ОБЩЕСТВО

Стотици почетоха паметта на шестте ястребинчета

Стотици почетоха паметта на шестте ястребинчета

 

 

Стотици жители и гости на община Антоново отдадоха почит на жертвите на фашизма в Националния детски комплекс в село Ястребино. На 20 декември 2018 г. се навършват 75 години от разстрела на 18 души от малкото село, между които и 6 деца – Надежда, Иван и Стойне Калайджийски, Цветанка и Ценка Димитрови и Димитринка Стоичкова.

 

 

 

На възпоменателния събор, организиран от Инициативен комитет, присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, зам.-председателят на БСП Деница Златева, депутатите от левицата Светла Бъчварова, Георги Андреев, Красимир Янков и Лало Кирилов, членът на Изпълнителното бюро на БСП Вяра Емилова, цялото ръководство на МО на социалистите, представители на Българския антифашистки съюз. Присъстваха и много представители на левицата от област Търговище, зам.-кметът на община Антоново Неджатин Мустафов, както и членове на местния Инициативен комитет, оглавяван от Димитър Максимов.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Деница Златева представи обръщение от името на председателя на НС на БСП Корнелия Нинова. „Силата на историческата памет е тази, която събира и обединява днес различни поколения в Националния детски комплекс – Ястребино на възпоменателния събор за 75-та годишнина от разстрела на шестте ястребинчета.  Събитие, което ни кара да си спомним разигралата се ужасна трагедия на поляната край малкото село в Тозлука, където посред бял ден, без съд и присъда, е отнет животът на 18 души.

 

 

 

 

 

А между тях и шест деца, чиито невинни очи за последен път поглеждат синьото небе“, се казва в обръщението на Корнелия Нинова. „Неволно се питаме: Защо?! Кому е нужно? Нали децата осмислят живота ни, дават сили и заряд на нашето съществуване, държат ни будни в настоящето, изпълват ни с оптимизъм за  бъдещето! По този повод си припомняме последните думи – послание на чешкия борец срещу нацизма Юлиус Фучик, казани преди 75 години: – Хора, обичам ви, бдете!

 

 

 

 

 

Защото фашизмът в своите европейски разновидности е бил един и същ – античовешки. Затова е историческата памет. Тя ни  показва оня урок на историята, който е нужен, за да знаем къде е границата между доброто и злото, между приятелството и предателството, между достойнството и безчестието, между истината и лъжата. Гради ни живия мост от миналото към бъдещето.

 

 

 

 

 

 

И днес, когато почитаме невинните жертви, трябва да помним миналото, за да не се повтарят кървавите страници от историята ни и не за мъст и реваншизъм. В този смисъл е и посоченото преди време от академик Николай Тодоров: „Насилието ражда насилие. Затова не повик на възмездие ни е нужен, а повик на помирение, на национално съгласие”, се казва още в обръщението на Нинова.

 

 

Ученици от ОУ „Христо Ботев“ в Антоново представиха композиция, пресъздаваща трагедията с децата от Ястребино, а след това стотиците гости на честването поднесоха своите венци и цветя пред паметника на жертвите от селото, съпроводени от армейски духов оркестър.

loading...
0
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

640_1577303839

Бебе-гигант се роди в Русе – най-едрото за отиващата си 2019-а

декември 26, 2019
1499265041_39_GruA5Mn

Астрологът Павел Глоба разкри какво ги чака различните зодии през новата година

декември 26, 2019
evgenij_dajnov

Моделът „Живков“, който Борисов приложи, се разпада. Властта изтича от ГЕРБ към няколко олигарси и прокуратурата

декември 26, 2019
borisov-prashta-prokuraturata-pernik-236

Борисов праща прокурори в Перник, бил силно възмутен от нечия безогледна безотговорност

декември 26, 2019
big_31_3

Изследователят Росен баш-Майстора: Руините на древен Йерусалим са под Варна… СНИМКИ

декември 26, 2019
big_6

В Перник нямат вода, вдигнаха й цената, а сега пият и вода с „Ешерихия коли“, вече има постъпили в болница

декември 26, 2019