Анализи

Тръмп измисли най-голямата сделка на планетата – България също е въвлечена

Тръмп измисли най-голямата сделка на планетата – България също е въвлечена

 

grin-3.d0d30377d28287b632bfd6839eeddacc

 

 

 

Валери Найденов обяснява защо президентът на САЩ реши да изтегли американските войници от Сирия

 

 

 

Тръмп ще изтегля войниците от Сирия? Това е само малка част от огромна сделка, която силно засяга и България.

Но преди това да се замислим – защо Обама получи Нобелова награда за мир, а Тръмп – не? Би трябвало да е обратното! Обама разруши 2-3 държави и нападна с дронове общо 9. Тръмп не е започнал нито една нова война, сдобри Корейския полуостров, а по случай празниците обеща да изтегли и своите 2000 войници от Сирия. Той е направо Дядо Коледа на мира!

 

 

 

 

 

На пръв поглед коледният подарък е за Турция. Както е известно, през пролетта тя превзе град Африн в Западна Сирия и областта около него, прогони оттам около 160 хил. кюрди и започна да заселва араби, бежанци от Южна Сирия. Освен това се кани да превземе и град Манбидж на източния бряг на река Ефрат и оттам да продължи из кюрдските територии на изток. Досега пречеха само американските инструктори и съветници, но щом си тръгнат -добре дошли! Ето ви и повечето петролни находища в Сирия.

 

 

 

 

Защо Тръмп прави такъв подарък? Вероятно защото нещо получава. Може би очаква Ердоган да се откаже от газопровода „Турски поток“, или поне от разклоненията му за Източна Европа.

 

 

 

 

На 24 ноември Израел, Гърция, Кипър и Италия подписаха за Източно-средиземноморския газопровод (Истмед), който ще тръгва от офшорните газови находища край Израел и Кипър, за да докара газ в Гърция, а оттам и до Италия. Планират се и отклонения за България, Румъния, Сърбия, Унгария и така нататък.

 

 

 

 

Газопроводът ще е дълъг над 2000 километра и засега се предвиждат 7 млрд. долара инвестиции. Но както е известно, Турция не дава да се разработват находищата край Кипър и дори заплашва с военна намеса. Но дали сега това не е част от сделката с изтеглянето на американските войници от сирийски Кюрдистан?

 

 

 

 

Ако да, то България пак ще сменя газопроводите

 

 

 

 

Виждаме в действие старата формула на Теодор Рузвелт за тоягата и моркова. Тоягата – това са санкциите, с които Тръмп изгражда стена около Русия. През август САЩ наложиха допълнителни санкции срещу „Газпром“ и неговите контрагенти в строителството на „Северен поток 2“. На 13 ноември Гордън Сондланд, посланикът на САЩ в Европейския съюз, отправи официално предупреждение към ЕС.

 

 

 

 

На въпрос дали Тръмп ще предприеме допълнителни мерки, Сондланд отговори: „Ние още не сме използвали пълния набор от инструменти, които могат сериозно да затруднят, ако не и изцяло да спрат, проекта. Надяваме се, че опозицията срещу този проект ще постигне същия резултат по естествен път, защото ЕС и страните членки са съгласни, че зависимостта от руска енергия не е добро дългосрочно геополитическо решение.

 

 

 

 

Но ако тази позиция не се приеме и строителството на „Северен поток“ продължи, тогава президентът има още много, много други инструменти на разположение, за да спре проекта…“

 

 

 

 

 

На другия ден унгарският премиер Виктор Орбан се срещна с Рик Пери, американския министър на енергетиката. Пери предупреди и Унгария, и съседните й страни да се откажат от планираните връзки с другата тръба – „Турски поток“. „Русия използва проектите „Северен поток 2“ и разклоненията на „Турски поток“, за да укрепи своя контрол над сигурността и стабилността на Централна и Източна Европа“, заяви Пери.

 

 

 

 

 

В това време България е на съвсем друга вълна. На 22 ноември руският вестник „Комерсант“ съобщи, че разклонението от „Турски поток“ ще мине през България, Сърбия, Унгария и Словакия. Същия ден г-жа Теменужка Петкова, министър на енергетиката на България, отрече да е чувала подобно нещо. Но само след една седмица, на 30 ноември, г-жа Теменужка Петкова вече знаеше – „Турски поток“ наистина ще мине през България, за да повтори трасето на прекратения „Южен поток“. И кой знае защо, по същото време се заприказва, че Брюксел настоявал да приватизираме националната газопроводна мрежа. Но премиерът твърдо казал „не“. Брюксел отрече и нищо не се разбра, но където има дим, има и огън. Някой нещо е поискал.

