Политика

Борисов към Русия: Незабавно пуснете украинските моряци!

Борисов към Русия: Незабавно пуснете украинските моряци!

 

cad7b3d67dada214f307b8045e0485fd_medium

 

 

Българският министър-председател Бойко Борисов отправи призив към Русия „незабавно“ да бъдат освободени задържаните украински моряци. Той направи това изказване в Брюксел.

 

 

 

 

„Незабавно да се пуснат поне обикновените моряци. Това много би допринесло за разрешаване на кризата. Русия и Украйна трябва да седнат и да затворят този конфликт“, заяви българският премиер на фона на повишеното напрежение между двете страни.

 

 

 

Русия арестува десетки украински моряци в Керченския проток, а Киев обяви, че те са „военнопленници“. Кремъл отрича това. „България е изключително уязвима от този конфликт – не само заради транзита на газ, но и заради близостта и акваторията на Черно море“, каза още Бойко Борисов.

 

 

 

 

„Истински се надявам обикновените моряци да бъдат пуснати. Ако има виновни, да ги наказват или да спорят. Но това много би допринесло за спазване на Минските споразумения“, заяви българският министър-председател.

 

 

 

Трябва ни боен самолет, който да може да влиза във военни действия и да надделява. Към този момент мисля, че съседите имат такива самолети, каза още Бойко Борисов в Брюксел.

 

 

 

 

По думите му нов изтребител Ф-16 е значително по-добър самолет от всички останали, които се предлагат. Бойко Борисов подчерта, че по никакъв начин не се меси в избора, а има комисии, които разглеждат офертите. Премиерът посочи, че той иска нашата авиация да има най-добрия самолет, защото „ситуацията в района се усложнява“.

 

 

 

 

„Искаме колкото може по-бързо комисиите да си дадат заключенията и да напазаруваме за нашата авиация това, което е необходимо. В момента имаме само транспортни самолети. Последните 10-15 години, в други правителства, са купувани само транспортни самолети без въоръжение. Много пъти съм се шегувал – колкото да натоварят генералния щаб и да избягат. Затова искам да имаме бойни машини, с които летците да знаят, че имат шанс да победят“, каза още Бойко Борисов.

 

 

 

Факти БГ

Политика

More in Политика

big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024