Политика

Мълния! Путин не изключи вероятността „Турски поток“ да мине през Гърция

Мълния! Путин не изключи вероятността „Турски поток“ да мине през Гърция

 

 

zx860y484_2509261

 

 

 

Русия е готова да разгледа възможността за включване на гръцки компании към проектите за доставка на руски газ към Европа по южния маршрут. Това заяви президентът Владимир Путин на пресконференция след преговорите си с гръцкия премиер Алексис Ципрас в Кремъл. При това Путин не изключи възможността за включване на Южна Европа към „Турски поток“ през Гърция, предаде ТАСС.

 

 

 

„Ние сме готови да разгледаме възможността за включване на гръцки компании към големите инфраструктурни проекти за доставка на руски газ в Европа по южния маршрут. Готови сме за реализация заедно с Гърция на крупни инфраструктурни енергийни проекти. Това се отнася и до възможността за включване на Южна Европа през Гърция към „Турски поток“, заяви руският президент.

 

 

 

 

 

 

 

Путин подчерта, че енергетиката е важна област във взаимодействието между двете страни. Руският лидер напомни, че дълги години Русия добросъвестно доставя на Гърция енергоносители, обезпечавайки над половината от нуждите на страната от газ и около 10% на нефт.

 

 

 

 

 

 
Путин и Ципрас обсъдиха още по-нататъшното регулиране на отношенията между ЕС и Русия, както и въпросите с урегулирането на въпроса с Кипър. Руският президент подчерта, че с укрепването на гръцката икономика руските инвестии в страната ще растат. Той пожела на гръцкото правителство възможно най-скоро да преодолее всички трудности, които още стоят пред икономиката на страната.

 

 

 

 

 

 

 
От своя страна гръцкият премиер се оплака, че Европейският съюз проявява двойни стандарти по въпроса за продължаването на „Турски поток“ към Гърция и Италия.

„Вътре в ЕС има двойни стардарти, когато той от едната страна ни подтиква, а от друга – поставя пречки пред развитието на „Турски поток“ към Гърция и Италия“, заяви Ципрас.

 

 

 

 

 

Гръцкият премиер каза още, че транспортирането на руски газ по Трансадриатическия тръбопровод (ТАП), предназначен за доставки на азерски газ към Европа, е възможно технически и ще е от полза за европейските потребители.

 

 

 

 

 

 
Ципрас също така е изразил опасенията си по повод закупуването от страна на Турция на руски въоръжения.

 

 

 

 

„Обсъдихме събитията в Източното Средиземноморие и новата енергийна карта, която се формира в този регион, ролята на Русия, отношенията на страните ни с Турция. Аз изразих нашите опасения във връзка с новите програми за въоръжаване на Турция, доколкото тя иска да запази „казус бели“ (лат., формален повод за война, бел. ред.) по отношение на нашата страна“, заяви Ципрас на пресконференцията. Изказването му явно визираше договора между Москва и Анкара за продажбата на зенитно-ракетни системи С-400 „Триумф“.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Политика

More in Политика

IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024
venko-sabrutev

Венко Сабрутев от „Промяната“ умен като Златка, изключи Ирландия от Европейския съюз

април 20, 2024