Анализи

REGNUM (Русия): България – нова преграда по пътя на Македония към ЕС и НАТО

REGNUM (Русия): България – нова преграда по пътя на Македония към ЕС и НАТО

 

borisov-zaev

 

 

 

 

Разрешила с огромни трудности четвъртвековния си спор с Гърция около официалното име на страната, Македония се сблъска с още едно препятствие по пътя към влизането в Европейския съюз и НАТО. Нов проблем за бившата югорепублика могат да станат неразрешените исторически спорове със съседна България, отбелязва руската агенция REGNUM, .

 

 

 

 

Като повод за размяната на резки изявления от страна на официалните лица в София и Скопие послужи скорошното изявление на македонския премиер Зоран Заев в парламента на страната, в хода на което той заяви, че споразумението между Гърция и Македония утвърждава на международно равнище съществуването на „македонски език“, посочва медията.

 

 

 

 

 

 

„РЕГНУМ“ коментира, че България, която официално подкрепя евроатлантическия курс на правителството в Скопие, в същото време не признава съществуването на „македонски език“, нито на самия „македонски народ“, разглеждайки македонците като субетническа група в рамките на българската нация, а техният език – като диалект на българския език.

 

 

karaka4anov-zaev

 

 

 

Изказването на Заев бе възприето негативно в София, отбелязва агенцията, като привежда думите на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, че междудържавните споразумения „могат да се тълкуват само на основата на правата и задълженията, които те пораждат“.

 

 

 

 

 

 

 

„В този случай, документът не дава основания за изкуствено приписваните от Заев утвърждения, че „македонският език“, който никой не признава за официален, трябва да се счита за законен на цялата територия на Северна Македония“, цитира Каракачанов руската агенция и добавя, че той е отбелязал, че „Северна Македония е географско наименование, което включва и днешни територии на България“.

 

 

 

 

 

 
„Господин Заев с този размах утре може да поиска излъчаването на напълно идентичния български диалект в качеството на чужд език и у нас. Това е неприемливо. Това е провокация“, привежда думите му „РЕГНУМ“, както и тези, в които Каракачанов критикува работата на македонските представители в наскоро създадената двустранна комисия по историческите въпроси и обвиненията му към тях, че опитват да „наложат позиции, които са далеч от историческата истина“. В случай, че Скопие продължи тази си политика, българската страна може да блокира членството на Македония в ЕС и НАТО, посочва още агенцията.

 

 

 

 

 

 
„Ако дори един исторически факт бъде подменен аз ще искам нашата държава да не подкрепи приемането на Македония в НАТО и ЕС“, цитира обещанието на военния ни министър руското издание.

 

 

 

 

 

 

 

Медията посочва, че заявлението на Каракачанов не е оставено без внимание от Скопие. Министерството на външните работи на Македония оцени думите му като враждебни и противоречащи на сключения през 2017 година Договор за добросъседство между двете страни.

 

 

 

 

 

 

„Заявлението на Красимир Каракачанов представлява отлична възможност за контраотоговор и създаване на негативни настроения, които ни разделят и създават враждебност вместо дружба“, привежда съобщението на македонското МВнР агенцията.

 

 

 

 

 

 

 
От ведомството посочват, че са „подписали договор за приятелство и имаме намерение да градим приятелство, но това предполага взаимно внимание, уважение и разбиране на интересите на съседа. Македония ще продължи своята активна, конструктивна и добросъседска политика в духа на договора с България и европейските ценности, които се подкрепят и от двете страни“.

 

 

 

 

 

 

 

„РЕГНУМ“ припомня, че Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония, който трябва да бъде ново начало в отношенията между двете страни, бе сключен през август 2017 година, а през януари 2018 документът бе ратифициран от парламентите на двете републики.

 

 

 

 

 

 

 

Съгласно договора, продължава агенцията, София и Скопие се отказват от взаимните териториални претенции, задължават се да не предприемат и подкрепят действия, насочени срещу другата страна, както и да предприемат мерки за предотвратяване на злонамерената пропаганда и дейност, способна да нанесе вреди на двустранните отношения. Освен това в документа България изразява подкрепа за намеренията на Македония да влезе в ЕС и НАТО.

 

 

 

 

 

 
Медията посочва, че едновременно с това, страните са се договорили за създаване на специална експертна комисия с участие на представители от двете страни, която трябва да се заеме с разрешаването на спорните исторически въпроси, както и със съвместно преразглеждане на учебните програми по история-

 

 

Епицентър

loading...
0
Анализи

More in Анализи

Борисов Путин

ТАСС: „Големият брат винаги прощава“: Защо Русия и България се карат?

декември 13, 2019
сащl-250624

САЩ подготвят война на няколко фронта

декември 5, 2019
putin12-253681-810x0

„Комерсант“: Изявлението на Путин е неумолим ултиматум към България

декември 5, 2019
темида-462x260

„Нойе Цюрихер Цайтунг“: Борбата срещу корупцията в България е инсценировка

декември 1, 2019
болканa8c27135c52865cb05979d4aacec640e7816c98f

„Болкан инсайд“ с разгромяващ анализ: България продължава да се обезлюдява, липсват промени, какво да се прави?

октомври 22, 2019
All member states of NATO highlighted on the map

НАТО – влезеш ли веднъж, оставаш завинаги, не могат да изгонят Турция заради ключова пречка

октомври 12, 2019