Политика

ДПС даде решаващо рамо на властта за F-16: днес в комисиите, утре и в парламентарната зала

ДПС даде решаващо рамо на властта за F-16: днес в комисиите, утре и в парламентарната зала

 

комисии119716_660_370

 

Неявната коалиция между управляващите и ДПС отново се показа в решаващ момент – днес в комисии, утре и в парламентарната зала.  

 

 

Две парламентарни комисии – военната и тази по бюджет и финанси, одобриха решението на кабинета да започнем преговори за покупка от САЩ на F-16. Дебатите се проведоха при закрити заседания.

 

 

 

 

 

Само БСП и Воля не са подкрепили предложението на кабинета. Разделението на силите е било 12 депутати от ГЕРБ, ОП и ДПС „за“ проекта, а 8 парламентаристи на Нинова и Марешки – против. Това стана ясно от думите на военния министър Красимир Каракачанов след края на тричасовото заседание на военната комисия.

 

 

 

 

 

Заради класифицираната информация суми на сделката не бяха оповестени, но според министъра отклонението от досегашната най-скъпа оферта нямало да е повече от 300 млн.

 

 

 

 

 

Депутатът от БСП Славчо Велков обаче направи лична прогноза, че било твърде вероятно с ДДС и всички останали харчове покупката на новите самолети да надвиши с около 1 милиард гласуваните предишния път пари от НС в размер на 1,8 млрд.

 

 

 

Такива суми заедно с парите за останалите проекти за модернизация на армията щели да надхвърлят 3 милиарда, което било 3 на сто от БВП. Затова и социалистите били против, защото не искат повече от 2 % от бюджета да се заделят за въоръжение.

 

 

 

 

 

Велков припомни, че през юни 2018 г. социалистите са подкрепили проекта за инвестиционен разход, при условие, че няма да бъде надвишавана финансовата рамка и задължителните условия. А решението днес било депутатите да оторизират правителството да се отклони от задължителните условия.

 

 

 

 

„Включително да се промени и финансовата рамка, начинът на плащане да не е разсрочено, срокът за доставка да не е 36 месеца, а повече, което променя на практика това, което парламентът е приел и то е със сила на закон“, обясни позицията на своята парламентарна група Велков.

 

 

 

 

Соцдепутатите изказаха недоволство, че е отхвърлено предложението за открито заседание, тъй като класифицираната информация бил само докладът на политико-военната група, който не бил предмет на обсъждане от комисията. Докладът липсвал и от секретната секция на на парламентарното деловодство.

 

 

 

 

Славчо Велков съобщи още, че по време на заседанието министърът на отбраната е гарантирал, че дори и да ни излезе по-скъпо покупката на изтребителите, това няма да ощети по никакъв начин планираните средства по другите два проекта за патрулни кораби на Военноморските сили и за бойни машини за Сухопътните войски.

 

 

Канал 3

Политика

More in Политика

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024