Европа

Mond Diplomatic: Източна Европа умира, катастрофата е неизбежна!

Mond Diplomatic: Източна Европа умира, катастрофата е неизбежна!

 

монд1542007370-1

 

 

 

Безпрецедентна демографска катастрофа удари страните от Източна Европа след рухването на комунистическата система, пише Mond Diplomatic. Процесът започна в края на 1989 г., непосредствено след падането на Берлинската стена.

 

 

 

 

Наблюдава се масово изселване на населението от Източна Германия, Полша и Унгария в страните от Западна Европа в търсене на по-високи доходи, което все още продължава и обхваща почти всички бивши страни от социалистическия лагер.

 

 

 

 
Населението на България може да намалее до 5,8 милиона души до 2040 г., ако не се вземат мерки в борбата с демографската криза. Както вече информира БЛИЦ това обяви по-рано днес на пресконференция в София директорът на Института за изследване на човека и населението на БАН проф. д-р Антоанета Христова

 

 

 

 
В резултат на новото „преселване на народите“ човешките загуби в Източна Европа се оказаха по-големи, отколкото в резултат на двете световни войни, се посочва в анализа на Mond Diplomatic.

 

 

 

 

 
През последните 30 години 14% от населението напусна Румъния, 16,9% – Молдова, 18% – Украйна, 19,9% – Босна, 20,8% – България и Литва, и 25,3% – Латвия. Депопулацията засегна и източните региони на Германия (бившата ГДР), които буквално станаха празни. Чешката република е нещо като изключение, защото там успяха да запазят основните „социалистически постижения“ под формата на социална подкрепа на населението, безплатна медицинска система, помощи за майки с децаи др.

 

 

 

 

 
Депопулацията на Източна Европа се свързва не само с изтичането на трудови ресурси: след 1989 г. започна ерата на дивия капитализъм в бившите „социалистически страни“, придружена от разпадането на социалните и медицинските системи, рязко нарастване на смъртността, предимно сред мъжете, докато раждаемостта намалява.

 

 

 

 
Основният удар по демографията обаче идва от изтичането на най-младата, активна и квалифицирана група от населението. В историческата родина остават деца, пенсионери и лица, които не могат активно да търсят работа в чужбина. И това се случва, след като през четиридесетте следвоенни години в страните от Източна Европа се наблюдава бавен, но стабилен растеж на населението, отбелязва Mond Diplomatic.

 

 

 
Според ООН, всичките десет от най-застрашените страни в света са в Източна Европа. Това са България, Румъния, Полша, Унгария, Балтийските републики и бивша Югославия, както и Молдова и Украйна. Според прогнозите на демографите до 2050 г. населението на тези страни ще бъде намалено с още 15-23%.

 

 

 

 

Това означава по-специално, че населението на България ще падне от 7 до 5 милиона души, Латвия от 2 до един и половина милиона. Според експертите на Международния демографски център Витгенщайн във Виена „това е обезлюдяване безпрецедентно в мирно време“.

 

 

 
Основната причина за демографската катастрофа е съчетанието на 3 убийствени фактора – ниска раждаемост, висока смъртност и масова емиграция.

 

 

 
Но ако в страните от Западна Европа намаляването на раждаемостта се компенсира от новите миграционни вълни, то страните от Източна Европа категорично отказват да приемат „свежа кръв“ в лицето на мигрантите, а продължава да губи своите „златни кадри“ – най-добрите специалисти и млади хора.

 

 

 
Източването на работна сила от Изтока не само беше стихийно, но и системно хищническо. Многобройни немски и британски фирми „ловци на глави“ започнаха масово да примамват специалисти на Запад непосредствено след присъединяването на страните от Източна Европа към ЕС. Според германския Welt квалификациите, младежта и паричните потоци от източноевропейските страни, докато там остават само деца и старци дълбоко разочарование от „свободата“ и „демокрацията“.

 

 

 

 
Има ли изход от тази ситуация? Възможно ли е да се стимулира механизмът на раждаемостта на европейците? Демографите са убедени, че това е невъзможно както в Западна, така и в Източна Европа, но по различни причини. В западната част на континента стандартът на потребление е толкова висок, че появата на ново дете автоматично ще означава намаляване на жизнения стандарт. В Източна Европа има друг механизъм: бедността, липсата на перспективи и разпадането на семейните отношения правят раждането на децата нежелателно, пише в заключение Mond Diplomatic.

 

 

 

Източник: blitz.bg

Европа

More in Европа

борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024
Image_17388245_40_0

Макрон: Ако Русия спечели войната срещу Украйна, „авторитетът на Европа ще бъде сведен до нула“

март 15, 2024
IMAGE_15742539_40_0

В Германия започва разследване: Записът на немски офицери за удари по Кримския мост с ракети „Таурус“ е автентичен

март 2, 2024
epa06737904 A car drives on the Krymsky (Crimean) Bridge over the Kerch Strait 15 May 2018, prior to its opening ceremony. The 19-kilometers-long road-and-rail bridge connects the Crimean peninsula,  annexed by Russia from Ukraine in March 2014, with the Taman Peninsula of the Russian mainland. Public transport and automobiles traffic on Crimean Bridge will be launched in early hours of 16 May 2018.  EPA/ALEXANDER NEMENOV / POOL

Скандал: Германия планира да участва в терористичен акт срещу Кримския мост с ракети „Таурус“ / СТЕНОГРАМА

март 1, 2024