Политика

Правя ново разследване, което ще притесни управляващите. Тепърва много неща ще покажа

Правя ново разследване, което ще притесни управляващите. Тепърва много неща ще покажа

elena-ioncheva-640x381

„Става въпрос за документални филми, които съм направила в периода 2012-2014 г за ТВ7. Поканиха ме от телевизията първо за предаване, а после за документални филми. Тогава казах, че не мога да правя редовно документални филми и преки включвания, защото не разполагам с техника, за да бъда мобилна – трябват ми камера, трябва ми монтажна, техника за преки включвания и тогава те ме посъветваха да подпиша с фирма и ми посочиха офшорната компания „Далий Трейдинг Лимитид“, разказва Елена Йончева в интервю пред Mediapool.

„Аз сключих договор. Парите са преведени в КТБ, нищо не е давано на ръка. Тогава аз направих филмите в Сирия- в Алепо, Направихме филми за гражданската война в Украйна, за Турция. Направили сме десетки преки включвания, филмите са излъчени, имам целия суров материал. Цялата техника е при мен“, уточнява Йончева.

В отговор на обвинението, че има пране на пари, журналистката казва: „Пране на пари е когато знаеш, че получаваш средства, придобити по престъпен начин. Средствата са получавани по банков път. Те идваха от тази банка, която беше „Банка на годината“ и която се контролира от съответните банкови институции, които са длъжни да проверяват какъв е произходът на парите, които пристигат там. Има си контролни органи. Аз ги получавам през банка. Като журналист. Защо аз трябва да се ровя да проверявам какъв е произходът на тези пари? Как мога да знам, при положение, че тогава нямаше съмнения за нередности в тази банка, тогава тя не беше пред фалит.

Йончева определя обвинението като „абсурдно“ и настоява колкото е възможно по-бързо делото да влезе в съда, но се съмнява, че това няма да стане, защото „целта е, оттук нататък, в продължение на месеци, да се сипят обвинения“.

Депутатката казва, че познава Цветан Василев. „Той беше публична личност, банкер на годината. Даже през 2011 г. Цветанов лично му връчи наградата „Мистър икономика““, но отхвърля внушенията, че е „имала някакви специални работни отношения“ с банката. „Ако това беше вярно, би трябвало да имам или личен кредит от банката, или поне някаква лична сметка, сложена на висока лихва“, подчертава Йончева..

„Ако някога в живота си съм правила нещо нередно, с какъв акъл ще тръгна да правя разследване за всички корупционни схеми в България, да събирам документи, да сигнализирам прокуратурата? Как го прави човек, ако е извършил нещо нередно? Той няма да има смелостта. Целта е да бъда омаскарена, публично унижена, сплашена. Така работят мутрите, това е бандитска разправа“, казва Йончева.

Тя споделя пред медията, че никой не е говорил с нея да бъде включена в листата на кандидатите за евродепутати, каквито слухове вървят отдавна. „А и аз не искам да мисля това. Защото в момента емоционално и физически съм вкарана в тази история с прокуратурата и ще излъжа ако кажа, че не ми влияе. Те с това дело могат всичко да направят, могат например да ме вкарат 8 месеца в следствието. Аз не допускам, че ще го направят, но допускам, че е възможно. Защото в работата ми като депутат и журналист тепърва много неща ще показвам. Знам доколко това ще ги притесни“.

Накрая Йончева издава, че в „близките дни ще стане ясно“ за новото ѝ разследване.

Медиапул, Епицентър

Политика

More in Политика

итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024
нейнски

Нейнски: Очаквам репресиите в Русия да се увеличат под претекст за грижа за сигурността на гражданите

март 25, 2024