Европа

Доверието към Макрон продължава да пада на фона на бунта на „жълтите жилетки“

Доверието към Макрон продължава да пада на фона на бунта на „жълтите жилетки“

 

epa05990084 French President Emmanuel Macron (L) and German Chancellor Angela Merkel (R) at the NATO summit in Brussels, Belgium, 25 May 2017. NATO countries' heads of states and governments gather in Brussels for a one-day meeting.  EPA/ETIENNE LAURENT

 

Доверието на френския народ към президента Еманюел Макрон спада с бързи темпове на фона на протестите през последните няколко месеца на „жълтите жилетки“, сочи социологическо изследване, цитирано от ДПА и БТА.

 

 

 

Едва 23 процента от населението има доверие към Макрон според проучването на институтите за изследване на общественото мнение „Севипоф“ и „Опиниънуей“. За година този показател е спаднал с 13 процентни пункта.

 

 

 
Освен това само 25 процента от анкетираните имат доверие към премиера Едуар Филип.

 

 

 

 

От средата на ноември Франция е обхваната от протестите на „жълтите жилетки“, при които демонстрантите често пъти влизат в сблъсъци с полицията.

 

 

 

 

Движението им, което до голяма степен е без ясно изразени водачи, първоначално искаше да бъде отменено повишение в акциза на горивата. Наред с останалите искания обаче някои протестиращи призоваха и Макрон да бъде отстранен от длъжност.

 

 

 

В това време френският президент обяви скъпоструващи мерки в областта на данъците и възнагражденията, за да успокои недоволството на протестиращите. Демонстрациите обаче продължиха из цяла Франция.

 

 

 

Миналата събота в Париж отново протестите прераснаха в прояви на насилие, а по официални данни броят на протестиращите същия ден е достигнал 50 000. Това беше повече в сравнение с последните дни на декември, но въпреки това далеч по-малко в сравнение с участвалите в първия уикенд на протестите над 280 000 души.

 

 

Днес в цяла Франция ще бъдат разположени близо 80 000 служители на силите за сигурност поради опасенията от нови размирици.

 

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024