Политика

Илияна Йотова: Никой не може да отнеме правото на президента да има собствено мнение!

Илияна Йотова: Никой не може да отнеме правото на президента да има собствено мнение!

 

йотова1524116217-yotova

 

 

 

Ние сме добър екип, в който има разбирателство. Установили сме традиция да сверяваме часовниците си.

 

 

 

 

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в интервю за Нова телевизия във връзка с двегодишнината от встъпването на „Дондуков“ 2 на президента Румен Радев и вицепрезидента.

 

 

 

 

 

Всяко президентско вето се гледа под лупа от експерти, подчерта тя, запитана как се стига до връщането на закони. От началото на мандата си Румен Радев наложи 12 пъти вето.

 

 

 

 

 

„Няма конфронтация между институциите. Има несъгласие с някои решения на изпълнителната власт. Наясно сме, че нямаме законодателна инициатива, но можем да изказваме свое мнение. Хората ще преценят кой е прав“, коментира вицепрезидентът престрелките между институциите.

 

 

 

 

 

Дълги години президентството беше патерица на изпълнителната власт. Така хората отвикнаха да чуват гласа на българския президент. Затова сега се получава впечатлението, че търсим конфронтация, а ние просто имаме мнение по всеки важен въпрос. Имаме много ограничения според Конституцията, но пък никой не може да ни отнеме правото на мнение, подчерта  вицепрезидентът Илияна Йотова, запитана конфронтационна политика ли води Румен Радев.

 

 

 

 

 

С лека ръка раздаваме квалификации, коментира тя думите на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, че Радев разделя обществото, а не обединява.

 

 

 

 

 

Тя подчерта, че техният екип с държавния глава Румен Радев е първият на „Дондуков” 2 от началото на демокрацията, в който има разбирателство.

 

 

 

 

Илияна Йотова категорично отказа да коментира темата за новите изтребители за армията. „Не искам да съм един от онези хора, които за едно денонощие станаха експерти по темата. Това не е сериозно. Но у нас много лесно се раздават квалификации. Ако не си съгласен с мнозинството, веднага те упрекват в лобизъм“, заяви Йотова.

 

 

 

 

 

„Искам да кажа своето мнение за изтребителите като гражданин и данъкоплатец. Кои хора измислиха тези критерии? Те трябва да излязат и да кажат кой вариант за България е по-добър. Не е вярна тезата, че са военни и не могат да говорят. Как така тези нови критерии изместиха старите, без да се отмени предишното решение на Народното събрание? Нали сме парламентарна република? Нямам никаква идея кой истребител е по-добър. Президентът Румен Радев  защитава позицията, която в момента е най-добра за България и аз нямам причини да не му вярвам“, категорична беше Йотова.

 

 

 

 

 

 

Тя коментира и казуса „Войводиново“, като заяви, че ромският въпрос няма да се реши „с насилствени мерки и събаряне на къщи”.

 

 

 

 

 

В момента няма държава. Докладът за интеграцията на роми е страховит. Аз работя по тази тема от 2008 година. Трябва да проведем отделен разговор и веднага ще викажа първите пет мерки, които трябва да предриеме държавата, за да се справи с този проблем. Със сигурност мога да заявя, че със събарянето на ромски къщи няма да се реши нищо“, заяви тя по повод ромската престъпност и интеграция.

 

 

 

 

 

Така нищо няма да стане. Няма държава, която да наложи правила и наистина да се заеме с този проблем, каза още вицепрезидентът.

 

 

 

 

 

 

В края на този месец ще изнесем статистиката за това колко затворници са помилвани от нашия екип. Ако не ме лъже паметта, това са 11 човека, като ¾ от тях са помилвани по чисто хуманни причини и заради здравословни проблеми. Но като цяло затегнахме режима”, каза още вицепрезидентът.

 

 

 

 

 

 

Тя коментира и допусканията, че Радев готви нов политически проект.

За мен въпросът с политическата партия много отдавна е решен. Аз съм кандидатура на БСП, човек с леви убеждения. На мен не ми трябва никаква нова формация. Що се отнася до това дали президентът трябва да прави нова партия, смятам, че през изминалите две години Румен Радев показа, че е държавният глава на Република България”, заяви Йотова.

 

 

 

 

 

Десислава Радева е жена, която има смелостта да каже това, което мисли, коментира Йотова  в отговор на въпрос за прекалените изяви на съпругата на президента.

 

 

 

 

„Никога не съм съветвала президента съпругата му Десислава Радева да се изказва по-малко. От опита си като журналист съм се научила, че всеки има право на мнение. Това е неин избор. Интересът към нея зависи от медийната среда, има интерес към една жена, която си позволява да изразява мнението си. Не искам да коментирам повече съпругата на президента“, каза още Йотова.

 

 

 

 

 

 

Запитана за своя съпруг, който не присъства в медиите като Първата дама, Йотова отговори: „Моят съпруг не използва охрана от НСО, никога не е проявявал интерес да шофира, не живеем в Бояна, той е лекар преди всичко, за него е важно пациентите му да оздравеят!“ А на въпроса дали я критикува, каза: „Той е човекът, който ме приземява, но това винаги е било така“.

 

 

 

 

 

Решение на БСП ще е кой да номинират за водач на евролистите. Аз също съм номинация на БСП и това е нормално за една демократична партия. Аз мога да кажа за какво портфолио трябва да настояваме за следващия български еврокомисар. Той трябва да отговаря за разширяването на ЕС. По време на нашето европредседателство показахме, че се справяме отлично по тази тема. Правителството, което и да е то, трябва да настоява пред ЕК българският еврокомисар да заеме тази позиция. Необходимо е да има промени в Изборния кодекс“, коментира политическите теми Йотова.

 

 

 

 

Наясно съм с проблемите с покупката на българско гражданство. Занимавам се с тази тема от много години. Трябва да има промени в закона и съм убедена, че това ще се случи. Относно помилванията получаваме критика, че сме затегнали много режима. Това е факт, защото след помилванията има много вторични проблеми и трусове. В момента помилванията са основно за хора, които им предстои летален изход“, разкри вицепрезидентът.

 

Очаквайте подробности!

 

Епицентър

Политика

More in Политика

Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024