Европа

”Трансперънси интернешънъл”: България с най-високо усещане за корупция в ЕС

”Трансперънси интернешънъл”: България с най-високо усещане за корупция в ЕС

 

768x432

 

 

 

Четиринадесет от водещите 20 страни по тазгодишния Индекс на възприятие за корупция са от Западна Европа и Европейския съюз (ЕС). С 88 точки Дания е световен лидер, въпреки че резултатът остава непроменен спрямо миналата година. В региона, Дания е следвана от Финландия, Швеция и Швейцария, всяка от които се оценява с 85 точки.

 

 

 

 

На дъното на региона е България, която е с 42 точки, падайки с една точка от миналата година. България е следвана от Гърция (45), която от 2017 г. е спаднала с три пункта, а Унгария е с (46), която спада с 8 пункта през последните пет години.

 

 

 

 

 

При среден регионален резултат 66 от 100, Западна Европа и ЕС са много по-добре от останалите части на света. Въпреки това, за регион, който се гордее с някои от най-стабилните системи за почтеност в света, разнородността на частично припокриващите се национални и европейски системи за почтеност представя свои собствени проблеми и все още има дълъг път за ефективно справяне с корупцията.

 

 

 

 

Докато правните рамки и демократичните институции са стабилни в много страни от Западна Европа и ЕС, все още има значителни възможности за подобрение в региона. Въпреки че има законодателно предложение на ЕС за подобряване на защитата на лицата, подаващи сигнали за нарушения, съществува въпрос за това дали тя ще бъде съгласувана от държавите-членки. Регионът трябва да обедини обществената подкрепа за предложението и да засили способността на гражданите да се противопоставят на корупцията.

 

 

 

През последните няколко години в няколко страни се наблюдава повишаване на властта на политическите лидери с популистки тенденции, които работят за повишаване на страха на гражданите. В частност, няколко държави са използвали антимигрантски настроения, за да насърчават и оправдават недемократичните принципи.

В резултат на опасенията за систематични нарушения на върховенството на закона, както Унгария, така и Полша вече са обект на процедури на ЕС, които биха могли да ги лишат от правото си на глас в ЕС.

 

 

 

 

Дори най-добрите страни като Дания не са имунизирани срещу корупция. Докато индексът показва, че датският публичен сектор е един от най-чистите в света, корупцията все още съществува, както се вижда от последните скандали, свързани с Danske Bank. По-конкретно естонският клон на Danske Bank използва повече от 30 различни валути, за да изпере 200 милиарда евро за почти едно десетилетие. Един от най-сериозните случаи на международно изпиране на пари от Русия в ЕС през балтийските банкови клонове с помощта на компании, регистрирани във Великобритания.

 

 

 

 

По време на среща на външните министри в Брюксел, холандското правителство предложи ЕС да преразгледа режима си за санкции, за да позволи целеви санкции на лица и организации извън ЕС, които са замесени в тежки корупционни престъпления и нарушения на човешките права. Това би било добър ход, ако бъде приложен, но не трябва да отклонява вниманието от решаването на проблеми в ЕС.

 

 

 

 

Унгария и Малта имат най-рязък спад в резултатите си през последните години, което позволява на корупцията да се влоши. Макар Румъния и България да са постигнали известен напредък по отношение на индекса през последните години, и двете намаляват с по една точка за година, в която се наблюдава сериозен корупционен скандал в България и масови антикорупционни протести в Румъния. Полша – която понастоящем е разследвана от ЕС за системни нарушения на върховенството на закона – е в застой.

 

 

 

През последните седем години Унгария намалява с девет пункта, от 55 през 2012 г. на 46 през 2018 г. и отразява влошаването на демокрацията, и намаляващото пространство за гражданското общество и независимите медии. През последните няколко години Унгария прие законодателство, което налага ограничения на „чуждестранни НПО“ и въведе допълнително данъчно облагане за НПО, които „подкрепят имиграцията“, като същевременно превръща тази подкрепа в престъпление. Това са сериозни нарушения на основните граждански права.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

 

С резултат 54, Малта намалява с шест пункта през последните три години, като се движи от 60 през 2015 г. на 54 през 2018 г. Този значителен спад не е изненадващ повече от една година след убийството на журналиста Дафне Каруна Галисия, която бе убита докато разследва и пише статии за корупция и посмъртно получиха наградата за борба с корупцията за 2018 г. Малта също така е въвлечена в скандали, свързани с панамските документи и с разпадането на банката Pilatus, както и със схемата „Златна виза“, която продава малтийско гражданство на заможни чуждестранни инвеститори.

