Европа

Испания ликува: Минималната заплата с невиждан скок от 22 г. насам, мотивът на властта е убедителен, а у нас…

Испания ликува: Минималната заплата с невиждан скок от 22 г. насам, мотивът на властта е убедителен, а у нас…

 

испанияbig_29_58c1

 

 

 

Минималната работна заплата в Испания ще бъде увеличена от началото на 2019 година с 22 процента до 1050 евро месечно, обяви днес премиерът Педро Санчес, цитиран от Ройтерс и Блиц.

 

”Богата държава не може да си позволи да има бедни работещи“, обясни социалистът Санчес и посочи, че увеличението ще е най-голямото от 1977 година.

 

 

То ще влезе в сила по силата на правителствен указ, защото социалистите, които управляват с правителство на малцинството, още не могат да си осигурят достатъчно парламентарна подкрепа за проекта им за бюджет за идната година.

 

 

 

 

У нас обаче ситуацията с цените и заплатите след Нова година става драматична за повечето българи. 

 

 

Повишение и то само с 10 на сто получиха само държавните чиновници, а с пенсионерите ГЕРБ буквално се подиграха. 

 

 

В частния сектор много фирми вече спускат кепенци и спират работа заради непосилното повишение на промишления ток. 

 

 

 

Месните продукти ще поскъпнат след Нова година с около 4-5 процента, заяви в предаването „Преди всички“ по БНР Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите.
Чака ни изключително тежка година, пълна с предизвикателства, каза и Марияна Кукушева – председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Производителите казват, че именно те ще усетят най-сериозния удар. 10 процента от стойността на всяка закуска и всеки хляб е електрическа енергия.

 

 

 

 

„15 процента от нашите производствени разходи са електроенергия. Няма как при предстоящото повишаване – от 80 лв. в момента ще стане 105 – 110 лв. след Нова година – няма как да не поскъпнат“, каза Атанас Урджанов.

 

 

 

 

Той подчерта, че и към момента в бранша се стремят да свият разходите. Все пак той се надява да няма фалити на фирми: „За нас е важно да няма шокови и непредвидени поскъпвания. За нас това са непредвидени разходи. Очаква ни една тежка и непредвидима година, ако продължаваме по същия начин. То не е само тока, очакваме цената на газа, тол такси, винетки и какво ли още не“.

 

 

 

 

На този етап не е обсъждан протест на месопреработвателите, добави Урджанов.

 

 

 

„При всички случаи, даже поглеждайки върху Бюджет 2019, където има заложена около 4% инфлация, става ясно, че стандартът на живот в България от гледна точка на цените ще продължи да гони европейските такива. Въпросът е ние да удържим като бизнес и да се опитваме да покачваме заплащането на работниците. Независимо, че хлебарите се превърнаха в защитена професия, желаещи да работят в бранша трудно се намират“, каза Марияна Кукушева.

 

 

Тя подчерта, че тази година цената на брашното се е повишила с 35 на сто. „Цената на енергията ще се отрази и при мелничарите и тези 35 процента към днешна дата очакваме да бъдат коригирани с посока нагоре от 1 януари.

 

 

 

Тя също се надява да няма фалити на бранша. По думите й едва ли ще има и протести.

 

БНР, Блиц, Петел

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024