СВЯТ

Рамуш Харадинай: От днес няма граница между Косово и Албания! Честито!

Рамуш Харадинай: От днес няма граница между Косово и Албания! Честито!

 

0000395910-article2

 

 

 

Премиерът на Косово Рамуш Харадинай обяви на своя профил във „Фейсбук“, че „от днес между Република Косово и Република Албания няма граница“, предава македонският портал „А1 Он“, съобщи агенция „Фокус“.

 

 

 

 

Министър-председателят направи това изявление след проведената в събота вечерта церемония по подписването на споразумение между Тирана и Прищина за въвеждане на съвместен контрол на границата между двете страни.

 

 

 

 

 

„Това, което някога беше граничен пункт на Косово, сега вече не съществува, изцяло е премахнато. Очакваме и развитието на останалата част от нужните договори и протоколи, за да не бъдат спирани превозните средства, така че тук ще бъдат спирани много малко автомобили, за да бъдат направени нужните рутинни процедури“, заяви Харадинай на граничния пункт Морина.

 

 

 

 

 

Междудържавното споразумение за въвеждане на съвместен контрол бе подписано в събота от министрите на вътрешните работи на Косово и Албания Екрем Мустафа и Сандер Лешай.

 

 

 

 

Целта на споразумението, както заявиха представители на двете страни, е да се създаде интегрирано управление на границите от двете страни, а косовският премиер изрази увереност, че това ще се случи много скоро.

 

 

 

 

 

„Така че няма да има двоен контрол, а само единичен и аз вярвам, че до 2 април тази граница ще бъде точката, която ни обединява“, заяви Харадинай, като обяви, че през следващите месеци ще бъде интензифицирана работата за „цялостното премахване на границата между Косово и Албания, на шенгенския принцип“.

 

 

 

 

 

След подписването на спогодбата между Прищина и Тирана, косовският премиер оцени, че „с това се укрепва и засилва двустранното партньорство между двете страни“, на своята страница във „Фейсбук“.

 

 

 

 

 

„В този дух, днес имах честта да участвам в подписването на договора за издигане на общи гранични пунктове между Косово и Албания на принципа на ИБМ и на нашия общ европейски път. От днес границата между Косово и Албания вече не съществува! Честито Косово, честито Албания!“ – написа Харадинай.

 

 

Епицентър

СВЯТ

More in СВЯТ

djames-rubin

САЩ: Украйна да разкрие тежката истина за ситуацията на фронта, дори да не е в интерес на Зеленски

март 28, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024