Политика

Срещу Горанов започна и проверка за конфликт на интереси

Срещу Горанов започна и проверка за конфликт на интереси

goranov

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е започнала проверка за конфликт на интереси на финансовия министър Владислав Горанов. Поводът са медийните публикации за това, че той ползва безвъзмездно луксозен апартамент, даден му от неговия кръстник Иван Сариев, отговори председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев на въпрос на „Сега“.

Това е втората проверка срещу Горанов. Първата бе възложена на комисията лично от главния прокурор Сотир Цацаров и е за престъпление по служба и търговия с влияние. За извършването й бе даден 20-дневен срок, който изтича на 18 декември. „Тя ще приключи в срок“, заяви Георгиев. Не е ясно колко време ще се проточи тази за конфликт на интереси.

Шефът на КПКОНПИ отказа да отговори вижда ли нещо нередно в поведението на министъра. „Нали разбирате, че аз, ако кажа, това ще е индикация? Особено за проверката за конфликт на интереси – ние сме петима членове. Аз по никакъв начин не бих искал да влияя на мнението на никой от членовете на комисията. След като приключи проверката, ще излезем с мотивирано решение“, заяви Георгиев.

Проверките срещу Горанов започнаха едва след като в медиите се вдигна шум, че той е декларирал, че живее в чужд апартамент в суперлуксозния комплекс „Есте“ безвъзмездно. Жилището е купено от кръстника на Горанов – Сариев, от фирма на бизнесмените Кирил и Георги Домусчиеви. Министърът живее там от 2012 г., но декларира това обстоятелство едва сега, тъй като бе приет нов закон, според който висшите чиновници вече са задължени да декларират ползването на чуждо имущество.

Горанов заяви първоначално, че кръстникът му е близък роднина. Но двамата нямат кръвна връзка. След това обясни, че отишъл да живее в жилището, защото децата и жена му се уплашили от земетресението в Перник през 2012 г., понеже обитавали висок етаж.

Сайтът „19 минути“ съобщи, че е попитал банка ДСК как така е кредитирала през 2007 г. Горанови при условия, непостижими за останалите клиенти. „Кои сте вие, че да питате? Ще отговорим, ако ни пита прокуратурата”, отговорил шеф в банката, пожелал името му да не бъде цитирано. Той не отрекъл, че по времето, когато семейството е получило кредит, през ДСК е минавал важен дял от социалните разплащания на бюджета, но посъветвал журналистите да не пишат по темата.

Тогава Горанов е завеждал отдел „Социални плащания“ в МФ. В Имотния регистър се виждат две ипотеки на Горанов в ДСК. Едната е за 26 хил. лв. и е заличена, а втората е за 180 хил. лв. За да бъде отпуснат подобен кредит, банките по принцип искат минимум 150% покритие, посочва „19 минути“ и пита как хора на държавна работа са успели да дадат гаранция.

Пресцентърът на Министерството на финансите не отговаря трети ден на въпросите журналисти. През 2015 г. финансовият министър Владислав Горанов има немалко публични снимки, на които на дясната си ръка носи часовник Ulysse Nardin Maxi Marine Chronometer – скъпа швейцарска марка. Моделите струват между 18 000 и 30 000 евро.

Как министърът го е придобил? На каква цена? Ако е подарък, от кого е? Към днешна дата министърът се появява с Aplle Watch. МФ не отговаря и повече от седмица за вилата в Ярема, чийто строеж бил често надзираван от семейството му. Вилата е построена на терен на съпругата на кръстника му Снежана Сариева.

Мигнюз

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024