Политика

Буря в парламента! Нинова обяви, че „ще сваля режима на Борисов“, ГЕРБ скочиха като ужилени

Буря в парламента! Нинова обяви, че „ще сваля режима на Борисов“, ГЕРБ скочиха като ужилени

 

 

1495190483

 

 

 

Декларация на Корнелия Нинова в защита на Елена Йончева заради обвинението ѝ в пране на пари от КТБ разбуни духовете в пленарната зала. Тя обвини управляващите, че погазват разделението на властите и използват съдебната власт за политическа. По думите ѝ пет години никой не е чувал името на Елена Йончева около разследването за фалиралата КТБ, а изведнъж въпросът излязъл на дневен ред, защото процесът бил политически, а не наказателен, предаде Канал 3.

 

 

 

 

 

 

Нинова още веднъж декларира, че БСП стои зад своята депутатка и дори е разпратила писма в нейна защита до редица европейски институции.

 

 

 

 

 

 

Финалното изречение на декларацията ѝ взриви мира в залата. „Можем заедно не само да осъдим авторитарния режим на Борисов в България. Можем заедно да го отхвърлим“, призова лидерката на БСП и от ГЕРБ избухнаха.

 

 

 

 

 

Тутакси скочи депутатът от управляващата партия Александър Иванов да протестира защо не е била прекъсната от водещия заседанието Емил Христов, за да изговори онова, което изговори. Иванов се възмути, че председателстващият не трябва да допуска от трибуната вмешателство в работата на различните власти.

 

 

 

 

 

 

„Как може депутат от мнозинството да определя какво да говори председател на опозицията и да казвате какво да говори българската опозиция?“, подскочи и Георги Свиленски от БСП. Той напомни, че председателят на парламентарната група може да говори „каквото иска, когато иска и както иска“ и не може никой, още по-малко Иванов, който не е член на ръководството на своята ПГ, да му държи сметка за съдържанието.

 

 

 

 

 

 

Намеси се и Спас Гърневски, който насипа гориво в огъня на скандала. Бившият седесар тръгна миролюбиво с констатацията, че един опозиционен лидер има право да говори, каквото поиска, но нямат право „крадците да викат „дръжте крадеца!“ От БСП не си затраяха и поискаха наказание за Гърневски, защото е обидил поне трима души, говорили преди него, вкрлючително съпартиеца си Александър Иванов. Свиленски дори се разпознал и бил обиден лично.

 

 

 

 

 

 

 

Емил Христов не се съгласи със забележките отляво и посочи, че е дал по равно думата и на управляващи, и на опозиция, като не е видял нищо обезпокоително в съдържанието, което да нарушава правилника.

 

 

 

 

 

 

„Народните представители не влязоха в разрез със свободното ми разбиране за свобода. Мое е правото да преценя кой е нарушил правилника и колко, и да взема мерки“, оправда се Христов. „Не реагирах веднага на изказването на Гърневски, защото е нещо, което е широко употребявано и казвано в различни медии“, каза той.

 

 

 

 

 

 

 

Емил Христов обеща все пак да прегледа записа, а Валери Жаблянов го подсети, че ако не коригира работата си като зам.-председател на Народното събрание, ще даде повод на БСП да му поиска оставката.

 

 

 

 

 

 

И понеже не може дебати без лидерът на Воля да напомни за себе си, и този път Марешки се изпъчи на трибуната, за да се оплаче, че Нинова била наречена лидер на опозицията. Имало още и ДПС, и Воля. „И нас никой не ни пита“, обиди се Марешки, като препоръча соцлидерката да говори само от името на своята партия.

 

Епицентър

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024