Важно

Едрият бизнес тръгна срещу правителството, петролни и газови босове напускат КРИБ

Едрият бизнес тръгна срещу правителството, петролни и газови босове напускат КРИБ

 

valentin_zlatev_11

 

 

 

С гневни писма излязоха представителите на едрия капитал в България, след като правителството реши да отложи със 6 месеца влизането в сила на Закона за горивата.

 

 

 

Отстъпката бе направена заради недоволството на малките търговци на горива, които обявиха промените в закона за лобистки и за обслужващи само едрия капитал в бранша.

 

 

 

 

Действията на кабинета обаче видимо разгневиха „големите риби“. Първи срещу Бойко Борисов и правителството скочиха от Българската петролна и газова асоциация. Оттам обявиха, че напускат КРИБ и искат спешна среща с премиера. Те изразяват „категоричното си несъгласие с опита да се протака влизането в сила на закон, вече приет от българския парламент“.

 

 

 

 

Това на практика означава продължаване на живота на сивата икономика в структуроопределящ сектор за България, какъвто е производството и търговията с течни горива, пишат от Петролната асоциация.

 

 

 

 

В позицията се подчертава, че БПГА изразява дълбокото си разочарование от КРИБ, която е изпратила до министъра на икономиката Емил Караниколов писмо, с което се иска отлагане на влизането в сила на закона и в което се правят предложения за промени в текстовете му. Подобно писмо нито е съгласувано с БПГА като член на КРИБ, нито дори сме били информирани за съществуването му, заявяват от асоциацията.

 

 

 

 

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев е в близки отношения с членове на правителството и затова е взел решение Конфедерацията да подкрепи решението на кабинета. Ние не сме съгласни, дори не сме уведомени за подобно решение. Затова искаме спешна среща с премиера Бойко Борисов, за да обясним вредите от решението за отлагане на проекто-закона и че е подведен. Това заявиха за Фрог нюз източници от БПГА.

 

 

 

 

Председател на БПГА е Валентин Златев, генерален директор на „Лукойл–България“.
Членове на Асоциацията са „Бент Ойл“ АД, „Булмаркет ДМ” ООД, „Ви-газ България” ЕАД, „Газтрейд” АД, „Еко България” ЕАД, ЗАРА-Е ЕООД, Литекс АД, „Лукойл България” ЕООД, „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, „НИС Петрол“ ЕООД, „ОМВ България” ЕООД, „Петрол“ АД, „Приста Ойл Холдинг” ЕАД, „Ромпетрол България” ЕАД, „Синергон Петролеум“ ЕООД, „Шел България“ ЕАД.

 

 

радосвет896-504-f

 

 

 

 

Българската стопанска камара, чийто председател е Радосвет Радев, също излезе с гневно отворено писмо по темата. От работодателската организация твърдят, че отлагането на закона „би било пореден удар върху законността и прилагането на ефективни мерки за борба със сивата икономика и контрабандата“.

 

 

 

Настояваме Министерският съвет да оттегли предложението си за 6-месечно отлагане на срока за влизане в сила на закона и принципно да преосмисли цялостното си поведение в сферата на нормотворчеството, като съсредоточи усилията си върху собствените си правомощия и остави законодателната дейност в ръцете на Народното събрание, както повелява Основният закон на Република България, пише още в отвореното писмо на БСК.

 

 

 
Според новите изисквания в закона фирмите, занимаващи се с горива, трябва да имат капитал от 1 млн. лева и да внасят банкова гаранция за всяка своя бензиностация от 20 хил. лева, както и собствениците са имат образователен ценз и трудов стаж.

Фрог нюз, Дума, Епицентър

Важно

More in Важно

111111111

Какво е социално казино – Новата завладяваща тенденция в онлайн пространството

юни 17, 2023
vlizat-sila-novite-nakazaniia-214

Влизат в сила новите по-строги наказания за нарушителите на пътя, вижте ги

март 27, 2023
big_46ae490b9d254124ac2213dedacb6e3c_1_

Данните на БНБ бият тревога: Внимавайте с кредитите! Може да се наложи да платите двойни лихви

декември 30, 2022
кауфphpygfbhc_800x

„Кауфланд“ с важно съобщение, алармира за голяма измама

декември 11, 2022
ezgif-5-b96576f89f

Извънредно: Появи се ВИДЕО с 12-г. Александър от неделя сутрин, ето какво прави

ноември 13, 2022
poiavi-se-versiia-kade-mozhe-da-bade-187

Разпространяват грешна информация за Алексaндър от Перник!

ноември 12, 2022