за балистични ракети, продължаването на санкциите срещу Русия „и взаимния интерес от стабилността, сигурността и просперитета на страните от Западните Балкани”.

 

19 минути

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024