ОБЩЕСТВО

КЕВР обсъжда поскъпването на водата. Граждани се вдигат на протест срещу новото ограбване

КЕВР обсъжда поскъпването на водата. Граждани се вдигат на протест срещу новото ограбване

 

ivanov-kolaj

 

 

 

Предстоящото поскъпване на водата в редица градове в страната от 1 януари се обсъжда на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Пред БНР омбудсманът Мая Манолова заяви, че тя и екипът ѝ ще присъстват на заседанието.

 

 

 

 

Най-голям скок е предвиден в Бургас и в София – с 10 на сто. Единствено в Кърджали се очаква да има поевтиняване – с около 1,5 процента.

 

 

 

 

 

Увеличението на цените на ВиК услугите е заложено в бизнес плановете на дружествата, които бяха одобрени от общините и регулатора още преди година, обясни преди дни Ивайло Касчиев, който оглавява водната дирекция в КЕВР.

 

 

 

 

 

 

„Тези цени вече са одобрени и Комисията не може да не ги утвърди и да влязат в сила. Това ще се случи, иначе тези търговски дружества ще съдят Комисията за пропуснати ползи“.

 

 

 

 

 

Според предложенията от Нова година най-много за вода ще плащат в Шумен, Добрич, Силистра, Варна и Враца, където кубик вода ще струва над 3 лева.

 

 

 

 

За Видин скокът може да стигне до 22 процента, но това ще стане само ако бъде въведена новата услуга „пречистване на вода“.

 

 

 

 

 

Във Враца и Монтана поскъпването ще бъде ограничено до прага на социалната поносимост. По този повод от регулатора отново настояха за помощи за бедните, които не могат да си плащат сметките за вода.

 

 

 

 

 

„Това е практика в целия Европейски съюз. Във всяка една държава има механизми за подпомагане на бедните слоеве, тъй като достъпът до вода е основно човешко право“, каза Касчиев.

 

 

 

Жалби при омбудсмана от цялата страна

 

 

 

 

Пред БНР омбудсманът Мая Манолова съобщи, че при нея пристигат жалби заради високите цени на водата от цялата страна. Тя изтъкна, че увеличения са планирани „практически във всички ВиК дружества“:

 

 

 

 

„Истината е, че поведението на КЕВР, одобряването на бизнес планове на ВиК асоциациите, които предвиждат нови и нови увеличения на цената, без да е съобразена социалната поносимост, без в това да бъдат включени реални инвестиции, това поведение води до недоволство и до гняв сред българските граждани. Имаме много жалби от страната. Имаме усилена кореспонденция във връзка със жалби срещу ВиК – Шумен, където ще отидем на място за едно последващо обсъждане на инвестиционния план. Хората по места масово са недоволни, защото се увеличава цената на водата без това да е за сметка на качеството или на някакви видими инвестиции и подобрения“.

 

 

 

 

 

 

Манолова е сезирала Конституционния съд и НС заради текст в закона, който не дава възможност на гражданите да атакуват тези решения.

 

 

Недоволни излизат пред КЕВР

 

 

 

 

В 12.00 часа ще има протест пред КЕВР срещу подготвяното поскъпване на водата. Демонстрацията се организира в социалните мрежи. Протестът е политически, защото става дума за грешни политически решения, заяви пред „Хоризонт“ Николай Белалов, председател на Дискусионен клуб за социална местна политика и бивш общински съветник от БСП:

 

 

 

 

„Не знам защо би дошъл десен на този протест, защото левият подход е точно този – проблемът е в концесията и оттам идват повечето недостатъци. Но който дойде, без значение какви са мотивите, щом не му харесва тази цена на водата, е прав, може да има и други решения, освен тези, които виждаме“.

 

 

 

Протест в Сапарева баня

 

 

 

 

Протест ще има днес и в Сапарева баня – срещу честото прекъсване на електрозахранването в района. Градоначалникът Калин Гелев каза, че разбира недоволството на хората. Токът спира често – с предупреждение или без предупреждение, оплакват се бизнесмени, собствениците на над 80 къщи за гости, както и от домакинствата. Екипи на ЧЕЗ подменят част от съоръженията по трасето, слагат изолатори, прекъсвачи и това налага спиране на тока. Правили го и този уикенд, поясни кметът Гелев, който вече имал две срещи на място с представители на компанията заради ситуацията с електроподаването. Подписка по същия проблем върви и в селата Яхиново, Червен брег и Крайници. Кметицата на Яхиново Софка Скоклева каза, че вероятно и при тях ще се стигне до граждански протести по Коледа – просто се изчаква да минат процедурите след внасянето на подписките в Общината и в компанията ЧЕЗ.

 

 

 

 

Източник: Епицентър.бг

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

свещ

Тъжна вест: Отиде си голям български поет! СНИМКА

март 29, 2024
tova-li-e-balgariia-prebiha-817

Пребиха афганистанец, който от 20 г. живее в София и жена му – българка, посред бял ден пред блока им

март 29, 2024
big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024