Русия

Москва с остра реакция към Меркел и Макрон: Вместо да ни поучавате, обърнете внимание на киевските си подопечни

Москва с остра реакция към Меркел и Макрон: Вместо да ни поучавате, обърнете внимание на киевските си подопечни

 

 

МОСКВА20150717.yljkvcohau

 

 

 

 

Русия смята за неприемливи исканията на Германия и Франция за спазването на правата на човека в Крим и ескалацията на напрежението в Керченския пролив и Азовско море.

 

 

 

 

 

Това пише в позиция на руското външно министерство, разпространена тази сутрин след съвместното изявление на канцлера Меркел и президента Макрон вчера, съобщава БТА.

Русия призова Берлин и Париж вместо да поучават страната, да обърнат внимание на „набиващите се на очи факти за грубо нарушаване на правата на човека от властите в Киев“. Привеждат се редица примери и факти, по които Москва има претенции във връзка със спазването на човешките права и свободи от сегашните власти в Украйна.

Меркел и Макрон призоваха в съвместното си изявление Москва да освободи украинските моряци, задържани заедно с трите си кораба при инцидента в Керченския проток миналия месец.

 

 

 

 

 

 

 

Русия гарантира свободата на корабоплаване в Керченския пролив и в региона в съответствие със съществуващите руско-украински споразумения и с международното право, „и като се отчитат, разбира се, реалните рискове за сигурността, заплахите и възможните провокации от страна на Украйна и западните й приятели“, се посочва в документа на руското външно министерство.

„Бихме искали да напомним, че са безплодни опитите да се поставя под съмнение правният статут на Крим и на Севастопол като субекти на Руската федерация, направили своя съзнателен избор в резултат на свободно волеизявление в съответствие с международното право. Русия и занапред твърдо ще отстоява своя суверенитет, ще пресича всички опити за провокации“, подчертава руското външно министерство.

Москва също така призовава страните от ЕС да се откажат от явните двойни стандарти и да обърнат внимание на проблемите и заплахите, създавани от техните „киевски подопечни“ за европейската сигурност и стабилност.

„Изявления на чуждестранни лидери не могат да бъдат повод за промяна на руското законодателство“, каза от своя страна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той напомни, че „сега украинските моряци се намират под следствие и всичко което става с тях, става в съответствие с руското законодателство“.

 

Епицентър

Русия

More in Русия

Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024
Путин_5466076373835072534_original

Путин: Враговете на Русия не осъзнават с кого си имат работа

март 20, 2024