ОБЩЕСТВО

Ген. Шивиков във Войводиново: Ако държавата не вземе мерки, излизаме на жълтите павета! (СНИМКИ/ВИДЕО)

Ген. Шивиков във Войводиново: Ако държавата не вземе мерки, излизаме на жълтите павета! (СНИМКИ/ВИДЕО)

 

1547233476

 

 

 

 

Над 2000 се събраха за пети пореден ден на протест срещу циганския произвол във Войводиново. Недоволството избухна, след като на Богоявление двама братя от махалата в пловдивското село пребиха 33-годишния снайперист от Специалните части Валентин Димов.

Сред протестиращите бяха много бивши и настоящи военни, колеги на ефрейтор Димов, както и над 100 фенове на различни футболни клубове, съобщиха. Събралите се скандираха „Българин да се наричам – първа радост е за мен“ и пяха „Шуми Марица“.

 

 

 

 

 

 

 

Повече от час хората стояха пред църквата във Войводиново. На трибуната говориха военни, кметовете на селото и община „Марица“, както и граждани. Нямаше напрежение или прояви на агресия.

Протестът започна с химна на България, с падане на колене и минута мълчание в памет на загиналите военнослужещи в различни мисии. След това бе прочетена молитва за единение от свещеник.

 

 

 

 

 

„Българите да не се предаваме, че сме преодоляли робство, страдание и много неволи през годините и че ще справим и с тази. Ако протестите продължават да не предизвикват никаква реакция от страна на правителството ни, предлагам всички униформени да се съберем и да пренесем протеста на жълтите павета пред парламента. Няма да търпим повече това“, каза бившият командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада ген. Димитър Шивиков, цитиран от Канал 3.

 

 

 

 

 

 

„Провокаторите не успяха. Благодаря на всички, които ни повярваха и искам да успокоя хората, че не правим нищо незаконно и нередно. Дни наред се говореше, че подготвяме някакъв пуч. Това категорично не е вярно“, добави ген. Шивиков.

Думата взе и кметът на община Марица Димитър Иванов, който бе освиркан. Към него бяха отправени упреци, че „не се предприемат решителни мерки срещу циганския произвол“.

 

 

 

 

 
„Бог ми е свидетел, че се опитахме по мирен път да решим проблема. Искам да призова управляващите да вземат мерки защото проблемът вече е национален“, каза обаче Иванов.

„Целта на протеста е да вдъхнем кураж, сили и спокойствие и на близките, и на всички жители на село Войводиново”, заяви ген. Шивиков, цитиран от Нова тв.

 

 

ty1

 

 
Ефрейтор Тодор Станков е един от бившите командоси, който днес е във Войводино. Заедно с ген. Шивиков създават организацията на мирния протест. И двамата са категорични:

„Ние 30 години търпим къщите да бъдат незаконни и сега в резултат на този тежък инцидент, този тежък побой тръгват да бутат къщите. Сякаш нашите управници считат, че по този начин изпускат парата и парата отива в свирката на локомотива. Това не е решение на проблема”, коментира ген. Шивиков.

 

 

 

ty2

 

„Някои важни неща за тяхната интеграция трябва да бъдат направени. Те трябва да спрат да живеят на гърба на българския гражданин”, коментира ефрейтор Тодор Станков.

И бившият, и настоящият кмет на селото са подавали сигнали за проблема към Община Марица.

 

 

 

 

 

„По моя докладна, беше сформирана комисия , беше заснето това, което се случва в момента. И чаках отговор вече да се задвижи машината”, коментира Димитър Тосев, настоящ кмет на Войводиново.

„През 2012 г. сигнализирах кмета – тогавашният и сегашният – Димитър Иванов, с докладна записка. Дойде комисия, констатира незаконно строителство и дотам. Решение няма до днес”, заяви Анастас Димитров, бивш кмет на Войводиново.

 

 

 

 

 

На третия ден от събарянето на незаконните постройки от обитателите им няма и следа. В парламента вицепремиерът по сигурността успокои, че ситуацията във Войводово е овладяна.

„Те, както разбрахте, са се изнесли, така че няма да има междуетническо напрежение, единият етнос се е върнал там, откъдето е дошъл”, заяви Красимир Каракачанов.

 

 

 

 

А на въпроса дали е възможна хипотезата ефрейтор Димов да е влязъл в умишлен конфликт с нападателите, Каракачанов уточни:

„Другата страна твърди, че е ударена по челото, добре. Добре, да ви попитам, ако един такъв човек, който е обучен да убива, би ли произвел един удар по челото без никакви последици и да се остави да бъде изненадан в гръб и пребит почти до смърт? Това е несериозно. Гледал съм записите. Вижда се, че той излиза от колата, в един момент излиза от обхвата на камерата, но се вижда как се връща с отпуснати ръце в гръб и тогава му налитат и единият му вдига якето и му го слага на главата”, заяви военният министър Красимир Каракачанов.

 

 

 

 

 

 
„Извадихме го от реанимацията. Добре е момчето, възстановява се. Говори, контактен е”, заяви доц. Славчо Димитров, началник на отделението по лицево-челюстна хирургия МБАЛ „Св.Пантелеймон”. Очаква се до 10 дни той да бъде изписан за домашно лечение.

От трибуната бе изразена благодарност към всички колеги на пострадалия Валентин Димов, дошли на протеста. Засилено бе полицейското присъствие в селото, на място имаше повече от 10 буса на жандармерията, забелязваха се и фигури от висшето ръководство на МВР.

 

 

 

 

 

 

Малко преди 19.30 ч. протестът приключи. Все още не е ясно дали хората от Войводиново ще излязат отново пред кметството през уикенда.

 

Нова тв, Епицентър, Канал 3

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024