Политика

Цачева: България няма как да оттегли подписа си от Истанбулската конвенция, няма такава процедура

Цачева: България няма как да оттегли подписа си от Истанбулската конвенция, няма такава процедура

 

 

 

Българската държава няма да оттегли подписа си от Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, защото такава процедура не съществува. Това съобщи министърът на правосъдието Цецка Цачева пред радио „Дарик“.

 

 

 

 

 

 

Едновременно с това страната вече е информирала европейските институции и Съда на ЕС в Люксембург, че не може да я прилага след решението на Конституционния съд.

 

 

 

 

 

 

Цачева добави, че на седмица по петдесетина неправителствени организации отправят към нея искане България да оттегли подписа си под международния документ, наричан за кратко „Истанбулската конвенция“ по името на града, където е приет.

 

 

 

 

 

 

България е подписала конвенцията през 2016 г., но тя не е ратифицирана от българския парламент. По думите на Цачева това вече не е и възможно след като Конституционният съд се е произнесъл, че конвенцията противоречи на българската конституция и „с това приключва темата“.

 

 

 

 

 

 

България няма да даде съгласие Европейският съюз като цяло да се присъедини към конвенцията, въпреки че е ратифицирана от други страни – членки, добави правосъдният министър.

 

 

 

 

 

 

В отговор на въпрос Цачева каза, че все още няма оформена официална позиция по това дали България трябва да се присъедини към Глобалния пакт за миграцията на ООН, но предстои тя да се обсъжда във външната комисия на парламента с участието на министерствата на външните и вътрешните работи и на социалната политика.

 

 

Гласове

http://www.glasove.com/categories/novini/news/cacheva-bylgariya-nyama-kak-da-ottegli-podpisa-si-ot-istanbulskata-konvenciya

 

Политика

More in Политика

Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024