ТОП НОВИНИ

Екслузивно! Граждани сезираха Цацаров и Прокуратурата за Картел в застраховането!( Документи)

Екслузивно! Граждани сезираха Цацаров и Прокуратурата за Картел в застраховането!( Документи)

Екслузивно! Граждани сезираха Цацаров и Прокуратурата за Картел в застраховането!( Документи)

 

ds

Сезираха Цацаров за картел в застраховането
Застрахователните дружества в България са сключили картелно споразумение, се посочва в сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров. Сигналът е внесен в деловодството на прокуратурата на 27 декември 2018 г. и в него се отбелязва, че изказвания на представители на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) в публичното пространство водят до заключението, че застрахователните дружества действат в условията на неформални уговорки помежду си. Целта им е координирано повишаване на цената на задължителната „Гражданска отговорност“ без да има реални пазарни или други основания за това поскъпване.

Като примери се изтъкват изказвания на председателя на АБЗ Светла Несторова, в които, от името на всички членове-застрахователи, се иска драстично повишаване на застраховката на 1000 лв. годишно. Припомня се, че промените в Кодекса за застраховане от есента на тази година, както и системата Бонус-Малус, са предложени като съгласувани практики от страна на застрахователите и целят ограничаване на конкуренцията на пазара. Сами по себе си тези предложения от фирмите са нарушение на Закона за защита на конкуренцията, Кодекса за застраховане, Закона за КФН и европейски директиви.

В сигнала се припомня, че през 2008 г. КФН веднъж вече е санкционирала за картел застрахователните дружества. Според вносителите на сигнала действията на АЗП в момента водят до съмнения за политическа корупция, ограничение на конкуренцията и дезинформиране на обществото с цел повишаването на печалбата на застрахователите. Като аргумент се изтъква фактът, че застрахователните дружества са формирали над 500 милиона лева печалба за 2018 г., което превръща в неоснователни твърденията, че ще има фалити на застрахователи.

Изводът на вносителите е, че мотивът за изказванията на АЗП е на база съглашение между фирмите и има за цел неоснователно увеличаване на печалбата на компаниите. Вносителите молят Цацаров да възбуди досъдебно производство за установяване на евентуално престъпление, с оглед на това че повишението на цената на задължителната Гражданска засяга над 3 милиона българи. Сигналът е внесен от граждански организации.

rr rr2 rr4 rr3 rr5

ТОП НОВИНИ

More in ТОП НОВИНИ

габи-1

Габриел: Няма да правя правителство, ГЕРБ няма да подкрепи втория мандат, отиваме на избори

март 24, 2024
Patriarh-Neofit2-655x440

Почина патриарх Неофит

март 14, 2024
big_2238

Война в Сглобката: Габриел отхвърли меморандума на ПП-ДБ и ги обвини в политическа търговия

февруари 21, 2024
big_big_129eae2

ТАСС: Ето как световната преса реагира на интервюто на Путин

февруари 9, 2024
Image_16853250_40_0

Съдът на ЕС позволи на чужденци да купуват земеделска земя в България

януари 18, 2024
phpalacdz_559x345

Сглобката Борисов-Пеевски-Петков към Зеленски: Ще ви подкрепяме максимално. Той им благодари

януари 13, 2024