СВЯТ

Армията във Венецуела отказа да подкрепи самопровъзгласилия се за президент опозиционен лидер

Армията във Венецуела отказа да подкрепи самопровъзгласилия се за президент опозиционен лидер

 

МАДУРО768x432

 

 

 

 

Военните във Венецуела отказаха да подкрепят самопровъзгласилия се за президент председател на парламента и опозиционен лидер Хуан Гуайдо. Това съобщи министърът на отбраната в Каракас Владимир Падрино Лопес. Министърът обяви, че армията остава вярна на действащото правителство начело с президента Николас Мадуро. Върховният съд на страната обяви за незаконни действията на парламента и призова прокуратурата да предприеме съответните действия срещу опозиционните депутати, предава „Комерсант“.

 

 

 

 

 

 

Самият Мадуро нарече действията на опозицията опит за държавен преврат и нарече Хуан Гуайдо „американска марионетка“.

САЩ, Канада, Франция и някои латиноамерикански страни признаха Гуайдо за легитимен държавен глава.

 

 

 

 

 
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова за диалог. „Надяваме се, че диалогът е възможен, за да бъде избегната политическата криза, която ще доведе до катастрофа за народа на Венецуела и целия регион“, призова той.

 

 

 

 

 

 
Китай призова всички страни в конфликта към сдържаност, в това число и трети държави, които се опитват да се намесят във вътрешните работи на Венецуела.
 

 

 

 

Русия обяви, че смята Николас Мадуро за законен президент на републиката, съобщи прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков. Говорителят на президента подчерта, че Русия счита за незаконен опита за узурпиране на властта във Венецуела от страна на опозицията.
 

 

 

 

 

„Смятаме, че опитът за узурпиране на върховната власт във Венецуела е незаконен и нарушава принципите на международното право“, заяви говорителят на Кремъл. Венецуела не се е обръщала за помощ към Русия, каза още Песков.
 

 

 

 

Правителството в Никарагуа от своя страна се обяви категорично в защита на президента Николас Мадуро.
 

 

 

Европейският съюз обяви в сряда, че „не може да се пренебрегва“ гласът на венецуелския народ и призова за „свободни и справедливи избори“.
 

 

 

 

Еврокомисарят за външната политика Федерика Могерини заяви от името на 28-те страни, членки на блока, че „народът на Венецуела масово призова за демокрация и за възможност свободно да определя собствената си съдба“.
 

 

 

 

„Този глас не може да бъде пренебрегнат. ЕС горещо препоръчва незабавно да се започне политически процес, който да доведе до свободни и справедливи избори в съответствие с конституционния ред“, се пояснява в нейното изявление.
 

 

 

 

„Гражданските права, свободата и сигурността на всички членове на Националното събрание, включително и на неговия председател Хуан Гуайдо трябва да се спазват и изцяло да се уважават“, се казва в изявлението на Могерини. „Насилието и крайната употреба на сила от органите, гарантиращи сигурността, са напълно неприемливи и не могат да разрешат кризата“.
 

 

 

 

 

ЕС и неговите страни, членки „са готови да подкрепят възстановяването на демокрацията и управлението на закона във Венецуела чрез мирен политически процес в съответствие с венецуелската конституция“.
 

 

 

 

 

Преди това председателят на Европейския съвет Доналд Туск написа в Туитър, че „се надява цяла Европа да се обедини в подкрепата си за демократичните сили на Венецуела“.
 

 

 

 

 

По последни данни 13 души са убити в двата дни на антиправителствени демонстрации, които разтърсват Венецуела, заявиха пред AFP представители на неправителствена организация, занимаваща се с правата на човека.

 

 

 

 

 
Тези смъртни случаи, най-вероятно от огнестрелно оръжие, са регистрирани в столицата Каракас и в други части на страната. Данните са публично обявени от венецуелската Обсерватория на социалните конфликти (OVCS), опозиционна на президента Николас Мадуро неправителствена организация.

По материали на Агенция „Фокус“, Епицентър, ТАСС, „Комерсант“ и др.

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОбНОСТИ

 

СВЯТ

More in СВЯТ

тръмп-1

Грешка или не? Тръмп пред европейски лидери: Украйна е част от Русия

април 23, 2024
володин

След решението на САЩ за руските активи Русия има всички основания да конфискува западни активи

април 22, 2024
сакс

Милиардерът Дейвид Сакс: Разпадът на Украйна е неизбежен, въпреки новите 60 милиарда от САЩ

април 21, 2024
конгрес-сащ

Уолстрийт Джърнъл: Новата американска помощ едва ли ще промени кардинално положението на Украйна

април 21, 2024
великден

Гърция нареди на производители и търговци да свалят цените за Великден

април 21, 2024
ezgif-7-2f65cc1242

САЩ разпалват войната в Украйна с нова помощ за Киев от $61 млрд., очакват Москва да развее бял байрак

април 20, 2024