Политика

ЕК: Опитахме да се разберем с България и да няма глоба от 77 млн. евро, но в София не поискаха

ЕК: Опитахме да се разберем с България и да няма глоба от 77 млн. евро, но в София не поискаха

искахмеitem_vestager
Щяхме да сме щастливи, ако бяхме успели да разрешим спора с Българския енергиен холдинг (БЕХ) без да налагаме глоби, но се оказа невъзможно. Три години опитвахме да постигнем споразумение. Това каза еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер пред български журналисти в Брюксел, цитирана от EuroActiv. По нейните думи е било възможно да се реши казуса чрез използването на т. нар. Процедура за сътрудничество, но София е избрала друга стратегия.

Припомняме, че днес Европейската комисия съобщи, че налага глоба от 77 млн. евро (150 млн. лв.) на БЕХ, защото неговите дъщерни дружества – „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“, не са давали достъп до газопреносната мрежа и до хранилищата за газ на други оператори.

 

 

 

 

 

Комисията започна официалната процедура по разследване на поведението на Групата БЕХ на 4 юли 2013 г., но проблемите са от 2011 г., когато на власт е първото правителство на Бойко Борисов, а енергиен министър е Трайчо Трайков.

 

 

 

 

 

Вестагер разказа, че в миналото Комисията е имала друг подобен спор, свързан с електропреносната мрежа. Но по нейните думи тогава е било постигнато споразумение с българските власти и спорът е бил решен без налагане на глоби.

По отношение на настоящия казус, Комисията е открила, че между 2010 и 2015 г. БЕХ и дъщерните му дружества са ограничавали достъпа до мрежата и хранилищата на други оператори.

 

 

 

 

„Злоупотребите с доминиращата си позиция, която в случая е отказ за достъп до инфраструктурата – не само до тръбите, но и до съоръженията за съхранение“, каза Вестагер, като обясни.

 

 

 

 

 

 

„Открихме, че транспортният капацитет на тръбопровода е бил напълно резервиран за много дълъг период от време, въпреки че не е бил необходим такъв капацитет“, каза тя.

 

 

Eуроактив, Eкономик БГ

 

https://www.euractiv.com/section/energy/news/vestager-we-would-have-preferred-to-close-the-bulgaria-gas-case-without-a-fine/

Политика

More in Политика

ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024
venko-sabrutev

Венко Сабрутев от „Промяната“ умен като Златка, изключи Ирландия от Европейския съюз

април 20, 2024
171361364370379

Радев: Главчев явно още не е разбрал с какво се е заел като премиер, щом предлага да оглави и МВнР

април 20, 2024
big_12

Главчев с ново 20: Предложих на президента аз да поема Външно, не знам дали и кога ще издаде указ

април 20, 2024