Анализи

Френският Le Monde с брутален шамар за Борисов и престъпното му управление

Френският Le Monde с брутален шамар за Борисов и престъпното му управление

 

 

le_monde

 

 

 

България е разтърсена от скандал за трафик на паспорти. Лице, биещо тревога, изобличава продаването на многобройни паспорти от служител, близък до властта и разследван от правосъдието.

За пореден път името на България излиза с черни краски в европейска медия. Френският вестник  „Le Monde“ коментира огромния скандал с български паспорти, издавани на чужденци срещу тлъсти суми. Статията разказва за бившата служителка на Министерство на правосъдието Катя Матева, която е установила, че 60 чуждестранни престъпници са се сдобили с българска самоличност, благодарение на декларация за „българска принадлежност“.

 

 

 

 

Предлагаме пълния текст на публикацията в превод от френски език:

 

 

 

 

Този ден Катя Матева беше шофирала по пътя от София до Брюксел. Напрегната, уморена, тя държеше да дойде да свидетелства в столицата на европейските институции за това, което смяташе, че е скандал, твърде широко неизвестен извън нейната страна: незаконно предоставяне на българска натурализация, която позволява да се получи паспорт и следователно правото на свободно придвижване в Европейският съюз. София се присъедини към ЕС през 2007 г.

 

 

 

 

 

Г-жа Матева, юрист, е ръководила Дирекцията за гражданство в Министерството на правосъдието. Тя е блокирала хиляди заявления и е отменила натурализациите, когато е открила, че около 60 чуждестранни престъпници са се възползвали от проста декларация, доста неясна, за „принадлежност“ към страната. Тези сертификати, които се търсят от македонци, молдовци, украинци или албанци, могат да бъдат получени срещу няколко стотин или няколко хиляди евро от някои адвокатски офиси.

 

 

 

 

Около 115 000 души са се възползвали от натурализация в течение на десетина години

 

 

 

 

Поради тoва, че е изобличила този трафик, г-жа Матева казва, че е загубила работата си през 2016 г, докато съпругът й, също държавен служител, е бил подложен на интензивен натиск. От какво преживява? „От помощта, която ми предоставят моите близки и приятели“, обяснява тя пред Le Monde.

 

 

 

 

 

 

Отначало българската Главна прокуратура се заема със случая. Обаче директорът на българското разузнаване заявява миналата година, че е разтревожен от заплахата, която този трафик представлява за националната сигурност. Около 115 000 души са се възползвали от натурализация в рамките на едно десетилетие. Г-жа Матева отбелязва, че от 150 до 200 заявления са подавани ежедневно от чужденци, които са заплащали от 500 до 1500 евро за разглеждане на техните документи.

 

 

 


Екатерина Захариева /в средата/ по време на среща на европейските министри на външните работи в Брюксел на 10 декември. Българката е наредила да бъде уволнена подалата сигнала Катя Матева.

 

Един министър въвлечен в трафика

Бившата държавна служителка информирала също така правителството на Бойко Борисов – министър-председател от десния център, в коалиция с националистите на Обединените патриоти (ОП), които обединяват ксенофобската и екстремистка Атака (Национален съюз Атака) и популистите-националисти от ВМРО (Българско национално движение).

 

 

 

 

Но въпреки това е било необходимо да се изчака до октомври 2018 г., докато правосъдието най-накрая се задейства и извършва около двайсет ареста, включително този на Петър Харалампиев, директор на Държавната агенция за българите в чужбина, за получаването на подкупи в множество случаи на натурализация. Той се разследва за принадлежност към организирана престъпна група. Главният секретар на агенцията също е задържан след откриването в сейфа му на 265 000 евро в брой. На 26 ноември г-н Борисов обяви, че обмисля да закрие агенцията.

 

 

 
Случаят несъмнено щеше да приключи дотук, ако г-жа Матева не беше добавила и други елементи. В края на ноември т.г. специализираният брюкселски сайт Еuractiv съобщи въз основа на документи, предоставени от нея, че министър от правителството на г-н Борисов е замесен в трафика, а именно министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов – лидер на ВМРО.

 

 

 

 

 

Според г-жа Матева, системата „паспорт срещу пари“ е била един от основните източници на доходи за тази партия. Петър Харалампиев, арестуваният директор на държавната агенция, е бил близък на ВМРО, което лидерите на партията отричат. Те от своя страна изискват „най-голямата строгост“ за виновните. Министър Каракачанов отрича да е замесен и е обявил съдебен иск срещу г-жа Матева.

 

 

 

Предпазливост на Комисията

 

 

 

 

 

Г-жа Матева обръща внимание също така на намесата в случая на министъра на външните работи и бивш министър на правосъдието Екатерина Захариева. Тя е била тази, която е наредила нейното уволнение, по настояване на колегата си Каракачанов, притеснен от блокирането на хиляди молби на македонци, които вече са предали парите.

 

 

 

 

 

Г-жа Захариева също напълно отрича да е замесена. Като трето лице в случая интервенира членът на Европейския парламент (консерватор) Андрей Ковачев, който организира среща с български неправителствени организации, активни в Македония, за да улесни обещаната на много хора натурализация.

 

 

 

 

„Ние не заслужаваме Шенген, докато лицемерното отношение на нашите органи към ЕС продължава“, казва Катя Матева, подала сигнала

 

 

 

 

Европейската комисия се проявява като много предпазлива. Попитан в сряда, 19 декември, комисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос посочи, че случаят е в компетентността на българските национални органи. Преди няколко месеца обаче Съединените американски щати са арестувал албанци с български паспорти, заподозрени в терористична дейност. Докато в Гърция пък двама бивши лидери на македонските служби за сигурност, издирвани в страната си за незаконно подслушване, също са притежавали български документи, издадени с фалшиви имена.

 

 
Случаят е особено неудобен за София в момент, когато България твърди, че е изпълнила всички условия за влизане в Шенгенското пространство за придвижване без паспорти. „Ние не заслужаваме Шенген, докато лицемерното отношение на нашите органи към ЕС продължава“, оспорва г-жа Матева. Тръгвайки отново за София, тя доверява: „Страхувам се за безопасността си, но не съжалявам за избора си да разкрия това, което зная“.

 

 

Превод от френски: Велизар Енчев

„Либерта БГ

loading...
Анализи

More in Анализи

og-image-952x500

Newsweek: Пентагонът евакуира Белия дом заради COVID-19 и опасност от безредици!

април 17, 2020
991-ratio-koronavirus

В Германия „попариха“ България за коронавируса: Някои части просто не се връзват!

април 4, 2020
big_big_91288915_205810230698257_626546964397293568_n

Възможно ли е COVID-19 да се окаже най-великата обществена самопсихоза на човечеството?

март 31, 2020
200317115114-660x371

Проф. Жилбер Дерай: Опасността от коронавируса не е това, което мислите

март 18, 2020
54e6a50c68e16ff430714f10cdd7230f

Защо се изкупи точно тоалетната хартия?

март 14, 2020
0000441140-article2

Тоалетната хартия – „икона“ на масовата паника: защо хората се презапасяват с нея?

март 13, 2020