ОБЩЕСТВО

В страната ври и кипи, големите медии мълчат! Кметът на Кресна и граждани затвориха пътя за Гърция… СНИМКИ/ОБЗОР

В страната ври и кипи, големите медии мълчат! Кметът на Кресна и граждани затвориха пътя за Гърция… СНИМКИ/ОБЗОР

 

kresna_800

 

 

 

Продължават протестите срещу високите цени на горивата и ниския стандарт на живот в различни градове на страната, а големите медии като по сигнал са наложили информационно затъмнение или представят протестите в извратен вид, удобен за властта.

 

 

 

Към 18 часа над 100 протестиращи срещу високите цени и лошите условия за живот затвориха главния път Е-79. Полицията успя да ги ограничи да се движат само по пешеходната пътека, но въпреки това движението бе спряно.

Униформените бързо се прегрупираха и постепенно ги изтласкаха встрани. Движението на автомобили е възстановено, но става много бавно.

 

47451421_2221058007946996_4140113504273170432_o

 

Полицейски кордон пази хората да не излязат пак на пътя.

 

Кметът на Кресна Николай Георгиев се включи в протеста. Към 18:20 хората отново пресичаха и спряха движението за втори път. Полицаите помолиха кмета да съдейства в освобождаване на пътното платно, но той каза, че е там като гражданин.

 

 

Близо 30 души, за пета поредна седмица, се събраха на протест в Бургас. С шествие те се придвижиха от изхода на града до най-близките пешеходни пътеки в комплекс „Изгрев“. Протестиращите решиха да не блокират движението, а да преминават по пешеходни пътеки, съобщи БНР.

 

 

 

Протестът в Бургас

Снимка: Булфото

„Не ми харесват пенсиите, не ми харесват майчинствата, изобщо не искам това правителство на власт“.

„17 години живея навън. Искаме нормални заплати, за да можем да си отгледаме децата, за да можем да живеем нормално“.

„Това, че сме 10-20 човека, не означава, че няма хиляди пред телевизора, които се молят да им падне бензина, да се махне управление.

 

 

 

 

 

Имаше протестиращи, които не подкрепиха част от исканията.

„От тези тука всичките искания, аз подкрепям единствено повишаване на жизнения стандарт, тъй като и оставка да има, не виждам някаква алтернатива“.

 

 

 

 

Протестът приключи с автошествие от десет коли, които преминаха по улиците на Бургас. Неделният протест в Бургас срещу цените на горивата премина в социален. За разлика от предходните този се организира между самите участници. „Протест срещу социалното убиване на българите“, това е новото мото на недоволството, каза Росинка Бъчварова, една от инициаторите на протестите в града.

За четвърта поредна неделя жители на Троян излязоха на протест срещу високите цени на горивата, ниските доходи и качеството на живот в страната. Този път те блокираха за един час движението по пътя за село Орешак, на входа на Троян, след това организираха пешеходно и автошествие по основните улици в града.

 

 

 

 

„Господа управляващи, ние, които ви избрахме, стигнахме до дъното. Народът в провинцията гладува и мизерства. Повечето млади хора работят за минимална заплата, пенсионерите ровят в кофите за боклук, постоянно всичко се увеличава“.

„Борим се за един по добър живот. Те щом викат жандармерия, значи ни чуват“.

„Смяна на системата. Самата държава вече е загнила отвсякъде“.

„15 години работя, за да съм на линията на бедност, ли, попитаха протестиращи в Троян.

 

 

 

Според Ивелин Николов троянци отново протестират, за да „чуят управляващите, че народът иска нещо, да покажат, че са избрани от народа и да го изпълнят“. „Искаме да живеем в нормална европейска държава. Инвалидите да се придвижват свободно навсякъде и да работят като всеки нормален човек. Да спрат подигравките и на управляващите. Имат лостове да променят цените на горивата. В един момент на народа му писва и започва да си търси правата“, добави той.

 

 

 

Протестът в Благоевград

Снимка: Булфото

 

 

 

 

 

Протестното автошествие в Благоевград беше осуетено от полиция и жандармерия. Около 30 автомобила се събраха по обед на традиционното място – паркинга пред Югозападния университет, но колоната не успя да потегли по централните булеварди в града и да излезе на главния път Е-79. Около 50 протестиращи тръгнаха пеша към изхода за София, но не блокираха международната пътна артерия. Имаше пререкания с полицията, но до сблъсъци не се стигна.

