Политика

Посланик Макаров: Визитата на президента Путин в България тряба да е свързана с конкретна цел

Посланик Макаров: Визитата на президента Путин в България тряба да е свързана с конкретна цел

 

makarov-bgnes-1

 

 

 

 

Официална визита на държавния глава на Руската федерация Владимир Путин в България трябва да бъде свързана с конкретна цел, с повод. Той не може да дойде в страната, „за да я разгледа и да си отиде“. Това заяви посланикът на Руската федерация в България Н. пр. Анатолий Макаров в рамките на Дружествена беседа с журналисти, организирана в Руския културно-информационен център.

 

 

 

 

 

„Това, което знам, е, че такова предложение е било направено. Покана е отправил и президентът на България (Румен Радев), и премиерът (Бойко Борисов). Но към настоящия момент конкретни разговори по дипломатическите канали не са състояли… Но нека да почакаме. Мисля, че всички разбират, че идването на Путин в България трябва да е свързано с конкретни договорености. Не просто да дойде, да разгледа и да си отиде“, подчерта руският посланик.

 

 

 

 

 
В тази връзка Н.пр. Макаров поясни: „Мисля, че ако успеем да постигнем конкретни договор, това би бил добър, сериозен повод“ за продължаване на контактите между двете държави на високо ниво.
 

 

 

 

На въпрос от Радио „Фокус“ дали подписването на споразумение за продължаване на „Турски поток“ през България би било повод за посещение на Путин в страната, руският дипломат подчерта с усмивка: „Не аз определям това“. Същевременно той увери, че ще има основателни причини за посещението на Путин в България.

 

 

 

 

 

Русия не може да забрани на България да разреши разполагането на военна база на НАТО край черноморските пристанища Варна и Бургас, това е право на София, заяви още посланик Макаров.
 

 

 

 

„Какво мислите, че можем да ви забраним подобно нещо? Как си го представяте? Не можем да ви забраним. Вие сте член на Организацията на Северноатлантическия договор и решенията, които взимате и изпълнявате, идват от София и са в рамките на сътрудничеството с НАТО“, обясни руският посланик

 

 

 

 

Н. пр. Анатолий Макаров призна, че е чувал за предложението за изграждане на натовска база край Варна или Бургас и – коментирайки възможността за реализирането му, той предупреди: „Не мисля, че подобно решение ще внесе топлина в нашите отношения“. Съгласно думите му, НАТО е структура, която е насочена срещу Русия. „Разбираме това. Забелязваме и засилването на НАТО по границите му с Русия“.
 

 

 

 

 

„Ако (по Българското Черноморие) бъдат разоположени ракети с малък и среден обсег, насочени срещу Русия, то това вече би било сериозно, много сериозно. Надявам се, че няма да се стигне дотам, че ще намерим някакво решение“, отбелязва Н.пр. Анатолий Макаров.
 

 

 

 

 

България сама решава кого да пуска в акваторията си на Черно море, заяви посланик Макаров, коментирайки въпрос за възможността към София да бъде отправена подобна молба от западните ѝ съюзници.
 

 

 

 

„Вие сами решавате кого може да пускате в Черно море. По отношение на възможни враждебни действия срещу Русия, аз лично не вярвам, че ще се стигне дотам, но се надявам, дай Боже, никога да не се стига дотам. Винаги сме били убедени – това сме го обсъждали и с вашия премиер Бойко Борисов, че Черно море трябва да бъде море на мира и приятелството“, подчерта руският посланик.
 

 

 

Н.пр. Макаров изрази надежди, че няма да се стигне до „провокация“ в Черно море от трети страни, визирайки най-вече Украйна.
 

 

 

 

 

„Към настоящия момент няма официално споразумение. Газопроводът трябва да достигне до Европа. Вече чух, че са го нарекли „Български газопровод“, но от гръцка страна също чух да го наричат „Гръцки поток“. Имаше среща на Ципрас в Москва. Знаем, че там бе казано, че газопроводът ще бъде продължен през Гърция. Но, разбирате, че това са само изявления. Конкретно споразумение по въпроса няма“, обясни Н. пр. Анатолий Макаров.
 

 

 

 

Въпреки това руският посланик в България призна, че не изключва този вариант. „Знаете, ние имаме два варианта – или България, или Гърция. Не знам откъде ще мине… Принципно, аз считам, че преминаването на газопровода през територията на България е приоритет за рускатза енергетика“, увери руският посланик в България.
 

 

 

 

 

Н.пр. Макаров подчерта, че това, което се е случило на срещата между Ципрас и руския президент Владимир Путин в Москва, е декларирането от страна на Атина на „интерес да плати парите“ за продължаването на проекта през гръцка земя. „Но нищо повече“.
 

 

 

 

 

„Ето защо ние с Вас трябва да работим и ще работим“, увери Н.пр. Макаров, коментирайки възможността за преминаването на газопровода през България.
 

 

 

 

 

Вече започна подготовката за отбелязването догодина на 100-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Русия. В тази връзка се предвижда поставянето на бюстове на видни руски дипломати в центъра на София, включително на Граф Николай Павлович Игнатиев, отбеляза още посланик Макаров.
 

 

 

 

Дипломатът разкри, че в архива на българската столица е намерен документ от 1903 г., в която е отправено предложение за поставянето на бюст на граф Игнатиев на едноименната улица в София. Н. пр. Анатолий Макаров описа реализирането на идеята като „много важна стъпка“, като същевременно припомни, че бюст на видния руски държавник има в друг български град – Варна.

 

Епицентър

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024