САЩ

Преломът в Близкия Изток започна: Тръмп нареди пълно изтегляне на САЩ от Сирия

Преломът в Близкия Изток започна: Тръмп нареди пълно изтегляне на САЩ от Сирия

 

epa07240227 (FILE) - A convoy of US army troops and the People's Protection Units (YPG) Kurdish militia patrol near al-Ghanamya village, al-Darbasiyah town at the Syrian-Turkish border, Syria, 29 April 2017 (reissued 19 December 2018). US media reports on 19 December 2018 state USA may be in process of withdrawing all of its troops from Syria. An estimated 2,000 US troops, mainly located in Syria's north-east region, are in Syria with their primary task being the training of local units in their fight against the IS, the Islamic State militants.  EPA/YOUSSEF RABIE YOUSSEF

 

 

В шокиращо обръщане на политиката, американските военни се подготвят да изтеглят силите си от Североизточна Сирия, като се предполага, че там има разположени около 2000 американски военнослужещи, съобщава американският в. „Уолстрийт джърнъл“.

 

 

 

Изданието цитира източници, запознати с въпроса, добавяйки, че този ход „хвърля американската стратегия в Близкия изток в бъркотия„.

 

 

 

 

Американски официални лица също са заявили пред „Ройтерс“, че САЩ обмислят пълно изтегляне на американските сили от Сирия, след като приближава краят на тяхната кампания за обратно отвоюване на цялата територия, която някога беше под контрола на терористичната групировка ДАЕШ („Ислямска държава“).

 

Решението, ако бъде потвърдено, би преобърнало предположенията за дългосрочно военно присъствие на САЩ в Сирия, което американският военен министър Джеймс Матис и други висши американски представители защитаваха, за да помогне да се гарантира, че ДАЕШ няма да се появят отново.

 

 

 

 

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в профила си в „Туитър“, че „ние победихме ДАЕШ в Сирия, моята единствена причина да бъдем там по времето на президентството на Тръмп“, след което стана ясно, че е наредил пълно изтегляне на американските военнослужещи от Сирия, като това вече е започнало, съобщи говорителят на Белия дом Сара Сандърс.

 

 

 

 

От външното министерство на Русия изтъкнаха, че присъствието на американските сили в Сирия става опасно препятствие за намиране на мирно споразумение и обвиниха Вашингтон за незаконно пребиваване на силите му там.

 

 

 

 

„От фактор в борбата срещу тероризма, незаконното американско присъствие в Сирия се превръща в опасно препятствие по пътя към уреждане„, коментира говорителката на руското външно ведомство Мария Захарова по време на пресконференция.

 

 

САЩ поеха ангажимент през септември да задържат войските си в Сирия неограничено, за да подкрепят кюрдските сили в североизточната част на страната в опит да предотвратят влиянието на Иран в района.

 

 

 

 

Турция се оплака от бавното изпълнение на споразумение с Вашингтон за изтегляне на кюрдските бойци „Отряди за защита на народа“ от град Манбидж, който се намира в предимно арабска територия западно от река Ефрат.

 

 

 

 

„Манбидж e място, където живеят араби, но те предадоха района на терористичната организация („Отряди за защита на народа“)“, коментира преди дни турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред членовете на Организацията за ислямско сътрудничество в Истанбул, допълвайки: „Сега настояваме, че трябва да ги разчистите, да ги изгоните, или ние ще влезем в Манбидж. Говоря много ясно.“

 

 

Нюз БГ

САЩ

More in САЩ

хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024
Image_17344904_40_0

Bild хвърли бомба: Това е тайният план в ръкава на Тръмп за Украйна и Путин

март 9, 2024
1010x570

Тъкър Карлсън нарече думите на Байдън, че Украйна може да спре Русия „бълнуване на луд“

март 8, 2024
980x551_1709115677_8262279738184632447_big

Проучване: Тръмп води с 5% на Байдън

март 3, 2024
28dc265efa154b77bf9604ea4253abba

Байдън си изпусна нервите и обиди жестоко Путин, Кремъл реагира: Думите му позорят само самите САЩ

февруари 22, 2024
1010x570

Тръмп: Смъртта на Навални ми изясни, че САЩ е залязваща и проваляща се нация

февруари 19, 2024