Политика

Симеонов подал оставка, за да не бъде „воденичен камък“ на „изключително успешното управление“

Симеонов подал оставка, за да не бъде „воденичен камък“ на „изключително успешното управление“

 

768x432

 

 

 

 

В 19.55 часа Валери Симеонов лично съобщи пред медиите в Министерски съвет, че депозира оставката си:

„Решението за оставката е лично – става въпрос за медийна кампания, която удря върху авторитета на правителството“, заяви вицепремиерът Валери Симеонов. 

 

 

 

 

 

 

 

 

„По думите му тази кампания удря върху авторитета на правителството и се превръща в пречка за нормалното функциониране на управлението. „Не става въпрос за моята личност, не става въпрос за партията, на която съм ръководител, а за управлението на България“, каза още той пред спешно извиканите репортери.

 

 

 

 

 

 

„Благодаря за вниманието от ваша страна. Повиках ви, за да обявя пред вас моето лично решение да подам оставка в качеството си на вицепремиер на Република България в коалиционното управление на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, допълни той. 

 

 

 

 

 

 

 

„Причините са продължаващата медийна кампания, особено от последните два дена, в която като продължение на кампанията, която беше проведена спрямо мен, по повод изявлението ми за протестите пред МС, се поставя акцент не върху моята личност, а и върху народни представители от НФСБ“, подчерта той.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Става въпрос за медийна кампания, от която се възползват определени политически сили. Тя удря върху правителството и се превръща в пречка за управлението. Това аз не мога да си го позволя.Това управление е изключително успешно и аз не мога да си позволя да му тежа“, каза Симеонов и продължи: „Най-правилната стъпка е да не създавам проблеми, да не наливам вода в мелницата на тези протести. Хайде, сега да видим дали ще продължат тези протести и с какви претенции„, заяви Симеонов.

 

 

 

 

 

 

 

Оставката е депозирана пред премиера в 16 часа, след разговор с Каракачанов, който започнал в 14.30. Решението било лично на Валери Симеонов, разказаха източниците. 

 

 

 

 

Вече съм контрапродуктивен, не искам да преча„, казал Валери Симеонов на Каракачанов. „Първо на теб го съобщавам, защото ти не ме предаде като Волен“, казал Симеонов на Каракачанов. Двамата говорили близо час и половина, след което решили да отидат при премиера да го информират. По това време Борисов се намирал в резиденция „Бояна“, току що се завърнал от чужбина, и веднага ги приел.

Оставката на Симеонов вече е била написана, когато двамата с Каракачанов влезли при Борисов.

 

 

 

 

 

 

 

Премиерът останал изненадан, но му казал: „Чест ти прави, разумно решение си взел, благодаря ти, че си взел такова решение“.

 

Докато Симеонов даваше брифинг в МС майките на деца с увреждания протестираха за четвърта седмица под прозорците на властта с искане на оставката му.

 

 

 

 

 

Оставката на Валери Симеонов идва след масово народно недоволство от думите му за „едни кресливи майи на уж болни деца“, които изправиха кабинета на Борисов пред мини правителствена криза и предизвикаха повече от три седмици гневни протести.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Решението на вицепремиера да депозира оставка идва само ден след като неговият съпартиец Петър Петров, депутат от НФСБ, в интервю за „Дарик“ наля масло в огъня със заявлението, че децата с увреждания трябвало да бъдат дадени в домове, за да могат майките им да работят.

 

 

 

 

 

 

 

 

Премиерът Бойко Борисов тази седмица обясни, че оставката на Валери Симеонов „не стои на дневен пред ГЕРБ“. „Тя може да бъде поискана от неговите коалиционни партньори в рамките на Патриотичния фронт, както е според коалиционното споразумение, а не от ГЕРБ. Оставката на Валери Симеонов стои на дневен ред при Патриотичния фронт, ако Волен Сидеров или Красимир Каракачанов я поискат. Аз имам коалиционно споразумение с Патриотичния фронт“припомни Борисов, като отрече кабинетът да се крепи от Валери Симеонов: „Кабинетът се крепи на всеки един от нас“.

 

 

 

 

 

 

Близо месец майките на деца с увреждания протестират срещу изказване на Валери Симеонов миналия месец пред телевизия СКАТ, в който той предизвика обществено възмущение като ги нарече „кресливи жени с уж болни деца“. Впоследствие Симеонов поднесе извинения. То обаче не удовлетвори майките на деца с увреждания и те продължиха протестите.

 

 

Очаквайте подробности

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024