 

 

 

Напрежението нарастна, когато не бе позволено с автомобилите да бъде блокиран Е-79

Снимка: Булфото

 

 

 

 

Организаторът на гражданското недоволство в Благоевград Александър Стамболийски посочи, че концентрацията на полиция и жандармерия в градовете и по основните пътища e успяла да повлияе негативно на енергията на протестите. И че всички актове за нарушаване на обществения ред и предупредителни протоколи ще бъдат оспорени в колективна жалба. Заради опитите за сплашване на гражданите, протестите днес ще бъдат концентрирани на няколко места, заяви Стамболийски.

 

 

 

 

„Решението е да бъдат образувани осем точки за протест в осем основни стратегически града. Забелязва се намаляващата енергия на протестите и преценихме, че е най-добре е да съберем целия регион на едно място“, каза той. Според организаторите хилядите протоколи и актове на участници в протестите са несъстоятелни, а институциите са превишили правомощията си. „Актовете се налагат по няколко закона – Закона на МВР, наредбите на общините за неспазване на обществения ред и закона за пътищата. Не може едно и също провинение да бъде актувано по няколко закона и поради тази причина ние сме длъжни да ги обжалваме като нищожни“, каза Стамболийски.

 

 

 

 

Към 18,00 часа протестиращите блокираха трасето за Гърция в Кресна. Първоначално униформените успяха единствено да ги ограничат да се движат по пешеходна пътека, но по-късно успяха да изтласкат недоволните граждани. Десетки жандармерийски бусове блокираха града.

В Пазарджик днес отново се проведе протестно шествие срещу ниските доходи в страната. Исканията са за справедливи доходи и нормални цени. Около 50 автомобила преминаха през улиците на града и за кратко блокираха движението пред сградите на областната администрация и общината. Протестиращите настояват за лична среща с премиера Бойко Борисов.

 

 

 

 

В Сливен по традиция в неделя на площад „Хаджи Димитър“ се събират протестиращите срещу системата с единствено настояване – оставка на правителството. Протестът днес не се радва на голяма посещаемост, около 20 души протестират, а след автошествието се очаква една част от протестиращите да се отправят към новата зона, където около 14 часа имат намерение да затворят подстъпите към автомагистрала „Тракия“, според предварителната информация.

 

 

 

 

 

Около 30 протестиращи се събраха в Стара Загора. Около 15 коли с протестиращи граждани тръгнаха от Стара Загора за новозагорското село Езерово, където протестиращи от шест града се събират днес, за да изразят за пореден път недоволството си от социално-икономическата ситуация в страната. Сред исканията на хората, освен подобряване на икономическото положение, е и повече власт на гражданите във вземането на решения.

„Говорим за пряко участие на гражданите чрез референдуми, чрез общи събрания, в определянето на бюджетите, в написването на законите, защо не и на конституцията“.

 

 

 

 

„Прага на бедност в Европа е 780 евро. Ние в коя Европа сме?“

 

 

С искане за по-висок стандарт на живот жители на Кюстендил организират двучасово пешеходно шествие. В 12 часа те се събраха пред театъра в града. Крайната им точка е общината в Кюстендил.

 

 

 

 

Под мотото „Съединението прави силата“ тази вечер започна митинг на централния площад „Свобода“ в Хасково и след това поредно протестно шествие по централни улици и булеварди в областния център.

 

 

 

 

 

Предимно млади хора се събраха на координираната, по думи на участници, в социалните мрежи проява. „Дошли сме да изразим нашето недоволство, искаме адекватно управление. Нека всеки изрази своята гражданска позиция и нашите искания да станат основата на петиция“, призова от трибуната Велизар Вълканов. „Всеки ден ние крадем от нашето бъдеще със своето мълчание“, заяви пред микрофона Петър Петков.

 

 

 

Колоната премина по централната пешеходна улица „Отец Паисий“ до булевард „България“ със скандирания „Оставка“ и „Българи, юнаци“. След това протестиращите се отправиха по улиците „Стара планина“, „Дунав“ и булевард „Раковски“. По време на протеста имаше полицейско присъствие.

 

 

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

big_12

Главчев с ново 20: Предложих на президента аз да поема Външно, не знам дали и кога ще издаде указ

април 20, 2024
e961bfe94512459ab7a699114384cfec

Кораб достави във Варна първото американско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, експериментите с централата започват скоро

април 19, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024