Политика

Захариева: Путин все още не е посочил дата за посещението си в България

Захариева: Путин все още не е посочил дата за посещението си в България

 

Ekaterina_Zaharieva123

 

 

„Българският премиер и президент отправиха покана към Владимир Путин да посети България, но нямаме потвърждение за дати.

 

 

 

 

Надяваме се, че втората тръба „Турски поток” ще мине през нашата държава и ще продължи към Сърбия и Унгария“. Това заяви министърът на външните работи и вицепремиер Екатерина Захариева пред БТВ.

 

 

 

„Работим по това втората тръба от „Турски поток” да мине през България. Има индикации да се случи след визитата на Путин в Сърбия. Ако стане факт, това ще намали цената на газа и ще се отрази положително върху икономиката“, каза Захариева.

 

 

 

 

„Работи се и по това българските имена в Западните покрайнини да се пишат с женски български окончания. Сърбия вече обяви, че връща българските фамилни имена в Западните покрайнини“, обяви външният министър.

 

 

 

 

 

Във връзка с положение около Брекзит още от самото му начало у нас има създадена работна група, в която се разглеждат всички възможни сценарии, обясни Захариева. Сега обаче е доста вероятен сценарият Великобритания да излезе без сделка.

 

 

 

 

 

 

„Около 4000 са гражданите на Великобритания, които живеят у нас по данни на МВР. Те ще трябва да се регистрират в МВР като живеещи тук, ако сделка за Брекзит няма. Българското желание е да има безвизово пътуване между двете държави, за да са улеснени и туристите“.

 

 

 

 

„Министерството на външните работи организира информационни дни в различни градове на Великобритания за българите, които живеят там. Ако няма сделка, според нашия изборен закон там ще има по-малко изборни секции за гласуване, след като Великобритания вече няма да е член на ЕС“, каза още Захариева.

Политика

More in Политика

Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024