Бедствия

Бедствено положение в Смолянско, Пампорово в снежна блокада, много селища са без ток!

Бедствено положение в Смолянско, Пампорово в снежна блокада, много селища са без ток!

 

phpy0yjxz_800x_

 

 

 

В област Смолян е обявено бедствено положение заради усложнената обстановка след обилните снеговалежи.

 

Заповедта за бедственото положение е издадена от областния управител Недялко Славов, след като през нощта бедствено положение е обявено в общините Чепеларе и Смолян /частично/, информират от Областния кризисен щаб, цитирани от БТА.

 

 

 

Проходите „Пампорово“ и „Превала“ бяха затворени за почистване. Преминаването през Рожен е задължително с вериги. Ски зоните Пампорово и Мечи чал не работят. Натрупаният сняг на места достига 120 см, според информация от свикания Кризисен щаб.

 

 

 

 

Ситуацията в Пампорово продължава да е изключително тежка. Все още пътят към курорта е недостъпен. Освен голямото количество сняг, дървета са паднали върху пътя, което още повече затруднява почистването му. В курорта са блокирани редица туристи. Достъпът до ски пистата е блокиран.

 

 

 

 

От АПИ съобщават, че поради обилния снеговалеж и усложнената обстановка в област Смолян е ограничено движението за всички моторни превозни средства през  проходите „Пампорово“ и „Превала“. През нощта, със заповед на областния управител Недялко Славов,  в областта бе обявено бедствено положение, предаде trafficnews.bg.

Падналият тежък и мокър сняг е повалил множеството  дървета и поради това  е ограничено движението за всички превозни средства по третокласните пътища  ІІІ-861 от  31-ви км (граница с област Пловдив) до разклона за Национална астрономическа обсерватория, както и по път III-8631 Момчиловци – Славейно – Момина вода. Екипи работят за отстраняване на падналите дървета, за да може снегорините колкото се може по-скоро да започнат почистването на отсечките и движението по тях да бъде възстановено. Инж. Дончо Атанасов е в област Смолян и координира работата на екипите.

 

 

По-късно днес проходът „Пампорово“ се очаква да бъде отворен за движение и туристите, които искат да се приберат, да могат да пътуват.

 

 

 

Откъснати от света без пътен достъп са две села в община Смолян – Селище и Еленска. От кризисния щаб заявиха, че поддържат контакт с кметските наместници там и има готовност да се осигурят доставки на продукти от първа необходимост за изолираните заради свлачища села. Постъпвали са единични сигнали за наводнени къщи и паднали дървета в близост до частни имоти.

Спокойно е състоянието на реките и язовирите. След спирането на валежите не се стигна до преливане на речните корита в населени места.

 

 

 

Екипи на 101-и Алпийски полк участват в дейностите по преодоляване на бедствената ситуация. Военен роторен снегорин е мобилизиран за разчистване на пътищата. В района на Пампорово се изтеглят закъсалите цистерни, които от снощи са блокирани на пътя. Именно заседналите на платното цистерни и товарни автомобили предизвикаха задръстванията по пътя през

Пампорово от вчера, обясняват от кризисния щаб.

 

 

 

 

Заради сложната метеорологична обстановка в планинските части в Югозападна България са засегнати електропроводите, които преминават през тях, и захранват с електроенергия населените места в общините Разлог, Белица, Якоруда, Гоце Делчев, Гърмен, Хаджи Димово и Петрич, съобщиха от ЧЕЗ Разпределение. В планината снегът достига до един метър.

 

 

 

 

 

До момента дружеството локализира 6 счупени стълба, като обходите продължават. Непроходими са второстепенни пътища, което силно затруднява работата на служителите. Компанията командирова допълнителни екипи от София и Благоевград, които да съдействат на колегите си за по-бързо справяне с възникналата ситуация.

 

 

 

 

ЧЕЗ Разпределение превозва полимерни стълбове, произведени по нова технология и внедрени през миналата година. Те са по-леки и разглобяеми на две, което позволява на служителите да ги носят на ръце през планината и непроходимите пътища. Това ще позволи по-бърза реакция, тъй като монтирането на стандартните стълбове предполага изчакване на спокойна обстановка и възможност за придвижване.

 

 

 

 

 

В момента ЧЕЗ Разпределение превозва и допълнителни количества изолатори и проводници към засегнатите места. Компанията изпрати и повече АТВ-та с вериги за сняг, допълниха от дружеството.

Екипи на ЧЕЗ Разпределение работят и в област Кюстендил, като в останалата част от територията, обслужвана от дружеството, обстановката е спокойна. Служителите на дружеството ще работят до пълното възстановяване на електрозахранването на всички засегнати населени места, се посочва в съобщението.

 

 

 

С прекъснато електричество са общините Борино и Доспат. Проблемът с електрозахранването им е причинен от авария по електропреносната мрежа на територията на област Пазарджик. От електроразпределителното дружество ще изпратят по-късно днес генератори за останали без електричество населени места.

 

Трафик нюз, БТА, Офнюз

Бедствия

More in Бедствия

78aaa19afc2740d0a59e37c1ad3c7195

Десетки градове са в снежен капан и без ток, до броени часове времето се обръща в цяла България

декември 16, 2023
преспи

Искахте снежна зима, на ви! 2 метра преспи, затрупани коли и блокирани камиони по пътя Варна – Добрич / СНИМКИ

ноември 20, 2023
бедствие

Десетки селища без ток, евакуация, спрени влакове и полети, на места обявиха бедствено положение /обзор/

ноември 19, 2023
meteobulgaria-izdade-oranjev-i-cherven-kod-za-vatar-dajd-i-snag-za-dnes-i-utre-2

Нов ураган удря България: MeteoBulgaria издаде оранжев и червен код за вятър, дъжд и сняг за днес и утре

ноември 18, 2023
big_371513359_660890432544238_3720139827038627469_n

Страшно бедствие! Смерч мина през село Лъвино, община Исперих и отнесе покривите на над 100 къщи / СНИМКИ

ноември 4, 2023
ezgif-4-8f341d01de

СНИМКИ на джипа на съдия Москова: Ужасът и последните секунди живот са били неописуеми

септември 15, 2023