Русия

Русия предупреди Турция: Стойте далеч от Сирия, свободните от САЩ земи са за Асад

Русия предупреди Турция: Стойте далеч от Сирия, свободните от САЩ земи са за Асад

 

1511242494_9ad682c7f710a1c7bbdac7e4212b8

 

 

 

Русия е предупредила Турция да не пречи на Башар ал Асад да заеме зоните, напуснати от САЩ. Според информацията е поставено условие да не бъде предприемана никаква инвазия срещу населената с кюрди част на Сирия.

 

 

 

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви на 19 декември решението си да започне изтегляне на американските сили от Сирия. Той обоснова решението с това, че победата над Ислямска държава в Сирия е постигната и че това е била единствената причина за присъствието на въоръжените сили на САЩ. Според американски официални представители изтеглянето на силите от над 2000 души ще отнеме от 60 до 100 дни. Говорителят на американското министерство на отбраната Дана Уайт подчерта, че операцията срещу Ислямска държава не е завършила и че САЩ „ще продължат да работят със своите партньори и съюзници за разгрома на Ислямска държава“.

 

 

 

 

От своя страна Министерството на външните работи на Кремъл заяви, че очаква територията да бъде предадена на силите на Асад, след като американският президент Доналд Тръмп обяви изтегляне от страната миналата седмица – ход, който изненада съюзниците и предизвика оставката на двама от най-добрите му помощници.

 

 

 

 

Турция заяви, че работи с Вашингтон за координиране на изтеглянето на американските сили, но междувременно не се е отказала да „прочисти“ Северна Сирия от кюрдските военни формирования, които до скоро се ползваха с подкрепата на САЩ.

Днес се появиха снимки, показващи, че турските военни превозни средства и военни превозвачи се изпращат до границата със Сирия.

 

 

 

Силите на Башар ал Асад, както и руските помощници, също са започнали да се разполагат на фронтовете около град Манбидж.

Вчера говорителката на Министерството на външните работи на Москва Мария Захарова подчерта, че териториите в Североизточна Сирия трябва да бъдат предадени на сирийското правителство в съответствие с международното право.

Тя каза, че Москва не знае никакви подробности за планираното оттегляне на САЩ от Сирия, но добави, че този ход би помогнал за мирното уреждане в Сирия – стига да бъде изпълнен.

 

 

 

 

„Ако изтеглянето на войските се случи, това би имало положително въздействие върху ситуацията“, каза Захарова на брифинг.

Американският президент Доналд Тръмп обяви изтеглянето от Сирия миналата седмица, изненадвайки съюзниците си и предизвиквайки оставката на американския министър на отбраната Джим Матис.

 

 

 

 

 

Говорител на подкрепяните от Турция сирийски опозиционни бойци заяви, че неговите бойци не биха приели връщането на правителствени сили в райони в източната Сирия, включително в град Манбидж, след като американските сили се изтеглят от там.

Юсеф Хамуд, говорител на Сирийската национална армия (SNA), който се очаква да бъде основна сила в турска кампания в Източна Сирия, заяви, че връщането на правителствени сили в района ще предизвика „бедствие и катастрофа“ – включително нова бежанска вълна.

 

 

 

 

Според биещата се против Асад Сирийска национална армия до 15 000 от нейните бойци са готови да влязат в зоните, след като САЩ се оттеглят – влизайки в директен сблъсък с кюрдите и про-правителствените сили.

Подкрепените от Турция сирийски опозиционни бойци се преместват в покрайнините на Манбий, а турската армия продължава да изпраща танкове, артилерия и друго оборудване до границата. Струпванията продължават и в сирийски северозападен регион, управляван де факто от Турция.

 

 

Дир бг

loading...
0
Русия

More in Русия

новпутинf218ed13e70aaad6f962661383fef0cb_XL

Путин: Решението на УАДА противоречи на олимпийската харта. Русия ще подаде жалба в съда в Лозана

декември 10, 2019
русия768x432

Русия: България загуби своя статут на газов хъб и няма да получи преференции от транзита на руски газ

декември 6, 2019
мид русия

Русия привика посланика ни в Москва, изгони български дипломат

декември 5, 2019
путин-виц5e_pqpv22

Путин: Разширяването на НАТО в близост до руските граници е потенциална заплаха за сигурността ни

декември 4, 2019
ми5d15d39f15e9f97f70149689

Русия достави бойни хеликоптери на Сърбия с полет над България

декември 3, 2019
big_0000

Русия с предложение към САЩ относно ядрения договор между двете страни

ноември 27, 2019