Политика

Нов проблясък: Ще вписват всеки възможен шофьор в ГО… Гответе се за томове списъци и декларации…

Нов проблясък: Ще вписват всеки възможен шофьор в ГО… Гответе се за томове списъци и декларации…

каринаzx620y348_2798528
Карина Караиванова, шеф на КФН
Глупостта на загнилото управление на ГЕРБ очевидно до самия край ще бележи нови рекорди.
Сега предложението е в полицата за ГО да се вписва всеки възможен шофьор.
Така който не е вписан, няма да може да управлява колата.
Което е пълно безумие, защото за да запазиш гъвкавостта на колата си, ще трябва да подаваш няколко страници с имена и лични данни.

Да не говорим, че личните данни ти е забранено да ги ползваш, т.е. ако го направиш, ще е закононарушение. Ако искаш да си изряден, ще трябва заедно с всяко име и ЕГН да подадеш декларация от съответния човек. Значи ако впишеш 10-15 имена, които са на 1 страница, ще ти трябват 10-15 декларации.

Чисто законово, застрахователят няма право да приема чужди лични данни, без съгласието на лицето. Т.е. очакването „абе кой ще проверява това“, може и да не се реализира.
Дори за самия застрахован това да не е особен проблем, то застрахователи като акумулират хиляди имена и ЕГН-та, ще изпаднат в нарушение. И могат да понесат глоби за всяко едно име в размер по-голям от стойността на полицата.
Т.е. за да спазят закона, те ще изискват подписи и декларации.
Дори ако за колата запишеш само 6-ма шофьори – например съпрузи и 2 баби и 2 дядовци, това прави 6 деклараци, т.е. повече от 1 метър, ако се наредят една подир друга.
За нормална гъвкавост обаче се изисква да впишеш поне 10-15 имена. Т.е. полица от 3-4 метра.
Още по-абсурдно обаче е какво ще стане ако искаш до добавиш нов човек – например детето порасне и вземе книжка. Отново отиваш и попълваш документи. Същото става и ако искаш да извадиш някого.
Освен че е глупаво, всичко това изглежда и неконституционно. Излиза, че се ограничава правото ти да ползваш колата. То се свързва с допълнителни административни пречки. А за да влезе в сила, ще трябват поправки не само в Кодекса за застраховането, но и в поне още 20 други закона.
Защото упълномощаването и прехвърлянето на права е фундаментален юридически принцип. И изведнъж някаква бюрокрация иска да го промени.
Но най-култово от всичко е какво ще стане, ако някой управлява автомобил, без да е вписан. Доколото това не е кражба, излиза че няма да е извършил никакво нарушение.
Единственото следствие е, че застраховката няма да важи за него. Т.е. ако направи произшествие, застрахователят няма да плаща.
Ето това е основният резултат – отново облекчение за застрахователите, и отново държавен орган, призван да защитава потребителите, слугува на мафията.
Чисто формално, и такъв шофьор не може да бъде хванат, освен при спиране от КАТ. Автоматичните системи и камерите ще засичат, че колата има ГО, и няма как да знаят кой я управлява.
Изобщо, когато ГЕРБ се опитва да докаже, че няма дъно в глупостта, то няма нужда да им пречим…
Добри Божилов
03.12.2018

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024