Политика

Щом иска енергийно независима България, ЕС не трябва да пречи на доставките на руски газ през страната ни

Щом иска енергийно независима България, ЕС не трябва да пречи на доставките на руски газ през страната ни

 

РАДЕВ100450_660_370

 

 

Щом иска енергийно независима България, ЕС не трябва да пречи на доставките на руски газ за Централна и Западна Европа през България.

 

 

Тази теза разви пред медиите президентът Румен Радев. Той е в екологичен форум на ООН в полския град Катовице – сърцето на въгледобивната промишленост на страната.

 

 

 

 

 

България трябва да бъде активна, каза президентът Радев, говорейки за осигуряването на екологична енергия.

 

 

 

 

 

Засега България я няма в програмите за преустройство на въгледобива. Там са страни като Унгария и Полша, подчерта държавният глава.

 

 

 

 

Когато говорим за екологична енергия, е важно да имаме сигурна енергия. Европа може да ни помогне много, ако не създава пречки за руския газ, посочи той.

 

 

 

 

Според него трябва да има „наистина „Български поток“, който да гарантира сигурността на доставките на газ за Европа. Само така България може да бъде независим енергоразпределител, посочи още държавният глава.

 

 

 

 

Преди това в словото си пред форума Радев заяви: „България продължава да работи с всички партньори в областта на климатичните промени за пълно прилагане на Парижкото споразумение,по-нататъшна ревизия или увеличаване на амбицията за намаляване на емисиите на парникови газове обаче не съответства на нашите национални интереси“.

 

 

 

 
Ние разглеждаме социалния аспект като фактор от първостепенна важност за запазването на хиляди работни места, посочи българският държавен глава“, посочи президентът на България  пред участниците в Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP24), която се провежда в полския град Катовице.

 

 

 

 
Трябва да разработваме и прилагаме механизми, създаващи предвидими правила за прилагане, стимулиращи конкурентоспособността на индустрията, смята още Радев.

 

 

 

 

България и Европейският съюз вече изпълняват ангажиментите си по втория период на задължения по Протокола от Киото.

 

 

 

 

Ние сме на път да преизпълним целта от намаляване на емисиите с 20 % за 2020 г. в сравнение с 1990 г., посочи президентът.

 

 

 

 

 

Той отбеляза, че през 2016 г. емисиите на парникови газове в България са намалели с 49 % в сравнение с базовата 1988 г. и с 4,4 % в сравнение с предходната 2015 г.

 

 

 

 

 

България продължава да работи с всички партньори в областта на изменението на климата за пълното прилагане на Парижкото споразумение, коментира Радев и допълни, че се ръководим от принципа на последователно и пълно прилагане на договореното законодателство.

 

 

 

 

По думите му трябва да се адаптираме към променящия се климат.

 

 

 

 

През последните години станахме свидетели на увеличен интензитет и честота на екстремни климатични явления в глобален мащаб, каза държавният глава.

 

 

 

 

 

Той отбеляза, че за справяне с тези ефекти, България е разработила Национална стратегия за адаптация и План за действие.

 

 

 

 

 

Адаптирането към изменението на климата е въпрос на всички сектори в обществото, включващ всички органи на местно, регионално и национално равнище, но също така и частния сектор, организациите на гражданското общество и гражданите, заяви още президентът Румен Радев.

 

 

 

 

 

 

Той декларира,че България е решена да подкрепи приемането на правилата за прилагане на Парижкото споразумение, които са ясни, достатъчно подробни, ефективни и приложими за всички.

 

 

 

 

 

Успешният резултат ще изпрати положителен сигнал за стабилността на Парижкото споразумение и неговите цели, посочи Радев, цитиран от БТА.

 

 

 

 

 

Според него широката ангажираност би създала повече възможности за ниско ниво на емисии и устойчиво развитие на климата, като се вземе предвид състоянието и бъдещите перспективи на националните енергийни системи.

 

Очаквайте подробности!

Епицентър
Очаквайте подробности.

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024