ОБЩЕСТВО

„Галъп“: Мнозинство от 59% подкрепя критиките на Радев срещу избора на F-16

„Галъп“: Мнозинство от 59% подкрепя критиките на Радев срещу избора на F-16

 

румен1544847847_Румен-Радев-даде-Бюджет-2019-на-Конституционни-съд-България

 

 

 

Мнозинство (59%) подкрепя критичната позиция на президента Радев заради неспазването на обявената за закупуване на нови изтребители процедура.

 

 

 

29% са „против“, а останалите се колебаят. Тепърва ще се види какви са настроенията след критичната реч на президента в последните дни.

 

 

 

 

Това показват данните от бърз телефонен сондаж по актуални теми на „Галъп интернешънъл“ по специална панелна методика, която осигурява максимална представителност на данните. Проведен е сред 800 души между 24 и 26 януари. Независим е от външно финансиране. Абсолютното максимално отклонение е ± 3.5% при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души. Наред с текущи общополитически въпроси, сондажът хвърля светлина и върху присъщите за зимния сезон теми за градската среда, почистването на снега, качеството на въздуха и т.н.

 

 

 

На 16 януари Народното събрание даде мандат на кабинета за начало на преговорите за придобиване на нови самолети F-16 Block 70 от Локхийд Мартин. Това се случи с гласовете на ГЕРБ, ДПС и част от патриотите.

 

Мненията в страната са разделени по въпроса дали прословутите ремонти на градски пространства са добри. Категорични мнозинства от над 80% обаче се съгласяват, че като цяло придвижването в големите градове става все по-голям проблем. Отчетливо мнозинство от 64% са склонни да съобразяват и работното си място с мястото, където живеят. 72% биха мислили първо за детските градини и училищата, когато мислят за това къде да работят. Почти всички в София усещат проблеми с мръсен въздух.

 

 

 

 

 
От скорошните теми в текущата национална политика най-радушно са възприети социалните послания и критиката срещу ромите. Българите се радват на всяка отсрочка за нашите превозвачи срещу пакета „Макрон“ и са критични спрямо нарушаването на процедурата за самолетите. Всичко това е част от по-общото разбиране на обществото ни за справедливост.

 

 

 

 
Въпроси като качеството на ремонтите в населените места, качеството на настилките по тротоарите и качеството на въздуха, например, разделят обществото. Респондентите отговарят и според партийните си предпочитания – привържениците на управляващите са благосклонни, а привържениците на опозицията са критични. Когато обаче стане дума за мобилност, паркиране и т.н., мненията са повече от ясни: сериозни мнозинства споделят тревога.

 

 

 

Например, 80% намират, че в големите градове придвижването е все по-трудно, 72% споделят хипотезата, че ако им се наложи да сменят работа, от съществено значение ще е тя да е близо до училища и детски градини, 71% в страната казват, че няма достатъчно места за паркиране. 64% реагират положително на твърдението „Когато човек си търси работа, все по-важно става тя да е близо до дома му“, 33% – отрицателно, а останалите се колебаят. На изричен въпрос дали биха съобразили свое ново жилище с мястото на работата си, 62% казват „да“, 33% – „не“, а останалите се колебаят.

 

 

 

 

44% се съгласяват с мнението, че тротоарите в тяхното населено място са по-скоро добри, но 52% са на обратното мнение, а останалите се колебаят. В София обаче картината е по-критична и близо две трети са недоволни, докато близо една трета са доволни, а останалите се колебаят. Подобна е картината и когато се попита за нашумелите ремонти на площади, улици и други градски пространства – 47% ги одобряват, а 50% – не.

 

 

 

 

 

В София съотношението сочи малко по-критични настроения. Явно е, че в столичния град взискателността на обществеността е увеличена. Развитието на градовете у нас в последните години явно води и до по-голяма критичност на хората към качеството и прозрачността при ремонти и подобрения в градската среда. В по-големите населени места и столицата живеят и хората, които в по-голяма степен могат да се позволят да пътуват извън България и да сравняват.

 

 

 

 

 

Засега българите намират работата на властите по почистването на снега в населените места за по-скоро ефективна – 58% оценяват позитивно, а 31% негативно. Останалите се колебаят. Данните обаче едва ли отразяват в пълна степен впечатленията на обществото от последните снеговалежи в планински райони на страната. В София снегопочистването се разглежда дори малко по-добре на фона на страната. Абсолютно противоположна обаче е картината на мненията, когато стане дума за атмосферния въздух: цели 92% в София намират, че има проблем с въздуха, при 53% в страната.

 

 

 

 

 

 

Когато стане дума за общонационалната политика от последните седмици, 70%, например, подкрепят действията на Каракачанов във Войводиново. 25% са „против“, а останалите се колебаят. Чувствителността на обществото по въпроса с гетата очевидно е висока, но това не означава, че се подкрепят стихийни действия – напротив, 85% смятат, че е нужна стратегията, за която Каракачанов говори – за решаване на въпросите с гетата. 12% пък са на обратното мнение.

 

 

 

 

 

 

Проблемите с ромите се възприемат и като част от по-общите социални проблеми в страната. На фона на повишаването на цени, например, тази социална чувствителност сработва и 85% подкрепят скорошното искане на Корнелия Нинова за проверки и оставки в комисията за енергийно и водно регулиране. 13% са „против“, а останалите се колебаят.

 

 

 

 
Темата с българските превозвачи пък се е превърнала в надпартиен въпрос и Борисов печели плюс с опита да постигне отстъпки и отлагане на новите регулации – в полза на бизнеса на българските фирми. 17% с против действията на Борисов, а останалите се колебаят.

 

 

 
Мнозинство (59%) подкрепя и критичната позиция на президента Радев заради неспазването на обявената за закупуване на нови изтребители процедура. 29% са „против“, а останалите се колебаят. Тепърва ще се види какви са настроенията след критичната реч на президента в последните дни.

 

 

 

 

 

 

Всички тези теми засягат чувството на справедливост сред обществото – българите очевидно не приемат, когато се вижда пренебрегване на правилата. Дали става дума за голяма сделка, за усещане, че една група има привилегии пред друга, за протекционизъм на големи държави срещу слабите малки, или пък за социална чувствителност, обществото ни проявява невъзприемчивост.

 

Епицентър

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024