ИНЦИДЕНТИ

Изоставени коне замръзват в Стара планина, търси се собственика им

Изоставени коне замръзват в Стара планина, търси се собственика им

 

конеImage_7258206_308_0

 

 

Стадо обледенени коне бедстват в Стара планина!

 

 

 

Телата на около 30 животни са покрити с лед и сняг, като животните стоят неподвижно в преспите. Това става ясно от снимките и разказа на туристката Мария Дамянова, която се натъква в неделя на страдащите коне, докато се катери към хижа „Паскал“. Въпреки зловещия студ тя спира и фотографира страдащите бозайници.

 

 

 

 

 

„Бяхме група туристи, когато изведнъж от мъглата започнаха да се появяват силуети. Бях начело на групата и в първия момент се уплаших. Малко по-късно пред нас се разкри покъртителна гледка. Гривите, опашките, целите тела на конете бяха покрити с лед и сняг. Не съм експерт, но животните стояха неподвижно и изглежда, че страдаха“, разказа пред „България Днес“ Дамянова. По нейни думи тогава е било изключително студено, защото е духал бурен вятър.

 

 

 

 

 

Няколко дни съдбата на обледенените коне е неизвестна, тъй като институциите не могат да ги открият. „Подадени са множество сигнали до полицията и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). По последна информация знам, че не могат да ги намерят. Това са животни, които постоянно се движат и е трудно да бъдат открити на едно и също място“, коментира пред „България Днес“ Явор Гечев от фондация „Четири лапи“. До редакционното приключване на броя животните все още не бяха открити.

 

 

 

 

Гечев настоя полицията незабавно да намери собственика, който да бъде санкциониран за изоставянето на стадото в планината. „Това не са условия, подходящи за отглеждането на коне. И не говорим само за минусовите температури. На голяма надморска височина се натрупват огромни преспи, в които конете могат да заседнат и да не могат да продължат с движението и търсенето на храна. Тогава неизбежно настъпва фатален край“, обясни Гечев.

 

 

 

 

 

Това не е първият случай на нехуманно отношение към коне, който става публично достояние. Стадо пасищни коне беше открито в тежки зимни условия и в края на март миналата година под връх Руен в Осоговската планина. Някои от животните тогава загинаха от глад и студ. Проверка на БАБХ установи нарушения в отглеждането им, въпреки че за всеки пасищен кон стопанинът е трябвало да получи по 140 евро субсидии.

 

 

 

 

 

В края на миналата година от БАБХ обявиха, че започват проверки на всички пасища, обявени като животновъдни обекти за отглеждане на селскостопански животни. Целта на акцията, която ще продължи до 8 март т.г., е да се установи дали има хуманно отношение към животните, здравния им статус и др.

 

 

Източник: Днес.БГ

ИНЦИДЕНТИ

More in ИНЦИДЕНТИ

Image_17635178_40_0

Ще побеснеете: Смразяваща подробност от стрелбата по 18-месечното дете във Враца, ето какво са казали родителите

април 13, 2024
zaloviha-balgari-iztochili-milioni-292

Заловиха банда българи, източили милиони от обезщетения във Великобритания

април 10, 2024
afera

Изтекоха скандални снимки на Коцев и Рашков с контрабандните пачки и „куче касичка“

април 8, 2024
кола върху

Шофьорка обърка педалите на газта и спирачките в Пловдив, „приземи“ колата си върху друг автомобил

април 8, 2024
tova-li-e-balgariia-prebiha-817

Пребиха афганистанец, който от 20 г. живее в София и жена му – българка, посред бял ден пред блока им

март 29, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024