Политика

Щом иска енергийно независима България, ЕС не трябва да пречи на доставките на руски газ през страната ни

Щом иска енергийно независима България, ЕС не трябва да пречи на доставките на руски газ през страната ни

 

РАДЕВ100450_660_370

 

 

Щом иска енергийно независима България, ЕС не трябва да пречи на доставките на руски газ за Централна и Западна Европа през България.

 

 

Тази теза разви пред медиите президентът Румен Радев. Той е в екологичен форум на ООН в полския град Катовице – сърцето на въгледобивната промишленост на страната.

 

 

 

 

 

България трябва да бъде активна, каза президентът Радев, говорейки за осигуряването на екологична енергия.

 

 

 

 

 

Засега България я няма в програмите за преустройство на въгледобива. Там са страни като Унгария и Полша, подчерта държавният глава.

 

 

 

 

Когато говорим за екологична енергия, е важно да имаме сигурна енергия. Европа може да ни помогне много, ако не създава пречки за руския газ, посочи той.

 

 

 

 

Според него трябва да има „наистина „Български поток“, който да гарантира сигурността на доставките на газ за Европа. Само така България може да бъде независим енергоразпределител, посочи още държавният глава.

 

 

 

 

Преди това в словото си пред форума Радев заяви: „България продължава да работи с всички партньори в областта на климатичните промени за пълно прилагане на Парижкото споразумение,по-нататъшна ревизия или увеличаване на амбицията за намаляване на емисиите на парникови газове обаче не съответства на нашите национални интереси“.

 

 

 

 
Ние разглеждаме социалния аспект като фактор от първостепенна важност за запазването на хиляди работни места, посочи българският държавен глава“, посочи президентът на България  пред участниците в Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP24), която се провежда в полския град Катовице.

 

 

 

 
Трябва да разработваме и прилагаме механизми, създаващи предвидими правила за прилагане, стимулиращи конкурентоспособността на индустрията, смята още Радев.

 

 

 

 

България и Европейският съюз вече изпълняват ангажиментите си по втория период на задължения по Протокола от Киото.

 

 

 

 

Ние сме на път да преизпълним целта от намаляване на емисиите с 20 % за 2020 г. в сравнение с 1990 г., посочи президентът.

 

 

 

 

 

Той отбеляза, че през 2016 г. емисиите на парникови газове в България са намалели с 49 % в сравнение с базовата 1988 г. и с 4,4 % в сравнение с предходната 2015 г.

 

 

 

 

 

България продължава да работи с всички партньори в областта на изменението на климата за пълното прилагане на Парижкото споразумение, коментира Радев и допълни, че се ръководим от принципа на последователно и пълно прилагане на договореното законодателство.

 

 

 

 

По думите му трябва да се адаптираме към променящия се климат.

 

 

 

 

През последните години станахме свидетели на увеличен интензитет и честота на екстремни климатични явления в глобален мащаб, каза държавният глава.

 

 

 

 

 

Той отбеляза, че за справяне с тези ефекти, България е разработила Национална стратегия за адаптация и План за действие.

 

 

 

 

 

Адаптирането към изменението на климата е въпрос на всички сектори в обществото, включващ всички органи на местно, регионално и национално равнище, но също така и частния сектор, организациите на гражданското общество и гражданите, заяви още президентът Румен Радев.

 

 

 

 

 

 

Той декларира,че България е решена да подкрепи приемането на правилата за прилагане на Парижкото споразумение, които са ясни, достатъчно подробни, ефективни и приложими за всички.

 

 

 

 

 

Успешният резултат ще изпрати положителен сигнал за стабилността на Парижкото споразумение и неговите цели, посочи Радев, цитиран от БТА.

 

 

 

 

 

Според него широката ангажираност би създала повече възможности за ниско ниво на емисии и устойчиво развитие на климата, като се вземе предвид състоянието и бъдещите перспективи на националните енергийни системи.

 

Очаквайте подробности!

Епицентър
Очаквайте подробности.

loading...
0
Политика

More in Политика

дарикbig_1300

Борисов: Моята работа е работа, а на другите им е празни приказки

декември 22, 2019
трифонf3a2c5d7d3e959808715d6a4d2d92769

Слави Трифонов бясно: Значи пожарникар може, а шоумен не може?!

декември 22, 2019
слабака20151018.fdcxcysgek

Слабаков: Само 6000 евро е заплатата на евродепутатите, не е това, което се тиражира

декември 22, 2019
Image_775476_500_0-1200x628-resize-quadrant(C)

Скандалът с охраната на Доган и Пеевски се оказа още по-голям

декември 21, 2019
fd267a2f417f60e75de47a4a33685c3c

Борисов: Некадърно управление доведе до кризата в Перник

декември 21, 2019
big_12d30

Корнелия Нинова: България се превърна в сметището на света

декември 21, 2019