Икономика

ГЕРБ даде най-големите залежи на злато в Европа край Кюстендил на канадци, местните хора на бунт

ГЕРБ даде най-големите залежи на злато в Европа край Кюстендил на канадци, местните хора на бунт

 

ЗЛАТО1544511355-zll

 

 

Канадското дружество „Гекон“ ООД ще търси и проучва метални полезни изкопаеми на площ около 200 кв. километра в района на кюстендилското село Злогош, община Трекляно. Разрешението за търсене и проучване се предоставя за три години, е решението на Министерски съвет.

 

 

 

 

За този 3-годишен срок титулярът ще вложи минимум 6,4 млн. лв. в търсещо-проучвателни дейности. През 2009 г. в Треклянско са правени проучвания за залежи от злато. Тогава не бяха обявени никакви резултати.

 

 

 

 

Специалисти по подземни полезни изкопаеми коментират, че злато в Треклянско е добивано още в римско време, дори още са запазени останки от открит рудник при село Горно Уйно и следи от водните съоръжения – бара, прокарани за промиването на благородния метал.

 

 

 

Залежите от злато в Треклянско са огромни – може би най-големите в Европа, но те са на голяма дълбочина, казват геолози.

 

 

 

Покойният журналист Петър Селнички от Кюстендил дори беше описал в спомените си къде трябва да се копае, за да се откриват златните залежи. Злато има и по поречието на река Струма – към 4 тона разсипно злато със съдържание 0,17 грама в кубичен метър баластра и речен материал, коментират геолози.

 

 

 

Още преди издаване на разрешителното еколози и активисти от Кюстендил се обявиха против срещу проучванията и евентуалния златодобив в Треклянско.

 

 

 

 

Наскоро инициативна група се събра в Килийното училище в Кюстендил, за да реши как да противодейства. На първото събиране били десетина души. „Има по-вреден и по-малко вреден начин на добив на полезни изкопаеми“, заяви пред БНР инж. Димитър Куманов, сдружение „Балканка“.

 

 

 

 

Няма шанс да не се отровят водите в региона, категоричен е той. Той прогнозира, че дори и да се стигне до референдум и местното население да отхвърли проекта, Министерският съвет може да реши да сключи концесионен договор въпреки референдума.

 

 

Блиц

 

https://www.blitz.bg/ikonomika/nay-golemite-zalezhi-na-zlato-v-evropa-kray-kyustendil-shche-bdat-roveni-ot-chuzhdentsi-mestnite-khora-na-bunt_news645052.html

Икономика

More in Икономика

170938697964055

Фалира още един легендарен български завод от времето на НРБ, а НАП се видя в чудо с работниците

март 2, 2024
булсат

КЗК разреши на „Виваком“ да купи „Булсатком“, служители излязоха на протест срещу сделката

февруари 1, 2024
FILE PHOTO: The logo of Bosch is pictured on its headquarters in Stuttgart April 18, 2013.  REUTERS/Lisi Niesner

Голяма немска компания с бизнес у нас закрива работни места, стотици ще изгорят

януари 21, 2024
1705663360_5

Евростат: 11% спад на БГ производството за година

януари 20, 2024
немски

Немски гигант си тръгна от България – продаде чисто нов завод в Русе, вместо да стартира производство

януари 15, 2024
Image_16800167_40_0

Докъде се докарахме: Съседите, вкл. Северна Македония, ни спасяват с тока, вносът вече е над 25%

януари 12, 2024