 

 

 

 

 

Читателят си спомня, че през 2014 г. „Южен поток“ бе спрян след посещение на сенатора Джон Маккейн при премиера Орешарски.

Този път посещението бе на по-високо ниво – в средата на декември в България дойде американският заместник държавен секретар Джон Съливан, стоя 2 дена, срещна се с президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов и двама министри – на външните работи и на отбраната. След това лично държавният секретар на САЩ Майк Помпео говори по телефона с Бойко Борисов, за да затвърди впечатленията.

 

 

 

 

 

Медиите надуха тромпетите за изтребителите Ф-16. Но главната цел на обиколката на Съливан очевидно е рокадата на газопроводите. На тази тема – ни дума, ни вопъл, ни стон. Ние, българите, умеем да пазим тайна.

 

 

 

 

Но достатъчно е човек да съедини събитията през последните 2 месеца и картината лъсва като на длан. Преди това, през септември, американският Конгрес спря доставката на новите самолети от пето поколение F-35 за Турция. Поводът – Турция купува руския зенитен ракетен комплекс С-400. На 25 декември Ердоган получи коледен подарък – турските пилоти започват тренировките на F-35 и явно сделката ще стане. Но дали Турция ще се откаже от руския С-400? Ще разберем през 2019 г.

 

 

 

 

 

 

Друг жокер – в средата на ноември в. „Вашингтон пост“ съобщи, че Тръмп се кани да екстрадира в Турция религиозния лидер Фетхуллах Тюлен, когото Ердоган обвинява за преврата през 2016 г. Тогава Тръмп категорично отрече. Но на 16 декември в Доха турският външен министър Мевлют Чавушоглу се похвали, че по време на срещата им в Аржентина Тръмп уверил Ердоган, че в момента се работи по въпроса.

 

 

 

 

 

 

Гюлен, наричан още „турския Сорос“, очевидно е много ценен авоар на американското разузнаване. Но пък след като мрежата му в Турция бе разгромена, едва ли струва кой знае колко. Не е приятно, но ако това е цената за вразумяването на Турция, защо не?

 

 

 

 

 

Доста по-скъпа жертва са сирийските кюрди, които очакваха да получат свой Кюрдистан. Но пък залогът е много по-голям от всякакви кюрди. Турция опасно гравитира към Русия и вече е с единия крак извън НАТО. Почти сигурно е, че САЩ ще останат без базата си в Инджирлик, където си държат ядреното оръжие. Ако скандалът с Турция продължи в същия дух, до 5-10 години ще се появи единен блок от силни държави, конкуренти на САЩ – Турция, Русия, Китай и Иран. Тяхната гравитация ще е толкова мощна, че може да привлекат Индия, Япония, Пакистан. А и самата Европа, ако бъде оставена да се свърже чрез новите газопроводи, ще попадне под влиянието на Русия и Китай.

 

 

 

 

 

 

 

При Обама САЩ се опитваха да вразумят Ердоган с тоягата. Не стана. Сега Тръмп извади моркова. И като виден майстор на търговските преговори той е замислил т. нар. пакетна сделка с Турция. Ето ви парче от Сирия барабар с любимите ви кюрди и петрола. Само че гледайте да се разберете с Русия и Иран….

 

 

 

 

Източник: в.“24 часа “

 

източник

Анализи

More in Анализи

phpzbdpk7_559x345

Politico: Срам за германските военни! Кремъл ликува, след като унизи Берлин с теча за “Таурус“ и Кримския мост

март 4, 2024
1010x570

„Нюзуик“: Русия победи Запада във войната на санкции. Руската икономика расте с бързи темпове

януари 20, 2024
пса

Руски коментар: Братушките се продадоха на врага. Да благодарим на българите, че ни избавиха от историческите митове. Похарчихме доста кръв и пари заради тях

януари 16, 2024
nyu-york-taims-rusiia-si-vrashta-690

„Ню Йорк таймс“: Ситуацията на фронта се обръща в полза на Русия

декември 23, 2023
путинbig_6957

The Telegraph: Русия е близо до съкрушителна победа. Основите на Европа са разклатени

декември 14, 2023
768x432

Gazeta Wyborcza: Москва триумфира. Западът ще претърпи тежко фиаско заедно с Украйна

ноември 25, 2023