 

 

"Репортери без граници": Може да се окаже опасно да си журналист в България

„Репортери без граници“: Може да се окаже опасно да си журналист в България

Страната ни се срина до 111 позиция в индекса за свобода на пресата

Румъния (47), и България (42), които падат с една точка в индекса от миналата година, понастоящем са под наблюдение от Механизма за проверка на сътрудничеството на ЕС, който следи дали двете страни отговарят на антикорупционната политика и ангажиментите за съдебна реформа, които те поеха, когато станаха членове на ЕС. Въпреки тази мярка и двете страни постигнаха малък напредък в съдебните реформи и усилията за борба с корупцията.

В България много граждани не вярват в политическите институции и не се чувстват добре представени. С малък контрол върху финансирането на политическите партии и малкото проверки и баланси, в България липсва независимост и прозрачност в медиите.

 

 

 

 

Често е неясно кой притежава медии в България и какви политически връзки могат да имат собствениците. Освен това има финансова зависимост от държавна реклама, която може да оцвети техните материали и да повлияе на всякакви критики, които могат да правят на държавни органи. „Трансперънси интернешънъл“ в България, работи за подпомагане на мониторинга на изборите, ангажиране на граждани в изказвания и застъпничество за по-строги антикорупционни мерки в цялата страна.

С резултат 60, Полша остава непроменена по отношение на индекса, въпреки увеличаването на политическото влияние върху съдебната система и значителното ограничаване на свободните медии.

 

 

 

 

 

С резултат 52, Италия се подобри с два пункта от 2017 г., част от постепенно и устойчиво увеличение от десет точки от 2012 г. насам. Приемането на първия всеобхватен антикорупционен закон през 2011 г. може да доведе до постепенни подобрения в италианския анти-корупционна система.

 

 

 

 

 

Въпреки че оценката отразява тези регулаторни подобрения на място, отслабването на демократичните институции и намаляването на политическата култура може да подкопае бъдещите антикорупционни усилия в Италия. Съществуват нови предизвикателства, особено на пресечната точка на публичния сектор с частния сектор, включително липсата на лобистки разпоредби, които дават възможност за корупция.

„Трансперънси интернешънъл“ призовава:

Прилагайте върховенството на закона, така че всички публични правомощия да действат в рамките на ограниченията, определени от закона, в съответствие с ценностите на демокрацията и основните права и под контрола на независими и безпристрастни съдилища.

Защитете лицата, подаващи сигнали за нередности, така че всички граждани да могат безопасно да съобщават за нарушения в публичната и частната сфера.

 

 

 

 

Подобрете законодателната прозрачност и достъпа до информация, необходима за ефективен публичен надзор.

Гарантирайте гражданско пространство, което е безопасно за гражданското общество да се ангажира в диалог с правителствата и властите, без да се страхува от отмъщение.

 

 

 

Защитете свободата на пресата и решаващата роля, която медиите играят в демокрацията.

Нюз БГ

loading...
0
Европа

More in Европа

ek-bgnes

ЕК: Службите в България покриват политици за пране на пари, не се разследват адекватно финансови престъпления

февруари 28, 2019
северозападthumb_910x0_phppyiyqa_800x_

България окупира дъното на ЕС по БВП, родният Северозапад остава най-бедният регион

февруари 26, 2019
Venezuela and European Union flag together realtions textile cloth fabric texture

ЕС се обяви против военна интервенция във Венецуела

февруари 25, 2019
orig

Европейските социалисти тръгват към изборите през май с нов социален договор за Европа

февруари 23, 2019
epa07372335 Laura Codruta Kovesi, 45, former chief prosecutor of the National Anti-Corruption Bureau (DNA), exits from the Prosecutor's Office headquarters after being informed about the reasons she will be investigated for, in Bucharest, Romania, 15 February 2019. Romania's Justice Minister Tudorel Toader, who removed Codruta Kovesi from her position last year, accused her of signing 'secret' deals with the national intelligence agency in a anti-democratic manner, informing the European Commision about. Kovesi, who was proposed for the post of European Chief Prosecutor, denied the official misconduct and bribery allegations. After Romanian administration decided to block Kovesi application, the European Commission reacted by stating that prosecutors running for the position of European Chief Prosecutor shall be treated fairly. Kovesi said she was informed about the allegations formed by the Special Investigative Section for Prosecutors, and she filed two appeals as a reaction. Romania in the last years struggled to combat corruption, and the DNA was one of the main institutions in the fight it under Kovesi command.  EPA/ROBERT GHEMENT

България гласувала против Кьовеши за европейски прокурор

февруари 23, 2019
неп113359_660_370

Юнкер призова ЕНП да изключи Орбан

февруари 20, 2019