Икономика

Втори голям инвеститор бяга от България за една седмица. Затварят три завода с 1400 души

Втори голям инвеститор бяга от България за една седмица. Затварят три завода с 1400 души

 

варнаbig_m_c1fe16ed316b9f8bd82bbec9730cd901

 

 

Automotive Leather Company (ALC) прекратява изцяло дейността си в България. Според служители им е било казано, че компанията вероятно ще мести дейността в Румъния.

Компанията имаше три завода у нас, където се произвеждаха кожени автомобилни тапицерии. В заводите на компанията до днес работеха над 1400 души.

 

 

 

 

Решението за закриване на бизнеса е взето от собственика на ALC – канадската Exco Technologies, а работниците са били уведомени в петък, научи „Капитал“ от управителя на българската компания Шон Бош, пише „Капитал“.

 

 

 

 

 

„Само за седмица това е втори пореден инвеститор, който се изнася от “благоприятния” бизнес климат у нас. Преди дни и компанията “Нестле” обяви, че затваря завода си за сладолед във Варна и също изнася дейността си в Румъния., коментира изданието varnahot.com

 

 

 

 

Анализ на ситуацията прави пък вестник „Капитал“

 

 

 

 

Крайната стъпка идва на фона на влошаващи се финансови резултати през последните две години в комбинация с липса на работна ръка и ценови натиск от клиентите.

 

 
През 2017 г. „АЛС България“ понижи приходите си с 24% до 122.7 млн. лв., а загубата се задълбочи от 1.4 до 8.6 млн. лв. За 2018 г. все още няма обявени резултати. Перспективите за развитие в бъдеще явно са оценени от Exco Technologies като неблагоприятни заради задълбочаващия се недостиг на работна ръка.

 

 

 

 

 

 

 

В същото време „АЛС България“ не е успяла да договори корекция на цените с най-големия си клиент, която да отрази разходите за производство, уточни Бош. Дружеството работи основно за BMW, като през последните години прави тапицерии главно за Mini.

 

 

 
Интересно е да се отбележи, че резултатите на германския производител на луксозни автомобили BMW показват, че през декември продажбите на модела Mini са намалели с 11.3%, а за цялата 2018 г. – с 2.8%. Това е единственият бранд на групата, който отчита по-малко продажби в сравнение с предходната година.

 

 

 

Първи сигнали

 

 

 

Първите индикации за проблеми в българската компания се появиха миналата есен, когато в отчета си за тримесечието до края на септември Exco Technologies съобщи, че предвижда „допълнително да се намали отпечатъкът на ALC в България“ като начин за подобряване на финансовите резултати на самата група. Тогава Бош коментира, че е взето решение компанията да премести завода си в Благоевград в по-малко помещение. Към онзи момент обаче нямаше планове за закриване на производство.

 

 
Решението за откриване на трети завод в Благоевград след първите два в Ихтиман и Мусачево край София беше провокирано от недостига на работна ръка в района на столицата. В новата локация компанията добави производство на кожени калъфи за волани към листата си и планираше да оборудва още едно помещение за тапицерии за седалки. Дори и там обаче АЛС не успя да намери достатъчно хора. От компанията често са посочвали като проблем и това, че около 10% от работниците не идват редовно на работа.

 

 

 

 

 

Преките чужди инвестиции в страната от януари до ноември 2018 г. са 795,4 млн. евро, като намаляват с 549,7 млн. евро (40,9%) спрямо същия период на предходната година, обявиха от БНБ. Само през ноември нетните чужди вложения са отрицателни и възлизат на минус 21,9 млн. евро.

 

 

 

 

 

 

През месеца редица фирми са върнали на компаниите майки зад границата полученото от тях финансиране. Затова задълженията на българските предприятия към чуждите инвеститори са намалели с 31 млн. евро, което е причината за отрицателния нетен размер на чуждестранните вложения през месеца.

 

 

Петел

БНБ

 

loading...
0
Икономика

More in Икономика

potvardiha-ima-tonove-zlato-zalezhi-705

Откриха тонове златни залежи на сръбско-българската граница

февруари 6, 2020
evropeiska-komisia-bgnes

АПИ оттегля проекта за „Струма“ през Кресненското дефиле, ЕК отказа финансиране

януари 15, 2020
25fe22953e732c7ec793d2caecd94e18

„Газпром“: България се забърза след критиките на Путин

януари 12, 2020
039b21031815fbd6e56388954bef4fca_big

Синдикати и бизнес: Токът у нас е рекордно скъп, с най-висока тарифа в целия ЕС

януари 5, 2020
1552026737

От „Турски поток“ потече руски газ за България

януари 1, 2020
temenujka-petkova-pkf-gaz-cena

Губим 1,2 млрд. долара след новия газов договор и старта на „Турски поток“, властта гузно мълчи

декември 31, 2019