Политика

Джон Съливан официално изплю камъчето: Правителството на САЩ не подкрепя „Турски поток”

Джон Съливан официално изплю камъчето: Правителството на САЩ не подкрепя „Турски поток”

 

epa06756540 The US vice secretary of State John Sullivan (L) and the Brazilian Vice Chancellor Marcos Galvao (not pictured), participate in the launching of the Permanent Security Forum Brazil-US, in Brasilia, Brazil, 22 May 2018. Authorities from Brazil and the United States announced today the creation of a bilateral forum for cooperation in the area of security, which in the future could be extended to other countries, according to Sullivan. EPA/Joédson Alves

 

 

 

Американското правителство не подкрепя проекта „Турски поток”.  Това заяви заместник-държавният секретар на Съединените щати Джон Съливан в интервю за БТВ.  Пред водещия на „120 минути” Светослав Иванов американският дипломат обясни, че изтребителите Ф-16 нямат аналог сред другите конкуренти.

 

Заместник-държавният секретар на Съединените щати Джон Съливан е на дипломатическа обиколка, която включва пет държави, сред които е и България. Предишния път, когато трима американски сенатори посетиха страната ни през 2014 г., беше обявен краят на „Южен поток”.

 

Разговор за газ, петрол, кораби, самолети, пари, сделки и човешки права – Джон Съливан пред Светослав Иванов:

 

– Благодаря Ви за участието, добре дошли в България и в нашето предаване. Последния път, когато имахме подобно посещение на толкова високо равнище, беше неделя и резултатът беше, че проектът „Южен поток” беше замразен от кабинета на г-н Орешарски. Присъствието Ви тук има ли подобна цел като тази на посещението на сенаторите МакКейн, Мърфи и Джонсън преди четири години?
– Благодаря Ви за поканата, за мен е удоволствие да бъда в София, да говоря с Вас днес. Целта на моето посещение е да затвърди важните двустранни отношения между САЩ и България и да потвърди нашия ангажимент като съюзници в НАТО – и на САЩ, и на България – към нашия алианс, в НАТО. Има много неща, към които споделяме общ интерес – сигурност, търговия, обмен между хората, образование. Имаме много да обсъждаме. Днес е вторият ми ден в София, проведохме срещи с редица високопоставени представители на властта – президента, министър-председателя, министъра на външните работи, на отбраната. Покрихме много теми, не съм сигурен дали са толкова значителни, колкото други, обсъждани при предишни посещения, но са важни за нас днес в Щатите и в контекста на взаимоотношенията ни с България.

– Администрацията на президента Тръмп е против националната зависимост на България и на региона от руска енергия, но какво бихте предложили като алтернатива? Можете ли да се съревновавате? В случая Вие сте много, много далеч, г-н Съливан.
– Бих казал, че енергийната независимост и диверсификация са много важни за всяка държава като въпрос на национална сигурност. Мога да говоря като американски гражданин. Много добре си спомням какво се случи в Щатите, когато бяхме зависими от чуждестранни източници на нефт, ембаргото на нефта през 70-те години на миналия век. За десетилетия САЩ работи усърдно за изграждане на по-голяма енергийна независимост. През последното десетилетие чрез технологични и други иновации сме станали износител на енергия, което е страхотно за нашата национална сигурност. С това послание идвам в София, да се опита да диферсифицира своите източници на енергия, било то от газ от множество източници, не само от един, или атомно гориво, идващо от множество източници. Идеята е, че множеството източници намаляват риска, а рискът би могъл да бъде например природно бедствие. Ако нещо се случи и се прекъсне газопреносна тръба, изцяло необвързано с политическо решение, това би могло да доведе до огромна икономическа дислокация в страната, ако е била твърде зависима от един източник на енергия. Това е посланието, с което идвам в София, за което съм говорил с представители на правителството, каква е нашата позиция, която вярвам е и правилната позиция за България.

– Имате ли конкретна позиция по „Турски поток”? Нека Ви кажа, че за много голяма част от нашите зрители, които ни гледат, подобен проект означава инвестиции, инфраструктура и работни места. Имате ли проблем с „Турски поток”?
– Както и за „Северен поток II”, американското правителство не подкрепя „Турски поток”. Това, което подкрепяме, както казах по-рано, е енергийна диверсификация. С представители на правителството говорихме за проектите за интерконектори Гърция – България и Сърбия – България, които биха диверсифицирали източниците на газ.

 

– Говорейки за нефт и газ, президентът Тръмп похвали Саудитска Арабия за понижаването цените на петрола. Сключихте ли сделка с Рияд да добива повече нефт, за да държи цените по-ниски, а в замяна Вашингтон не обвинявате Рияд и саудитския принц за убийството на Хашоги?
– Няма връзка между двете. Ужасните събития, случили се в Турция, убийството на Джамал Хашоги, е нещо ужасяващо. САЩ и други съюзници наложихме санкции и наказания срещу тези, които знаем, че са замесени, за да ги накажем. Това е съвсем различно от нашите стратегически отношения с Кралството и разговорите по въпросите за нефта, за цените на нефта са изцяло отделни и няма връзка между двете.

– Още една гореща тема. Ще видим ли американски военни кораби в Черно море след напрежението в Керченския проток?
– Инцидентът в Керченския проток е значителен и много притеснителен. Той е част от по-големите опасения на САЩ и други съюзници за действията на Русия в Украйна, включително Крим. Призоваваме за реакция и разглеждаме със съюзниците си нашия отговор на инцидента. Работим за освобождаването на украинските кораби, на украинските моряци, включително ранените при този инцидент. Тяхното освобождаване би било минимална стъпка напред, но сме в преговори със съюзниците относно нашата реакция и отговора ни, така както сме били през последните 4-5 години по отношение на това как да реагираме на действията на Русия спрямо Украйна.

 

– Почти на финала сме от придобиването на нови изтребители.  И през последния ден офертите се измениха драстично. „Локхийд Мартин” намалява цените, а „Грипен” дава 10 изтребителя на цената на 8. Защо през последните 48 часа офертите започнаха да приличат на предложения от предпразничен Черен петък преди Деня на благодарността?
– Много добра препратка към американското. Черния петък след Деня на благодарността е чудесен ден за продажбите на дребно. Но тук не говорим за такива продажби, а за национална сигурност и отбраната на България. Вярваме, че изтребителят Ф-16 блок 70 е най-напредналата и модерна оръжейна система. Тя е най-подходяща за отбраната на България, за участието на България със съюзниците в НАТО при взаимните ни ангажименти. Нашето мнение е, че изтребителят „Грипен” не може да се сравнява. Все едно да сравняваш ябълки и портокали. Ф-16 е оръжейна система, доказана в битки, използвана от съюзниците в НАТО в Гърция, в Румъния, от съюзници извън НАТО като Израел. Има причина тези държави да изберат Ф-16. Това е способна машина. Предложението, което САЩ отправя, оръжейните системи, които „Локхийд Мартин” продава, използва напреднали технологии, които просто не са налични на „Грипен”. Не е справедливо сравнението да се брои количеството на изтребители, да се сравняват 8 спрямо 10.

8-те Ф-16 са забележителни оръжейни системи, които са се доказвали многократно във времето. В крайна сметка решението е на правителството на България и на народа на България, да решат какво е правилно за тяхната национална сигурност. Не е като Черния петък или подобно събитие за търговия на дребно, става дума за национална сигурност и за участието на България като съюзник в НАТО. Вярваме, че тези Ф-16, които други съюзници в НАТО са закупили и ползвали, САЩ вече са направили значителна инвестиция в България, в българските Военновъздушни сили и в армията като цяло. Приблизително 300 милиона долара са инвестирани през последните години, 100 милиона долара инвестиции в българските ВВС по начин, който Ф-16 лесно да бъдат въведени в българската армия, в българските ВВС, както „Грипен” не биха могли.

– Разбирам, значи не очаквате дядо Коледа за българските ВВС да долети от северните държави като Швеция, а от САЩ?
– Надяваме се дядо Коледа да пристигне на шейната си, както всяка година. Но се надяваме българските ВВС да летят с Ф-16 за защитата на българския народ.

– Въпрос, свързан със свободата на словото и задълбочаващия се проблем  в много държави от региона в момента. В последния си доклад Държавният департамент заявява, че медийният плурализъм в България е увреден. Какъв би бил ефектът от тези проблеми със свободата на медиите?
– Фактът, че с вас двамата днес говорим свободно, обсъждайки тези теми, е пример за това защо е важно да има свободни медии, за да може българският народ да разбира решенията, които се вземат от българското правителство, било то закупуването на Ф-16, за енергетиката, за природния газ. Важно е обществото да е информирано. Обществото в демокрация като България се информира от свободни медии и затова е толкова важно. То е опазено като принцип в нашата Конституция, американската Конституция – свобода на медиите. Върху това се основава демокрацията. Тъй като България неотдавна се промени от тоталитарна държава към демокрация, каквато е днес, е важно медиите да се развиват, за да подкрепят тази демокрация, да дават информация на хората, за да могат те сами да решават и да преценяват как се справя правителството им.

– През лятото за първи път включихте в черния си списък по закона „Магнитски” представители на правителство на съюзник в НАТО. Говоря за турския министър на правосъдието г-н Абдулхамид Гюл. Има много информации, спекулации в последната година, че Съединените щати може да предприемат подобни мерки срещу български официални лица. Имате ли подобни намерения, свързани със закона „Магнитски” и български представители на властта?
– Не мога да коментирам дейности, свързани с България или други държави, по това какво се разглежда. Мога да Ви кажа, че САЩ се отнасят много сериозно към опазването на човешките права. Защитаваме правата на човека, било то правата на Джамал Хашоги, нарушени от саудитците, които го убиха, било то за гражданите в България. Човешките права са много важни. Отнасяме се много сериозно. В Щатите имаме правни механизми за налагане на санкции срещу нарушаващите ги.  Ние ги използваме когато и където е необходимо, за да отстояваме правата на човека, но доколкото знам, няма очаквано предстоящо обявяване на санкции по отношение конкретен български представител на властта. Но дори и да знаех, нямаше да коментирам.

– От падането на комунизма сме имали две държавни посещения от президенти на САЩ. И президентът Клинтън, и президентът Буш дойдоха тук в последната година на втория им мандат, съответно през 1999 г. и 2007 г. Това означава ли, че може да видим г-н Тръмп тук най-рано през 2024 г., ако се кандидатира за втори мандат и спечели?
– Като назначен от президента Тръмп се надявам и очаквам да спечели повторно на избори. Не мога да коментирам какво ще се случи през 2024 г. Мога да кажа, че САЩ и представителите на властта в Щатите от президента надолу, смятаме България за много важен партньор и съюзник. Президентът на САЩ се срещна с президента на България на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, както и с министър-председателя. Държавният секретар се срещна с министър-председателя и с министъра на външните работи във Вашингтон. Моето посещение тук тази събота и неделя е продължение на тези взаимоотношения и очаквам през годините да станем свидетели на още посещения на високопоставени представители на властта в САЩ, заради важността на нашите отношения.

– Благодаря Ви, г-н Съливан, за това интервю.
– Аз Ви благодаря, беше удоволствие.

Политика

More in Политика

Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024